Αλλάζει ο τρόπος κοστολόγησης στα νοσοκομεία και έρχονται τα DRGs – Πώς θα ωφεληθούν οι ασθενείς

Αλλάζει ο τρόπος κοστολόγησης στα νοσοκομεία και έρχονται τα DRGs – Πώς θα ωφεληθούν οι ασθενείς

Ποια είναι τα οφέλη για τους ασθενείς στα νοσοκομεία από την εφαρμογή του νέου συστήματος με τα DRGs

Το αργότερο έως το τέλος του χρόνου δεσμεύεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας το νέο σύστημα κοστολόγησης στο ΕΣΥ τα λεγόμενα DRGs.

Πρόκειται για ένα σύστημα κατηγοριοποίησης ασθενειών στα νοσοκομεία ώστε να μπορούν με ακρίβεια να καταγράφονται όλα τα κόστη από τις νοσηλείες, ενώ στόχος είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών.

Ταυτόχρονα όμως με τα DRGs στα νοσοκομεία μπορεί να βελτιωθεί και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Μάλιστα τα DRG μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για χρηματοδότηση και κατάρτιση προϋπολογισμών, καθώς και για τιμολόγηση νοσοκομειακών νοσηλειών. Τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος που χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, η μέτρηση της νοσοκομειακής δραστηριότητας αλλά και η συγκριτική αξιολόγηση (κόστος, ποιότητα, κτλ.) με άμεσο αποτέλεσμα την βελτίωση της αποδοτικότητας.

Να σημειωθεί ότι μέσω των DRGs θα γίνονται και οι αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους που θα νοσηλεύονται. Κάτι που αναμένεται να γλινει από τη επόμενη χρονια.

Το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να υλοποιήσει άμεσα το συγκεκριμένο έργο μέσω του σχετικού φορέα του ΚΕΤΕΚΝΥ του Ινστιτούτου για τα DRG ώστε να μπορεί να περιορίσει τις δαπάνες, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να ελέγξει και την αποδοτικότητα του κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος.

Μέσω του νέου συστήματος άλλωστε θα κατευθύνονται και τα κονδύλια στο ΕΣΥ. Όσο πιο αποδοτικό είναι ένα νοσοκομείο και οι κλινικές του, τόσο περισσότερα κονδύλια θα εισπράττει.

Τέλος η γραφειοκρατία στα νοσοκομεία

Με το νέο σύστημα κοστολόγησης θα μειωθεί δραστικά και η γραφειοκρατία εάν δεν εξαλειφθεί πλήρως.

Και αυτό διότι με το σύστημα καθιερώνεται πλήρως σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές, ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος και καταργούνται τα χειρόγραφα έντυπα.

Άλλωστε τα DRGs βασίζονται στη συστηματική συλλογή δεδομένων από τον ιατρικό και διοικητικό φάκελο των ασθενών.

Ήδη τα DRGs εφαρμόζονται πλήρως σε όλα τα Νοσοκομεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας της Κρήτης, όπου γιατροί και νοσηλευτές ενσωματώνουν ψηφιακά όλα τα δεδομένα στον φάκελο των ασθενών.

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ενημερωθεί για το νέο σύστημα και ζήτησε – λένε πηγές του HealthReport.gr – την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να ξεκινήσει σταδιακά η οργάνωση του ΕΣΥ.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/07/drgs.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει 

Ξεκινά το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs – Τι αλλάζει Τι αλλάζει στα νοσοκομεία με τα DRGs που έχει...

Μόλυβδος: Ενοχοποιείται για Περισσότερα Περιστατικά Καρδιαγγειακής Νόσου από το Κάπνισμα και την Υψηλή Χοληστερόλη 

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο επιβαρύνει την παγκόσμια υγεία περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα, προκαλώντας σχεδόν 5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας...

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Βοηθάει ή όχι στη διακοπή του καπνίσματος; 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί το καλύτερο μέσο που βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος. Ανασκόπηση εκατοντάδων μελετών με στοιχεία από τουλάχιστον 150.000...

Ετικέτες