Αφρικανική σκόνη, αλλεργία στη γύρη και μπούκωμα την Άνοιξη: Σημαντικά μέτρα που πρέπει να λάβετε

Εάν το σύμπτωμα της ρινικής συμφόρησης είναι επίμονο ή παρατείνεται, η σωστή παθολογική εξέταση από έμπειρο παθολόγο με σφαιρική γνώση και κλινική εμπειρία είναι επιβεβλημένη.

Η μύτη έχει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό. Παρουσιάζει πλούσια συμπαθητική και παρασυμπαθητική νεύρωση, συντελεί στην εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα, κατακρατά άχρηστα στοιχεία, μικροοργανισμούς και ρύπους. Αδένες και εκκριτικά κύτταρα εκκρίνουν τη ζωτική για την απομάκρυνση των άχρηστων σωματιδίων βλέννα. Κάθε κατάσταση που προκαλεί σοβαρή διαταραχή της αρχιτεκτονικής της μύτης, υπερέκκριση βλέννας, απώλεια της υπάρχουσας ισορροπίας του ρινικού συμπαθητικού παρασυμπαθητικού συστήματος προκαλεί το τόσο σύνηθες σύμπτωμα της ρινικής συμφόρησης. Κατά την Άνοιξη, γύρη και  αφρικανική σκόνη επικάθονται στον βλεννογόνο της μύτης με αποτέλεσμα τον ερεθισμό του. Στην Ελλάδα, αερομεταφερόμενες γύρεις παράγουν κυρίως τα δέντρα (ελιά, κυπαρίσσι, ακακία, λεύκα κ.ά.), τα αγρωστώδη (άγρια δημητριακά), τα χορτάρια, τα γρασίδια, η «αγριάδα», τα ζιζάνια, οι θάμνοι, τα αγριοβότανα. Με τα αλλεργιογόνα ή την αφρικανική σκόνη σε ευαίσθητα άτομα προκαλείται απώλεια της υπάρχουσας ισορροπίας του ρινικού συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού αυτόνομου συστήματος, αλλεργικού τύπου ανοσολογική απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος, οίδημα ρινικού βλεννογόνου. Ποικίλοι αναπνευστικοί ιοί και μικρόβια που κυκλοφορούν κατά την Άνοιξη και έχουν ως πύλη εισόδου τη μύτη, επιδεινώνουν το πρόβλημα. Το μπούκωμα, η απόφραξη της μύτης, ο πταρμός, η  ρινική έκκριση είναι συχνές κλινικές εκδηλώσεις κατά την περίοδο της Άνοιξης. 

Σημαντικά μέτρα που πρέπει να λάβετε  εσείς που έχετε ευαισθησία στα αλλεργιογόνα της Άνοιξης και την αφρικανική σκόνη αυτή την περίοδο είναι

Μην κυκλοφορείτε ενώ υπάρχουν ρεύματα αέρα

Τα ρεύματα αέρα μεταφέρουν σημαντικές ποσότητες αφρικανικής σκόνης και εαρινών αλλεργιογόνων, τα οποία στη συνέχεια συσσωρεύονται στον ευαίσθητο βλεννογόνο σας. Είναι σώφρον να προγραμματίζετε τις εξόδους σας κατά την διάρκεια ημερών άπνοιας, συμβουλευόμενοι την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε μάσκες υψηλής προστασίας για γύρη και σκόνη. Αλλάξτε άμεσα ρούχα μετά την επιστροφή σας στο σπίτι.

  1. Να στεγνώνετε τα ρούχα σε εσωτερικό χώρο αυτή την περίοδο. Κατά την τοποθέτηση των ρούχων στο μπαλκόνι σας αυτή την περίοδο, γύρη και αφρικανική σκόνη συσσωρεύονται στα μαξιλάρια και στα σεντόνια σας και στη συνέχεια μέσω αυτών στον ευαίσθητο ρινικό βλεννογόνο σας. Είναι προτιμότερο αυτή την περίοδο, εάν είστε αλλεργικοί ή έχετε δυσανεξία στη σκόνη, να στεγνώνετε τα ρούχα σε στεγνωτήριο ή σε εσωτερικό ευάερο και ευήλιο περιβάλλον χρησιμοποιώντας θερμάστρα ή ανεμιστήρα. Με δεδομένο ότι κατά το στέγνωμα των ρούχων σε εσωτερικό περιβάλλον αυξάνει η υγρασία των εσωτερικών χώρων μπορείτε να αποκαταστήσετε την ατμόσφαιρα του εσωτερικού χώρου χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό αφυγραντήρα ή αφυγραντικά άλατα που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα. Χρησιμοποιήστε καλύμματα σε μαξιλάρια και κρεβάτια κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρήσετε σεντόνια και μαξιλαροθήκες καθαρά.
  2. Αποφύγετε παθητική και ενεργητική έκθεση σε κάπνισμα. Να έχετε κατά το δυνατόν κλειστά τα παράθυρά σας στο σπίτι ή το αυτοκίνητο. Με τα ανοιχτά παράθυρα τα αλλεργιογόνα μεταφέρονται στο εσωτερικό του σπιτιού και στον ευαίσθητο βλεννογόνο σας. Ιδανικά, εφόσον έχετε ανοιξιάτικη αλλεργία ή δυσανεξία στην αφρικανική σκόνη, τοποθετήστε διπλά τζάμια στα παράθυρα. Καθαριστές αέρα και επαρκώς συντηρημένα κλιματιστικά συστήματα που φιλτράρουν σκόνη και αλλεργιογόνα μπορούν να σας βοηθήσουν για να βελτιστοποιήσετε την ατμόσφαιρα του εσωτερικού χώρου αυτή την περίοδο.  
  3. Να διατηρείτε τις αποστάσεις σας. Ιοί και μικρόβια εξακολουθούν να μεταφέρονται αερογενώς, να προκαλούν φλεγμονές και ρινική συμφόρηση, προβλήματα τα οποία σε ηλικιωμένους ή ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ενδέχεται να εξελιχθούν σε σοβαρότερες καταστάσεις. Μεριμνήστε ώστε η απόστασή σας από άλλα άτομα να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε μάσκες υψηλής προστασίας από ιούς, γύρη και σκόνη.
  4. Να πλένετε τα χέρια σας.

Τα ακάθαρτα χέρια αποτελούν μέσο διασποράς σκόνης, αλλεργιογόνων, ρύπων ιών και μικροβίων: Αγγίζοντας  τη μύτη σας με ακάθαρτα χέρια, πυροδοτείτε φλεγμονές και επεισόδια ρινικής συμφόρησης. Χρησιμοποιήστε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελήσετε τη ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων. Πλένετε καλά τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα. Ξεπλένετε με άφθονο νερό και στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα. 

Εάν το σύμπτωμα της ρινικής συμφόρησης είναι επίμονο ή παρατείνεται, η σωστή παθολογική εξέταση από έμπειρο παθολόγο με σφαιρική γνώση και κλινική εμπειρία είναι επιβεβλημένη. Εξάλλου, κάθε ρινική συμφόρηση  δεν έχει ως αποκλειστικό αίτιο τις αλλεργίες της Άνοιξης, εαρινές αναπνευστικές ιώσεις ή την αφρικανική σκόνη. Σπανιότεροι παθολογικοί παράγοντες είναι η ιγμορίτιδα, οι πολύποδες της μύτης, ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, ορισμένα καρκινώματα και όγκοι, ενδοκρινολογικές διαταραχές, φάρμακα κ.α. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί ειδικός εργαστηριακός έλεγχος.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/article/124042/afrikanikh-skonh-allergia-sth-gyrh-kai-mpoykoma-thn-anoixh-shmantika-metra-poy-prepei-na-lavete

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες