Ειδική επιτροπή για την έγκριση των ακριβών φαρμάκων

Ειδική επιστημονική επιτροπή, η οποία θα ελέγχει και θα εγκρίνει τη χορήγηση πολύ ακριβών φαρμάκων ετοιμάζει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα διαθέτει 15 μέλη και επικεφαλής θα τεθεί ο διακεκριμένος νεφρολόγος κ. Χρήστος Ιατρού, ο οποίος παλαιότερα ήταν για αρκετά χρόνια πρόεδρος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ) του ΕΟΠΥΥ.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Ιατρού ήταν διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νίκαιας και το 2016 είχε δεχθεί ένοπλη επίθεση με 3 σφαίρες στα πόδια. Γεγονός που είχε συνδεθεί από τις αρχές με παράνομα κυκλώματα σε σκοτεινές υποθέσεις, στα οποία ο κ. Ιατρού είχε σταθεί εμπόδιο με τις αποφάσεις του! Σήμερα, ο κ. Ιατρού είναι Διευθυντής Κέντρου Διάγνωσης, Θεραπείας & Έρευνας Νεφρικών Νοσημάτων του νοσοκομείου Υγεία.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες από τον υπουργό Υγείας. Βασικός στόχος είναι γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο χορήγησης ακριβών σκευασμάτων, τα οποία χορηγούνται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ). Το 2023, η δαπάνη για τα σκευάσματα αυτά έχει φθάσει τα 160 εκατ. ευρώ, σπάζοντας κάθε ρεκόρ.

Το ΣΗΠ εφαρμόζεται για φάρμακα τα οποία έχουν λάβει έγκριση στην Ε.Ε. αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα καθώς δεν έχει εκπληρωθεί ο κανόνας 11-5, δηλαδή, να κυκλοφορούν σε 11 χώρες και να αποζημιώνονται σε τουλάχιστον πέντε.

Παράλληλα, με τη λειτουργία της νέας επιτροπής, προωθούνται μέτρα ελέγχου σε δύο κατευθύνσεις:

Πρώτον, νέο σύστημα αγορών των σκευασμάτων αυτών μέσω του ΙΦΕΤ, μέσω ειδικής πλατφόρμας για την έρευνα αγοράς σε άλλες χώρες με περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία.

Δεύτερον, για τα σκευάσματα, τα οποία φαίνεται να συνταγογραφούνται με συστηματικότητα για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, δεν θα ισχύει ο κανόνας 11-5 και οι εταιρείες θα καλούνται να υποβάλλουν αίτημα εισαγωγής στη θετική λίστα κατόπιν διαπραγμάτευσης.

Πηγή: https://virus.com.gr/apokleistiko-eidiki-epitropi-gia-tin-egkrisi-ton-akrivon-farmakon/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πρώτη επέμβαση με χρήση υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Μια ηλικιωμένη ασθενής που έπασχε από Αλτσχάιμερ υποβλήθηκε στην πρώτη αναίμακτη επέμβαση εγκεφάλου με εστιασμένους υπερήχους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά πρωτοποριακή επέμβαση, ένα σπουδαίο...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 17.4.2024 – Μελέτες

to be continued..... OMT:optical medical therapy Κατάλληλοι για την μελέτη ήταν ασθενείς που  προέκυψαν μετά από  ΣΦ  για  XΣΝ(83%) και ΟΣΣ με  ένοχη ευάλωτη πλάκα (>50%)...

Νέα εποχή στις επεμβάσεις καρδιάς, χωρίς στερνοτομές

Η καρδιοχειρουργική έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη νέων, λιγότερο επεμβατικών τεχνικών που μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και επιταχύνουν εντυπωσιακά την...

Ετικέτες