Ανεμβολίαστοι: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα

«Φρένο» στην απεριόριστη είσοδο των ανεμβολίαστων σε κλειστούς  χώρους μπαίνει από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Με την έναρξη και της σχολικής χρονιάς και με τον φόβο πανδημικής έξαρσης νέα μέτρα προστασίας τίθενται σε ισχύ για διαφορετικές πτυχές της καθημερινής ζωής.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζομένοιτου  ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα  είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα. Το τεστ θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ.

Δυο rapid test  θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοίκαι εργαζόμενοι σετουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές. Ανάλογο θα είναι το κόστος που θα πρέπει να καλύπτεται από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την νομοθεσία ο εργοδότης  έχει δικαίωμα να  ενημερωθεί εάν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι. Επίσης οφείλει να ελέγχει τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος του τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Οι  εργαζόμενοι οφείλουν να εκδίδουν την ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr Στη συνέχεια αυτή θα ελέγχεται μέσω της εφαρμογής COVID Free App από τον εργοδότη.

Μαθητές και φοιτητές

Με δεδομένο ότι στις 13 Σεπτεμβρίου οι μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές τάξεις, οι γονείς οφείλουν να προμηθευτούν τα δωρεάν self tests για όσους μαθητές δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα. Επίσης και οι φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δική τους δαπάνη  φοιτητή.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου δικαίωμα για δωρεάν τεστ σε δημόσιες δομές έχουν μόνο εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπτώματα.

Εστίαση και ψυχαγωγία

Η είσοδος στους κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης,  επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Για τα  θέατρα, τους κινηματογράφους  και τα μουσεία προβλέπεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους με rapid test που θα πρέπει να έχει διεξαχθεί 48 ώρες πριν. Σημειώνεται πως οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων μπορούν να τις λειτουργήσουν ως αμιγείς για εμβολιασμένους με πληρότητα θέσεων   100% χωρητικότητα ή μεικτές.

Άθληση

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούνε να αθλούνται εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι με αρνητικό rapid test 48 ωρών. Στα γήπεδα, κλειστά και ανοιχτά,θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.

Υπενθυμίζεται πως είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς χώρους όταν υπάρχει συγχρωτισμός.

Πηγή: https://virus.com.gr/anemvoliastoi-ti-allazei-apo-ti-deytera/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όλες οι υποομάδες του CHA2DS2-VASc 1 συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με ασθενείς με CHA2DS2-VASc...

Σε αυτήν τη μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 64.141 ασθενείς χωρίς από του στόματος αντιπηκτική αγωγή από το National Patient Registry και το Prescription Registry της...

Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι

Για να προστατευτείτε από ασθένειες όταν το ανοσοποιητικό σας είναι επιβαρυμένο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα...

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και  GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο –...

Ετικέτες