Αγαπηδάκη: Αυτό το μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θέλουμε

Στην συντονισμένη δράση των ΚΟΜΥ σε συνεργασία με τις ΤΟΜΥ στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Θεσσαλίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά  η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας στη διάρκεια της ενημέρωσης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η κ.Ειρήνη Αγαπηδάκη σχολίασε ότι η συγκεκριμένη επέμβαση στο πεδίο περιγράφει το νέο προσδοκώμενο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Ελλάδα.

Εμβολιασμοί

Συγκεκριμένα, η  κ. Αγαπηδάκη ενημέρωσε ότι άρχισε ο εμβολιασμός έναντι του τετάνου, των πληρωμάτων που επιχειρούν στο πεδίο, των πυροσβεστών, των εθελοντών πυροσβεστών.  Επίσης στη Θεσσαλία λειτουργεί μόνιμη ομάδα του ΕΟΔΥ, η οποία παρέχει το εμβολιασμό σε όποιον το επιθυμεί. Ακόμη, εμβολιάζονται οι κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας που επλήγησαν,  σε συνεργασία και με τις ΤΟΜΥ και την 5η Υ.Πε.  «Πάμε χωριό-χωριό, σπίτι-σπίτι» σημείωσε η κ. Αγαπηδάκη διαβεβαιώνοντας ότι αυτό το σχέδιο θα εξακολουθήσει σε όλες τις πληγείσες περιοχές. «Αυτό θα κάνουμε, αυτό είναι το νέο μοντέλο το οποίο θα δουν οι πολίτες σε όλη τη χώρα, τις ΤΟΜΥ, τις κινητές μονάδες  να πηγαίνουν, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους επισκέπτες υγείας χωριό-χωριό, σπίτι-σπίτι, για να μπορέσουν να παρέχουν τη φροντίδα υγείας που έχουν ανάγκη οι πολίτες σε αυτή τη χώρα,  εκεί ακριβώς που ζουν και εργάζονται χωρίς να ταλαιπωρούνται. Αυτό είναι το όραμά μας  για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και αυτό θα δείτε να ξετυλίγεται το αμέσως επόμενο διάστημα και σε σχέση με αυτή την τετραετία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αγαπηδάκη.

Κρούσματα

Έως τώρα από τους 1.300 πολίτες που επισκέφτηκαν τις δομές υγείας στις πληγείσες περιοχές το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 54 νέα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.  Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη παρουσιάζουν σταδιακή μείωση, η οποία τόνισε ότι συνεχίζεται η επιδημιολογική επιτήρηση. «Από την αρχή έναρξης του φαινομένου, έχουμε ως τώρα 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 308 κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Επίσης αναφορικά με τις «συρροές που παρατηρήθηκαν σε Σκιάθο και Σοφάδες, βαίνουν μειούμενες και δεν μας ανησυχούν. Δεν έχει παρατηρηθεί καμία  άλλη συρροή σε καμία από τις πληγείσες περιοχές».

Άξιο λόγου είναι πως δυο νέα περιστατικά νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, επτά λόγω γαστρεντερίτιδας, τρεις νέες λοιμώξεις του αναπνευστικού στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας και δύο στο Γενικό Νοσοκομείο της Καρδίτσας. Συνολικά επτά  λοιμώξεις του αναπνευστικού σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής.

Σε έναν ασθενή ανιχνεύθηκε το παθογόνο Campylobacter και Cryptosporidium, αλλά είναι καλά στην υγεία του, χωρίς σοβαρή επίπτωση.

Σημειώνεται πως οι μονάδες υγείας έχουν εφοδιαστεί με τεστ ταχείας ανίχνευσης και πραγματοποιείται και περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος. Σχετικά με το παράσιτο  η κ. Αγαπηδάκη υποστήριξε πως «δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία. Ο άνθρωπος είναι καλά στην υγεία του και είναι στο σπίτι του».

Ποιότητα του νερού

Πλέον και στο Δήμο Κιλελέρ, στην περιοχή της Νίκαιας, το νερό είναι κατάλληλο.

Κουνούπια

Ο σχεδιασμός εντομολογικής επιτήρησης συνεχίζεται να υλοποιείται κανονικά. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν επιπλέον δειγματοληψίες και σε 16 σημεία εντοπίστηκαν επτά ζωντανές προνύμφες και ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα. Αύριο  θα τοποθετηθούν 18 επιπρόσθετοι δειγματοληπτικοί σταθμοί γ, καλύπτοντας όλη την έκταση σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Πηγή: https://virus.com.gr/agapidaki-afto-to-montelo-protovathmias-frontidas-theloume/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 08.12.2023- Κολπική μαρμαρυγή

Δ. Μιχαηλίδου: Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε  excel όπου έχουμε όλα τα σχολεία!  Μεγάλη πρόοδος εν έτι 2023 !!! Μόνο που τα excel δεν καταγράφουν...

Πόροι και βιωσιμότητα οι μεγάλες προκλήσεις για το ΕΣΥ – καθοριστικός ο ρόλος των πανεπιστημιακών κλινικών

Μια σημαντική συζήτηση για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του ΕΣΥ - Το ρόλο των πανεπιστημιακών κλινικών υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος...

Θνητότητα από CoViD σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία και διαβήτη

Τι αναφέρεται σε δημοσίευση ειδικών από το "Ιπποκράτειο" και το "Ελπίς" στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition. Αυξημένη θνητότητα σε διαβητικούς και άτομα με δυσλιπιδαιμία που προσβάλλονται...

Ετικέτες