back to top

Αντιϋπερτασικά Φάρμακα: Μειώνουν τον Κίνδυνο Άνοιας στην Τρίτη Ηλικία

Σήμερα, είναι γνωστό ότι η υπέρταση συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας, ωστόσο ακόμα δεν έχουμε αποσαφηνίσει πλήρως τους μηχανισμούς της παραπάνω σύνδεσης. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό JAMA Network Open προσφέρει σημαντικά δεδομένα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τους παραπάνω μηχανισμούς.

Στην έρευνα αυτή, η οποία εξέτασε ηλικιωμένους ασθενείς με υπέρταση, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπαιρναν φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης είχαν 26% μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια συγκριτικά με αυτούς που δεν έκαναν καμία θεραπεία.

Η υπέρταση, μία νόσος που επηρεάζει περίπου 1 δισεκατομμύριο άτομα σε όλο τον κόσμο, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την άνοια. Ιδιαίτερα η υπέρταση στη μέση ηλικία έχει συνδεθεί με περίπου 60% αυξημένο κίνδυνο άνοιας από όλα τα αίτια και 25% αυξημένο κίνδυνο νόσου Alzheimer.

Η νέα μελέτη, αποτελεί πρακτικά μία μετα-ανάλυση, η οποία εξέτασε 17 διαφορετικές έρευνες. Σε αυτές συμμετείχαν συνολικά 34.519 ηλικιωμένοι από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 72.5 χρόνια, ενώ το 58.4% ήταν γυναίκες. Από αυτούς, 14.759 είχαν υπέρταση και έπαιρναν κάποια θεραπεία, ενώ οι 2.881 είχαν επίσης υπέρταση αλλά δεν έπαιρναν θεραπείες. Οι υπόλοιποι 10.402 εθελοντές δεν είχαν υπέρταση και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Κανένας εθελοντής δεν είχε υπέρταση στην αρχή της μελέτης και οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία τους για 4.3 χρόνια κατά μέσο όρο.

Γιατί η Έρευνα είναι Σημαντική

«Οι προηγούμενες έρευνες είχαν καταλήξει σε διφορούμενα αποτελέσματα, καθώς ορισμένες από αυτές είχαν δείξει ότι η χρήση αντιϋπερτασικών φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, άλλες είχαν δείξει ότι δεν επηρεάζει τον κίνδυνο, ενώ τέλος μερικές είχαν δείξει ότι τα αντιϋπερτασικά μειώνουν τον κίνδυνο. Ελάχιστες από αυτές τις έρευνες είχαν εξετάσει ασθενείς άνω των 80 ετών, ενώ σχεδόν καμία μελέτη δεν είχε εξετάσει ασθενείς από διαφορετικές χώρες», αναφέρουν οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης.

Όπως εξήγησαν, οι περισσότερες κλινικές δοκιμές εξετάζουν ασθενείς από το Δυτικό κόσμο και επομένως οι παρατηρήσεις τους δεν ισχύουν πάντοτε και για τους ασθενείς στις αναπτυσσόμενες χώρες. Για παράδειγμα, έχει τύχει στο παρελθόν μία θεραπεία να είναι αποτελεσματική σε μία ομάδα και να μην προσφέρει οφέλη σε έναν άλλο πληθυσμό.

Ποιος είναι ο Μηχανισμός της Σύνδεσης

Από τις διάφορες μορφές άνοιας, αυτή που φαίνεται να συνδέεται περισσότερο με την υπέρταση είναι η αγγειακή άνοια. Η αγγειακή άνοια συχνά συνδέεται με διαταραχές στα μικρά αγγεία του εγκεφάλου εξ’ αιτίας θρόμβων ή άλλων παραγόντων. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η υπέρταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την αθηροσκλήρωση.

Σταδιακά, οι βλάβες που προκαλεί η αθηροσκλήρωση στα αγγεία μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία του εγκεφάλου και να περιορίσουν την οξυγόνωση του τελευταίου. Η στένωση των αγγείων μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την απομάκρυνση παθολογικών πρωτεϊνών, όπως για παράδειγμα το β αμυλοειδές, γεγονός που μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο νόσου Alzheimer.

Τέλος, η ομάδα υποστήριξε ότι πιθανές αλλαγές στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό μέσω μηχανισμών της υπέρτασης μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο νόσου Alzheimer, επιταχύνοντας πιθανώς την πορεία της νόσου.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/trith-hlikia/nosos-alzheimer/antiypertasika-farmaka-meionoun-ton-kindyno-anoias-stin-triti-ilikia/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τα δύο λάθη που κάνουν όσοι παίρνουν στατίνες και αντιυπερτασικά

Έρευνα σε 40.000 άτομα αποκαλύπτει ότι πολλοί θεωρούν ότι η λήψη φαρμάκων για την χοληστερόλη και την πίεση τους δίνει το ελεύθερο να... τρώνε...

Οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών του διαβήτη από τις γυναίκες

Ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη είναι παρόμοιος σε άνδρες και γυναίκες και προβλέπεται να αυξηθεί στα 783 εκατομμύρια έως το 2045, σημειώνουν οι ερευνητές. Οι...

Διαβήτης και καρδιαγγειακά προκαλούν κλινικές, ψυχοκοινωνικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις

Οι δημόσιες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στην Ε.Ε θα εκτιναχθούν στο 14% το 2030. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη καταστρέφουν τους...

Ετικέτες