Ιστορικό καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με υπέρταση

Ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης συμβάντων καρδιαγγειακής νόσου εκτός εμφράγματος παρατηρήθηκε σε επιζώντες από καρκίνο που έλαβαν χημειοθεραπεία σε σύγκριση με όσους δεν έλαβαν ή δεν είχαν ιστορικό καρκίνου.

Ερευνα που δημοσιεύτηκε στο Hypertension Research, αποκάλυψε ότι το ιστορικό καρκίνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε ανθρώπους με υπέρταση.

Η μελέτη περιέλαβε 747.620 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με υπέρταση μεταξύ Ιανουαρίου 2005 και Μαίου 2022.

Συλλέχτηκαν πληροφορίες ασθενών από τη βάση δεδομένων JMDC Claims Database, στην Ιαπωνία.

Πραγματοποιήθηκε ανάλυση για τη διαπίστωση του κινδύνου σύνθετων καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως έμφραγμα, στηθάγχη, εγκεφαλικό,  καρδιακή ανεπάρκεια  και κολπική μαρμαρυγή βάσει του ιστορικού των συμμετεχόντων και της χημειοθεραπείας.

Εντοπίστηκαν 26.531 άνθρωποι με ιστορικό καρκίνου από τον πληθυσμό των 747.620 ανθρώπων με υπέρταση. Μέχρι τον Μάιο 2022 εντοπίστηκαν 67.154 σύνθετα καρδιαγγειακά συμβάντα.

Ασθενείς με υπέρταση, που είχαν ιστορικό καρκίνου, αντιμετώπιζαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σύνθετων καρδιαγγειακών συμβάντων. Ομως ο κίνδυνος εμφράγματος δεν ήταν στατιστικά σημαντικός.

Ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης συμβάντων καρδιαγγειακής νόσου εκτός εμφράγματος παρατηρήθηκε σε επιζώντες από καρκίνο που έλαβαν χημειοθεραπεία σε σύγκριση με όσους δεν έλαβαν ή δεν είχαν ιστορικό καρκίνου.

Οσον αφορά το έμφραγμα, υψηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε σε ασθενείς με καρκίνο που λάμβαναν χημειοθεραπεία έναντι όσων δεν είχαν ιστορικό καρκίνου.

Πέντε τύποι καρκίνου, περιλαμβανομένων του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στομάχου, της πυέλου, των ουρητήρων και του πνεύμονα είχαν τη μεγαλύτερη εμφάνιση στους άντρες. Στις γυναίκες, η μεγαλύτερη εμφάνιση ήταν του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του θυρεοειδούς, της μήτρας και του τραχήλου.

Σημαντικά υψηλότερος κίνδυνος σύνθετων καρδιαγγειακών συμβάντων παρατηρήθηκε σε άντρες με ιστορικό καρκίνου πνεύμονα και σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου μαστού σε σύγκριση με όσους δεν είχαν ιστορικό καρκίνου.

Πηγές:
Hypertension Research,https://www.iatronet.gr/article/124542/istoriko-karkinoy-ayxanei-ton-kindyno-kardiaggeiakon-noson-se-anthropoys-me-ypertash-meleth

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες