Η Ευρώπη υστερεί σε νέα φάρμακα και κλινικές δοκιμές

Εμπόδια ορθώνονται στην πρόσβαση των Ευρωπαίων πολιτών σε νέα φάρμακα και σε πρωτοποριακές κλινικές δοκιμές. Οι επενδύσεις σε φαρμακευτική Ε&Α, κλινικές δοκιμές και βιομηχανική παραγωγή να μειώνονται σταθερά, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της EFPIA.

Αναλυτικά, νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το γραφείο Charles River Associates, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της EFPIA καταμαρτυρά την πτώση των αριθμών. Ο κώδωνας κρούεται για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Προηγμένης Θεραπείας (ATMPs) – οι μηχανικής ιστών, γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες – που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη, αγωγή και θεραπεία σπανίων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων κάποιων μορφών καρκίνου, όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα κυριαρχούν. Συγκεκριμένα καταγράφονται:

  • Επενδύσεις σε Ε&Α: Το 2002 οι ΗΠΑ δαπάνησαν $2δις περισσότερα απ΄ ό,τι η Ευρώπη σε Ε&Α. Σήμερα αυτό αντιστοιχεί σ΄ ένα ποσό $20δις – μια αύξηση 1000%. Από τις συνολικές επενδύσεις σε Ε&Α που έχουν γίνει σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα και Ιαπωνία, μόνο το 31% αντιστοιχεί στην Ευρώπη. Αυτό το ποσοστό βαίνει σταθερά μειούμενο από το 41% το 2001. Η Κίνα εν τω μεταξύ μεγέθυνε το μερίδιό της από το 1% στο 8%.
  • ATMPΗ δραστηριότητα κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ είναι διπλάσια και στην Κίνα τριπλάσια σε σχέση μ΄ εκείνην της Ευρώπης. Ο αριθμός των δοκιμών ATMP που διεξάγονται στις ΗΠΑ και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκε κατά 70% και 67% αντίστοιχα από το 2014 έως το 2021, ενώ της Ευρώπης παρέμεινε στάσιμος.
  • Κλινικές δοκιμές: Η Ευρώπη κατείχε το 19% των συνολικών κλινικών δοκιμών παγκοσμίως το 2020, καταγράφοντας πτώση 6,3%, σε σύγκριση μ΄ ένα 25,5% κατά μέσον όρο την τελευταία δεκαετία.

Ακόμη προτείνονται πολιτικές,  που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε επίπεδο Εθνικών Κυβερνήσεων ή ΕΕ – μέσω της αναθεώρησης της εφαρμοζόμενης φαρμακευτικής νομοθεσίας. Η EFPIA εκπέμπει “sos” ότι οι εναλλακτικές που συζητούνται από τους πολιτικούς ιθύνοντες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής δεν εστιάζουν την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβληματισμών σχετικά με την βελτίωση της ελκυστικότητας της Ευρώπης για τις επιστήμες υγείας και την υποστήριξη εταιρειών που έχουν ήδη  επενδύσει στην Ευρώπη.

Οι συστάσεις για την αντιμετώπιση τομέων ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη κόμβων καινοτομίας πραγματικά παγκόσμιου βεληνεκούς, στην ΕΕ.
  2. Ενίσχυση ολοκληρωμένων δυνατοτήτων και χρηματοδότηση της επαναστατικής καινοτομίας.
  3. Επανασχεδιασμός των πολιτικών των εφοδιαστικών αλυσίδων με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων σε προηγμένες θεραπείες (ATMP) στην Ευρώπη
  4. Υποστήριξη της καινοτομίας με την εφαρμογή μηχανισμών πρώιμης προσέγγισης, συμπεριλαμβανομένης της γένεσης και χρήσης πραγματικών στοιχείων εν τοις πράγμασι.
  5. Ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ και υποστήριξη της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων.
  6. Ενθάρρυνση της υιοθέτησης πολιτικών αειφόρου διαδικασίας κρατικών προμηθειών και τιμολογήσεων.
  7. Ανάπτυξη μακροπρόθεσμων Ευρωπαϊκών πολιτικών και συνεργασιών για την δημιουργία σταθερού πλαισίου ώστε να έλκονται επενδύσεις στον βιοφαρμακευτικό τομέα.

Πηγή: https://virus.com.gr/i-eyropi-ysterei-se-nea-farmaka-kai-klinikes-dokimes/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ηπατίτιδα Β και C σε άνοδο στην Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

Για πολλά αδιάγνωστα περιστατικά ηπατίτιδας Β και C κάνει λόγο έκθεση του ECDC, επισημαίνοντας ότι διαγιγνώσκονται όταν είναι ήδη αργά και έχει παρουσιαστεί κίρρωση...

Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση

Ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης συμβάντων καρδιαγγειακής νόσου εκτός εμφράγματος παρατηρήθηκε σε επιζώντες από καρκίνο που έλαβαν χημειοθεραπεία σε σύγκριση με όσους δεν έλαβαν ή...

Αδυνάτισμα: Με διαλειμματική νηστεία ή μέτρηση θερμίδων;

Νέα μελέτη αμφισβητεί τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας και παρέχει μια διαφορετική διάσταση από αυτή που γνωρίζαμε έως τώρα Ο συνολικός αριθμός των θερμίδων που...

Ετικέτες