Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υποπαραλλαγή KP.3 έχει μία επιπλέον μετάλλαξη που την κάνει πιο μολυσματική. Και σε αυτήν ακριβώς τη μετάλλαξη οφείλεται και το προσωνύμιο FLuQE
Δεν πρόλαβαν καλά-καλά να εμφανιστούν οι παραλλαγές FLiRT και ένα νέο κυρίαρχο στέλεχος της COVID-19 έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος σε αρκετά μέρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Αυστραλία, όπου ο κορονοϊός ευνοείται και από την εποχή, αφού στο νότιο ημισφαίριο είναι χειμώνας.
Οι παραλλαγές FLiRT μεταλλάχθηκαν σε FLuQE, όπως ονομάζεται το πλέον ταχύτερα αναπτυσσόμενο «μέλος» της ευρύτερης «οικογένειας» του κορονοϊού. Και παρότι το νέο στέλεχος δεν διαφέρει σε πολλά από τα προηγούμενα, υπάρχει μια επιπλέον μετάλλαξη που, σύμφωνα με τους ειδικούς, το καθιστούν πιο μεταδοτικό.
Την ίδια στιγμή, η εμφάνιση του νέου στελέχους αυξάνει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης από τον κορονοϊό, καθώς τα εμβόλια δεν ενημερώνονται με την ίδια ταχύτητα που αλλάζει ο ιός.
Τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής FLuQE
Τους τελευταίους μήνες, κυριαρχεί η οικογένεια των εξαιρετικά μεταδοτικών υποπαραλλαγών της COVID, που έγιναν γνωστές ως FLiRT.
Η ομάδα περιλαμβάνει αρκετές παρόμοιες παραλλαγές που συνήθως ξεκινούν με KP, με την KP.2 να αναδεικνύεται ως η πιο σημαντική.
H KP.2 συνέβαλε καθοριστικά στα πρόσφατα κύματα της COVID.
Τώρα, μετά από λίγες μόνο εβδομάδες, η KP.3 -επίσης γνωστή ως FLuQE- ξεπέρασε την KP.2 στην Αυστραλία, πυροδοτώντας τους φόβους για έκρηξη της COVID εν μέσω θέρους στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η υποπαραλλαγή KP.3 έχει μία επιπλέον μετάλλαξη που την κάνει πιο μολυσματική. Και σε αυτήν ακριβώς τη μετάλλαξη οφείλεται και το προσωνύμιο FLuQE.
Τι γνωρίζουμε για τις παραλλαγές FLiRT και FLuQE
KP.2
- Είναι μία από τις πολλές παραλλαγές (KP.1, KP.2, JN.1.7) που αναφέρονται ως «παραλλαγές FLiRT». Το «FLiRT» προέρχεται από τις τεχνικές ονομασίες για τις μεταλλάξεις: F456L, V1104L, R346T.
- Ήταν το κυρίαρχο μέλος της οικογένειας FLiRT γύρω στον Απρίλιο-Μάιο.
KP.3
- Έχει χαρακτηριστεί «διάδοχος της KP.2»
- Μοιράζεται τις ίδιες βασικές μεταλλάξεις με τις παραλλαγές FLiRT, αλλά με μία επιπλέον πρωτεΐνη ακίδας.
- Αυτή η πρωτεΐνη Q493E οδήγησε στο νέο προσωνύμιο «FLuQE».
- Είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας.
- Στις ΗΠΑ, η KP.3 είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος, ευθυνόμενη για πάνω από το 33% των κρουσμάτων, από λιγότερο από 10% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Κι ενώ τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλά σε σύγκριση με τον χειμώνα στις ΗΠΑ, τα δεδομένα του CDC δείχνουν αύξηση των θανάτων και των νοσηλειών που σχετίζονται με την COVID-19 τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται επίσης να έχει αύξηση των νοσηλειών με την παραλλαγή KP.3 που έχει εντοπιστεί.
Σύμφωνα με τον Adrian Esterman, επιδημιολόγο και καθηγητή βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, όταν η JN.1 μεταλλάχθηκε στις υποπαραλλαγές FLiRT, ο κορονοϊός κατάφερε να διαφεύγει με μεγαλύτερη επιτυχία του ανοσοποιητικού.
Ωστόσο, οι FLiRT έχασαν σε έναν βαθμό την ικανότητα πρόσδεσής τους σε μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη που επιτρέπει στον ιό να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.
Εδώ διαφέρει η FLuQE και σε αυτό οφείλεται και ο λόγος που είναι πιο μολυσματική.
«Πρόσφατα, οι υποπαραλλαγές FLiRT μεταλλάχθηκαν περαιτέρω για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα πρόσδεσης, δίνοντας τις υποπαραλλαγές FLuQE, από τις οποίες η KP.3 είναι αυτή που κυριαρχεί αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο καθηγητής Esterman στο ABC.
Τι ισχύει για τα εμβόλια
Αν και οι νέες παραλλαγές δείχνουν να είναι πιο μολυσματικές από τις προηγούμενες, δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι προκαλούν και πιο σοβαρή νόσηση.
Ωστόσο, η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα δεν είναι πλήρης.
Όπως λένε οι ειδικοί, κάθε φορά που αλλάζει ο ιός, η ανοσία από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό μειώνεται.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά ή ότι η προηγούμενη μόλυνση δεν παρέχει κάποια προστασία. Απλά ότι μειώνεται προοδευτικά η ανοσία.
Έτσι, ακόμα κι αν κάποιος πέρασε πρόσφατα κορονοϊό λόγω FLiRT, κινδυνεύει να κολλήσει και πάλι λόγω FLuQE. Και την ίδια στιγμή, ο κόσμος δεν κάνει πια όσα έκανε για να περιορίσει τη μετάδοση του κορονοϊού, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Γι’ αυτό και το μήνυμα που πρέπει να πάρει ο κόσμος, επισημαίνουν, είναι πως είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε, αλλά και να ενημερώνονται τα εμβόλια βάσει των νέων παραλλαγών, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό.