AI chatbot βοηθοί για τους γιατρούς σε νοσοκομεία

Σε ένα σημαντικό βήμα προς την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στις ιατρικές πρακτικές, η Κίνα ξεκίνησε δοκιμές για έναν βοηθό με τεχνητή νοημοσύνη που στοχεύει να βοηθήσει τους νευροχειρουργούς κατά τη διάρκεια κρίσιμων διαδικασιών.

Το πιλοτικό πρόγραμμα διεξάγεται σε επτά νοσοκομεία στο Πεκίνο και σε άλλες πόλεις, προβάλλοντας την προσπάθεια της χώρας να αξιοποιήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ανάπτυξη βοηθού AI για νευροχειρουργική

Υπό την αιγίδα ενός οργανισμού με έδρα το Χονγκ Κονγκ που συνδέεται με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο μοντέλο AI. Οι ερευνητές έχουν εκπαιδεύσει το συγκεκριμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιώντας μια τεράστια γκάμα πόρων, όπως ιατρικές εργασίες, περιοδικά και εγχειρίδια.

Ο στόχος είναι να εξοπλίσουν την τεχνητή νοημοσύνη με ολοκληρωμένη γνώση για να χρησιμεύσει ως εικονικός σύμβουλος χειρουργικής για επαγγελματίες υγείας, διευκρίνισε ο Dr. Liu Hongbin, εκτελεστικός διευθυντής του κέντρου.

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένους πόρους, το Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ρομποτικής, χρησιμοποίησε περίπου 100 μονάδες επεξεργαστών γραφικών (GPU) για την εκπαίδευση του μοντέλου AI.

Αξιοποιώντας ισχυρή υπολογιστική υποδομή, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για τις δυνατότητες του AI να επεξεργάζεται διαφορετικούς τύπους δεδομένων όπως μαγνητική τομογραφία, υπερηχογράφημα ή αξονικές τομογραφίες, μαζί με εικόνες, κείμενα και ήχους.

Χαρακτηριστικά και δυνατότητες του AI CHATBOT

Με το όνομα CARES Copilot 1.0, το bot AI προβλέπεται να παρέχει πολύτιμες γνώσεις στους γιατρούς με βάση ένα αποθετήριο με περισσότερα από ένα εκατομμύριο ακαδημαϊκά αρχεία. Οι δυνατότητές του εκτείνονται πέρα από την απλή ανάκτηση πληροφοριών, με στόχο να προσφέρει διαγνωστική βοήθεια και συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της προειδοποίησης έναντι διαδικασιών υψηλού κινδύνου.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι ερευνητές αναμένουν έναν ενισχυμένο προληπτικό ρόλο για την τεχνητή νοημοσύνη σε κλινικά περιβάλλοντα, συμβάλλοντας στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών και στα μέτρα ασφαλείας.

Προκλήσεις και προοπτικές

Αν και η πρωτοβουλία σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα προς την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης, δεν στερείται προκλήσεων. Ένα αξιοσημείωτο εμπόδιο που επισημάνθηκε από τον Dr. Feng Ming, επικεφαλή γιατρό στο νευροχειρουργικό τμήμα του Peking Union Medical College Hospital, αφορά την περιορισμένη πρόσβαση σε προηγμένους υπολογιστικούς πόρους.

H δυσκολία πρόσβασης σε τσιπ προηγμένης τεχνολογίας θέτουν έναν περιορισμό, καθιστώντας αναγκαία την ανάπτυξη εγχώριων λύσεων προσαρμοσμένων στις τοπικές απαιτήσεις.

Οι συνεχιζόμενες δοκιμές υπογραμμίζουν τις συντονισμένες προσπάθειες της Κίνας για την ενίσχυση των ιθαγενών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, ευθυγραμμισμένων με τις παγκόσμιες τάσεις προς την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υγειονομική περίθαλψη.

Με τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση σε διάφορες πτυχές της ιατρικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών και εξατομικευμένων συμβουλών, οι λύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη υπόσχονται την αντιμετώπιση μακροχρόνιων προκλήσεων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στο οικοσύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Καθώς η Κίνα ξεκινά τη φάση δοκιμών ενός chatbot που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και είναι προσαρμοσμένο για νευροχειρουργικές εφαρμογές, το εγχείρημα σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή στη διασταύρωση τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης. Με τη φιλοδοξία να ενισχύσει τη λήψη ιατρικών αποφάσεων και να εξορθολογίσει τις κλινικές ροές εργασίας, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει τα πρότυπα παροχής φροντίδας.

Στη χώρα μας, μετά από επικοινωνία με την ιατρική κοινότητα της νευροχειρουργικής, μας ενημέρωσαν ότι τα βήματα στο τομέα αυτό της ιατρικής με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, είναι σε πολύ πρώιμα στάδια. Επιστήμονες του κλάδου αυτού επισημαίνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη υπογραμμίζει την πρόθεση για την προώθηση λύσεων με επίκεντρο τον ασθενή αλλά και την προώθηση της καινοτομίας στον ιατρικό τομέα.

Πηγή: https://medispin.blogspot.com/2024/03/ai-chatbot.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται...

Τεχνητή νοημοσύνη, αναγκαίες δεξιότητες και ο ρόλος των δημόσιων πανεπιστημίων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Delphi Forum για τις προκλήσεις που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη Βασική θεματική στο φετινό Delphi Forum και η Τεχνητή Νοημοσύνη...

Η Meta θα αναγνωρίζει από τον Μάιο τα περιεχόμενα που έχουν δημιουργηθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο αμερικανικός κολοσσός Meta θα αναγνωρίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του τους ήχους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή νοημοσύνη...

Ετικέτες