Άνοδος του αριθμού μεταμοσχεύσεων το 2023 στην Ελλάδα

Την ανοδική της πορεία συνέχισαν το 2023 η δωρεά και η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων. Το 2023, 87 οικογένειες δοτών συναίνεσαν στη δωρεά των οργάνων τους, δίνοντας ζωή σε περισσότερους από 200 ασθενείς.

Μεγαλύτερος  είναι ο αριθμός αποβιωσάντων δοτών της τελευταίας 15ετίας που προσφέρονται τα όργανά τους για μεταμόσχευση  και μάλιστα έχει διπλασιαστεί ο αριθμό δοτών αυτούς μέσα σε μόλις μία 3ετία, σύμφωνα με τον ΕΟΜ. Σημαντική είναι η συμβολή ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας και η προσφορά των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας μας. Συγκεκριμένα, διακρίνονται οι ΜΕΘ του ΠΓΝ «Αττικόν» (16 δότες), του ΠΓΝ Πατρών (8 δότες), που ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» (7 δότες), ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», ΓΝΝΘ «Σωτηρία», ΠΓΝ Ιωαννίνων (από 6 δότες), ΓΝΘ «Παπαγεωργίου» (5 δότες).

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν:

  • 138 μεταμοσχεύσεις νεφρού στα ΓΝΑ «Λαϊκό», ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», ΠΓΝ Πατρών και ΠΓΝ Ιωαννίνων,
  • 40 μεταμοσχεύσεις ήπατος στα ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» και ΓΝΑ «Λαϊκό» και
  • 14 μεταμοσχεύσεις καρδιάς και 12 πνευμόνων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Ειδικά οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων, ως νεοσύστατο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων, που άρχισε το 2020, δείχνουν μια ικανοποιητική δυναμική με πολύ καλά αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Ρεκόρ ζώντων δοτών νεφρού

Καταγράφηκαν 101 ζώντες δότες, του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος ασθενών υπό αιμοκάθαρση, που προχώρησαν σε δωρεά νεφρού. Η πλειοψηφία, 73 μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων νεφρού του ΓΝΑ «Λαϊκό».

Μεταμοσχεύσεις  αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων

Η δωρεά μυελού των οστών από μη συγγενή δότη, η ανοδική πορεία που  αρχίζει πριν από μία δεκαετία, συνεχίζεται σταθερά, προσφέροντας όλο και περισσότερες ελπίδες σωτηρίας στους ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα. Το 2023 πραγματοποιήθηκαν 141 μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (Α.Α.Κ.) σε ασθενείς στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων 31 παιδιά.  Σήμερα 30% των μοσχευμάτων προέρχονται από Έλληνες εθελοντές δότες. Ειδικότερα, οι Έλληνες εθελοντές δότες πρόσφεραν ζωή και σε περισσότερους από 80 συμβατούς ασθενείς σε χώρες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2023, το Κέντρο Δότη «Όραμα Ελπίδας» ανέδειξε 93 και το ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» 27 συμβατούς εθελοντές δότες.  Σε αυτή την επιτυχία συνέβαλαν με την  υπερπροσπάθειά τους οι  εγχώριες Μονάδες Μεταμοσχεύσεων Α.Α.Κ. (ΠΓΝ «Αττικόν», ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», ΓΟΝΑ «Άγιος Σάββας», ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου», ΠΓΝ Πατρών, ΠΓΝ Ηρακλείου).

Αναφερόμενος στην πορεία των δωρεών και των μεταμοσχεύσεων οργάνων του 2023 ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής  Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, επεσήμανε ότι «για 3η συνεχόμενη χρονιά, έχουμε πετύχει βελτίωση των δεικτών που σχετίζονται με τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, αλλά και αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, γεγονός που αποδεικνύει την πολύπλευρη και συστηματική προσπάθεια που γίνεται στο χώρο των μεταμοσχεύσεων, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, τη στήριξη της πολιτείας και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η βελτίωση αυτή επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι η χώρα μας μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω και να πλησιάσει τα Ευρωπαϊκά στάνταρ, εφόσον η προσπάθεια και η στήριξη της πολιτείας στο Σύστημα Μεταμοσχεύσεων συνεχισθεί. Έτσι, έχουμε βάσιμες ελπίδες να πιστεύουμε ότι το 2024 θα είναι μία ακόμα καλύτερη χρονιά προς όφελος των ασθενών μας και των οικείων τους».

Πηγή: https://virus.com.gr/anodos-tou-arithmou-metamoschefseon-to-2023-stin-ellada/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όλες οι υποομάδες του CHA2DS2-VASc 1 συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με ασθενείς με CHA2DS2-VASc...

Σε αυτήν τη μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 64.141 ασθενείς χωρίς από του στόματος αντιπηκτική αγωγή από το National Patient Registry και το Prescription Registry της...

Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι

Για να προστατευτείτε από ασθένειες όταν το ανοσοποιητικό σας είναι επιβαρυμένο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα...

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και  GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο –...

Ετικέτες