Κάπνισμα

Η διακοπή καπνίσματος το καλύτερο φάρμακο για την καρδιά

ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ, ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΘΕΤΕ ΚΑΡΚΙΝΟ. ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΙΓΑΡΕΤΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Δημοσιεύματα σε αθηναϊκές εφημερίδες το 1954 και το 1955 επιχειρούσαν να απενοχοποιήσουν το κάπνισμα που έφερνε έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων στις καπνοβιομηχανίες. Δεκαετίες αργότερα, μέχρι και σήμερα, αμέτρητες μελέτες αποδεικνύουν ότι το τσιγάρο είναι καταστροφικό για την υγεία.

Η διακοπή του καπνίσματος για τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο πιο αποτελεσματική από τα φάρμακα. Πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά έδειξαν ότι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση για τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο είναι η διακοπή του καπνίσματος.

Είναι μάλιστα πολύ περισσότερο αποτελεσματική από τα φάρμακα.

Συγκεκριμένα, η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τη θνησιμότητα των ασθενών κατά 36%.
Η χορήγηση στατινών κατά 29%, η χορήγηση Βήτα-Beachers (φάρμακο) κατά 23%, η α-ΜΕΑ (φαρμακευτική ουσία) κατά 23% και η ασπιρίνη κατά 15%.

Δέκα χρόνια ζωής  λιγότερα για τους Βρετανούς γιατρούς που καπνίζουν

Προοπτική μελέτη με 34.439 άνδρες Βρετανούς γιατρούς παρακολούθησε τη θνησιμότητά τους για 50 χρόνια έδειξε ότι κατά μέσο όρο οι καπνιστές πεθαίνουν περίπου 10 χρόνια νωρίτερα από τους μη καπνιστές.
Επιπλέον, ανάμεσα σε αυτούς που συνεχίζουν να καπνίζουν, τουλάχιστον οι μισοί θα πεθάνουν λόγω ενός νοσήματος που σχετίζεται με το κάπνισμα.

Κρητικοί με καρδιακή νόσο και τσιγάρα στο στόμα

Το 20% των Κρητικών πάσχουν από στεφανιαία νόσο με μέσο όρο ηλικίας τα 40-55 έτη.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μετά τη διάγνωση ένα σημαντικό μέσο ποσοστό προχωρεί σε διακοπή του καπνίσματος, ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός ασθενών το κόβει για λίγο και μετά συνεχίζει να καπνίζει κανονικά.

Οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις χαλαρωτικές ιδιότητες του καπνού, ήταν οι Ινδιάνοι.

Συνήθιζαν να καπνίζουν πίπα ή πούρο. Με την άφιξη των πρώτων Ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο τον 15ο αιώνα, η συνήθεια αυτή πέρασε στην Ευρώπη και κατόπιν εξαπλώθηκε βαθμιαία σ’ όλο τον κόσμο.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων της δεκαετίας του πενήντα, που επιχείρησαν να αθωώσουν τα σιγαρέττα και ειδικά τα ελληνικά.

Συγγραφέας: Κοχιαδάκης Γεώργιος

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην κακή κατάσταση της υγείας

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50%...

Ψηφιακός αναλφαβητισμός: Οι γενιές που έχουν μείνει πίσω στην Ελλάδα

Είναι Τετάρτη μεσημέρι στη λαϊκή αγορά. Πίσω από έναν πάγκο γεμάτο μαρούλια, κρεμμυδάκια, σπανάκι, βλίτα και λοιπά λαχανικά βρίσκεται μια κυρία γύρω στα 70....

19 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 2010 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γενικών Ιατρών...

Ετικέτες