Τα πρώτα αποτελέσματα των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Πολύ αισιόδοξα τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίων για τον κορωνοϊό σε δείγμα 425 υγειονομικών.

Εξαιρετικά ελπιδοφόρα είναι τα στοιχεία της πρώτης προδημοσιευμένης μελέτης στη χώρα μας για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer/BioNtech για τον κορωνοϊό.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που παρουσιάζει απόψε η Voria.gr, εξετάστηκε πώς αναπτύσσονται τα επίπεδα αντισωμάτων 14 μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης σε 425 υγειονομικούς υπαλλήλους, ηλικίας 21 έως 67 ετών (εκ των οποίων το 60% γυναίκες), οι οποίοι εμβολιάστηκαν στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου, διαπιστώθηκε ότι το 92.24% (392/425) των ατόμων ανέπτυξαν υψηλό τίτλο (>50 AU/mL) IgG αντισωμάτων.

Αναλυτικότερα, 362 άτομα που δεν είχαν ιστορικό νόσησης με COVID-19 ανέπτυξαν τιμές αντισωμάτων που κυμαίνονταν από 50 έως 3990 AU/mL, ενώ μόνο 33 άτομα που δεν είχαν ιστορικό νόσησης είχαν χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων.

Αναφορικά με την ηλικία, οι τίτλοι αντισωμάτων δεν διέφεραν στις ηλικίες 20 έως 50 ετών, ωστόσο στις ηλικιακές ομάδες 50-60 οι τίτλοι αντισωμάτων εμφάνισαν πτωτική τάση που ήταν ακόμα μεγαλύτερη στις ηλικίες άνω των 60.

Σε ό,τι αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν παρουσίασε αναφυλακτική αντίδραση ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν οι συνηθισμένες που παρατηρούνται με τα εμβόλια (πόνος στο σημείο της ένεσης, καταβολή, μυαλγίες, πονοκέφαλος, χαμηλή πυρετική κίνηση) και ήταν ήπιες και παροδικές.

Η πρώτη προδημοσιευμένη μελέτη

Αυτή είναι η πρώτη προδημοσιευμένη μελέτη στη χώρα μας που περιλαμβάνει τέτοιο μέγεθος δείγματος και μια από τις ελάχιστες δημοσιευμένες παγκοσμίως. «Το ποσοστό είναι πολύ καλό, όπως και οι τίτλοι αντισωμάτων που αναπτύχθηκαν πολύ πάνω από το όριο των 50. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι στη δεύτερη δόση θα πολλαπλασιαστούν οι τίτλοι και θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη κάλυψη, όπως λέει η εμπειρία μας από τα εμβόλια. Επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι το εμβόλιο δουλεύει καλά, όπως έδειχναν οι κλινικές μελέτες, εάν το συνδυάσουμε και με τις ανάλογες ενδείξεις που έχουμε από το Ισραήλ», δήλωσε στη Voria.gr ο συντονιστής της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Παπαζήσης.

Σε ό,τι αφορά τη στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των ηλικιών άνω των 50 και κάτω των 50 ετών, ο καθηγητής εξήγησε πως «είναι λίγο πολύ αναμενόμενο όσο μεγαλώνει η ηλικία να πέφτει η ανοσιακή απάντηση», ωστόσο στη δεύτερη δόση θα φανεί πόση πραγματικά είναι η μείωση.

Ο κ. Παπαζήσης ανέφερε ότι ήδη γίνεται επεξεργασία των μετρήσεων στις 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση και θα ακολουθήσουν οι μετρήσεις 3, 6, 9 και 12 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ώστε να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την πορεία της ανοσίας. «Ταυτόχρονα, έχουμε λίγα δείγματα από Moderna, ενώ προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε μία μικρότερη ομάδα σε ηλικιωμένους άνω των 85, περίπου 150 με 200 άτομα. Επιπλέον, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε συνεργασία με κάποιο από τα κέντρα υγείας, μήπως καταφέρουμε να έχουμε αποτελέσματα και από το εμβόλιο της Οξφόρδης».

Η ταυτότητα της μελέτης

Η εξέταση έγινε με τη μέθοδο SARS-CoV-2 IgG II Quant που ανιχνεύει ποσοτικά αντισώματα ανοσοσφαιρίνης τάξης G (IgG), συμπεριλαμβανομένων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα της υπομονάδας (RBD) S1 της πρωτεΐνης ακίδας του SARS CoV 2 και όριο θετικότητας τα 50.0 AU/mL.

Συντονιστής της μελέτης ήταν ο Γιώργος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με κύρια ερευνήτρια την Δρ. Κωνσταντίνα Κοντοπούλου (Διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, Πρόεδρο ΕΝΛ και Συντονίστρια των δύο Εμβολιαστικών Κέντρων του Γ.Ν.Θ “Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”). Μέλη της ερευνητικής ομάδας από το νοσοκομείο “Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ” ήταν οι Ελένη Αντωνιάδου (συντονίστρια διευθύντρια της ΜΕΘ, αντιπρόεδρος ΕΝΛ, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, η Δρ. Αθηνά Υφαντίδου (επιμελήτρια Α’ Βιοπαθολογίας), η Γεωργία Γκουντή (καρδιολόγος – εντατικολόγος), ο Βασίλης Αδαμόπουλος (χημικός) και ο Νικήτας Παπαδόπουλος (πυρηνικός ιατρός, αντιπρόεδρος Συντονιστικής Ομάδας Εμβολιασμού 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας).

Όλο το άρθρο είναι ελεύθερα προσβάσιμο ως προ-δημοσίευση (preprint στη βάση SSRN) εδώ.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/koronoios-pano-apo-to-92-i-apotelesmatikotita-tou-emvoliou-tis-pfizer

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες