Προχωρά η Συμμαχία για την Γονιδιωματική Ανακάλυψη

Η ονομασία της στα αγγλικά είναι Alliance for Genomic Discovery (AGD). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που στοχεύει να επιταχύνει τη θεραπευτική ανάπτυξη και να διευρύνει την ποικιλομορφία των γονιδιωματικών δεδομένων.

Μέχρι σήμερα, έχουν δηλώσει συμμετοχή οι AstraZenecaAbbVieAmgenBayer και Merck, οι οποίες θα συγχρηματοδοτήσουν την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος 250.000 δειγμάτων σε μια βιοτράπεζα που διευθύνεται από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt (VUMC) και θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που προκύπτουν για χρήση στην ανακάλυψη φαρμάκων και τη θεραπευτική ανάπτυξη.

Η Συμμαχία, που ξεκίνησε το 2022 από την Illumina και τη Nashville Biosciences, θυγατρική της VUMC, είναι μια πολυετής συμφωνία, που στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης θεραπευτικών μέσων μεγάλης κλίμακας γονιδιωματικής και της δημιουργίας ενός «εξέχοντος κλινικού γονιδιωματικού πόρου».

Ένας από τους κύριους στόχους της Συμμαχίας είναι να συμβάλει στη μείωση του χάσματος στην ποικιλομορφία των γονιδιωματικών δεδομένων.  «Η έλλειψη ποικιλομορφίας στα γονιδιωματικά δεδομένα έχει δημιουργήσει ένα κενό στην επιστημονική κατανόηση των υποκείμενων γενετικών αιτιών πολλών ασθενειών και έχει εμποδίσει τη δίκαιη πρόσβαση σε θεραπείες ακριβείας για την υγεία», εξήγησαν οι Illumina και Nashville Bio σε μια δήλωση.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της VUMC, θα χρειαστούν έως τον Μάρτιο του 2025 για την αλληλουχία και των 250.000 δειγμάτων που έχουν προγραμματιστεί επί του παρόντος για το έργο AGD. Η Συμμαχία στοχεύει να προσεγγίσει συνολικά 8 συμμετέχουσες εταιρείες, οι οποίες θα πληρώσουν ολόκληρο το κόστος για την πρόσβαση και την αλληλουχία των δειγμάτων.

Νωρίτερα φέτος, η Illumina και η Nashville Bio ανακοίνωσαν μια ξεχωριστή συμφωνία με την Amgen προκειμένου η θυγατρική της, deCODE genetics, να ακολουθήσει μια αρχική κοόρτη 35.000 δειγμάτων του VUMC, που αποτελούνται κυρίως από DNA από άτομα αφρικανικής καταγωγής.

Πηγή: https://virus.com.gr/prochora-i-symmachia-gia-tin-gonidiomatiki-anakalypsi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες