Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά «ξεσκόνισμα» στις λίστες χειρουργείων που «μπλόκαραν» τα νοσοκομεία – Το σχέδιο που θα εφαρμοσθεί

Υπουργείο Υγείας: Ξεκινά «ξεσκόνισμα» στις λίστες χειρουργείων που «μπλόκαραν» τα νοσοκομεία – Το σχέδιο που θα εφαρμοσθεί


Ξεκινά η εφαρμογή του έκτακτου σχεδίου που έχει το υπουργείο Υγείας για να μειώσει τις λίστες χειρουργείων στο ΕΣΥ

Στην εφαρμογή του έκτακτου σχεδίου για τις λίστες χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία που έχουν μπλοκάρει όλο το ΕΣΥ, προχωρά το υπουργείο Υγείας.


Άλλωστε καθημερινά οι λίστες χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία μεγαλώνουν, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χρειάζεται να περιμένουν ακόμη και πάνω από δύο χρόνια για να δουν νυστέρι.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καταρτίσει ένα έκτακτο σχέδιο το οποίο ξεκινά να εφαρμόζει μήπως και ανασάνουν τα νοσοκομεία αλλά και οι ασθενείς.


Το πρόβλημα εντάθηκε μετά την υποχώρηση του τελευταίου πανδημικού κύματος οπότε και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ άρχισαν να δέχονται όλα τα περιστατικά και ειδικά εκείνα που έπρεπε να χειρουργηθούν και είχαν μεταχρονολογηθεί λόγω του covid.

Η κατάσταση πάντως χειροτέρεψε εξαιτίας και της έλλειψης αναισθησιολόγων που δεν επιτρέπει μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων.


Οι λύσεις για τις λίστες χειρουργείων


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά ήδη στην εφαρμογή του σχεδίου ώστε να ελαφρυνθούν σε έναν βαθμό οι λίστες αναμονής που βασανίζουν τους ασθενείς.


-Εδώ και κάποιες ημέρες είχε δοθεί εντολή οι Διοικητές όλων των Νοσοκομείων να επανεξετάσουν τις λίστες χειρουργείων ώστε να βρεθεί εάν ο αριθμός που αποτυπώνεται είναι πραγματικός ή ορισμένοι ασθενείς έχουν ήδη χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα.


Οι πρώτες λίστες έχουν ήδη παραδοθεί έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπηρεσίες των νοσοκομείων με τους ασθενείς που επρόκειτο να χειρουργηθούν. Διαπιστώνεται σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ότι περίπου το 40% των ασθενών έχουν αναζητήσει αλλού λύση στο πρόβλημα υγείας τους.

-Ταυτόχρονα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης – όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr – ξεκινά να δημιουργείται μία ενιαία λίστα αναμονής χειρουργείων ώστε να υπάρχει ένας κοινός κατάλογος για όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ήδη η σχετική πλατφόρμα είναι έτοιμη.


Στόχος είναι να μην υπάρχουν διπλοεγγραφές σε δύο και τρία νοσοκομεία από ασθενείς που έχουν αναζητήσει λύση στο πρόβλημα υγείας τους σε διαφορετικές υγειονομικές μονάδες.


-Το βασικότερο όμως είναι έχει κλείσει ήδη συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές για μεταφορά ασθενών που χρειάζονται χειρουργείο στον ιδιωτικό τομέα. Η λύση αυτή ξεκινά να εφαρμόζεται πιλοτικά στο Νοσοκομείο Παίδων ώστε στη συνέχεια να επεκταθεί και σε άλλα νοσοκομεία.


Να σημειωθεί ότι οι επεμβάσεις για τους ασθενείς θα καλυφθούν πλήρως από το δημόσιο.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/10/blog-post_15.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ασπιρίνη: Κάνει τελικά καλό στην καρδιά;

Η ασπιρίνη έχει αδιαμφισβήτητα κάποια αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά. Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο, την μείωση του πυρετού και την μείωση...

Διάρκεια αντιαιμοπεταλιακής αγωγής μετά από σύνθετη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση σε ασθενείς υψηλού αιμορραγικού κινδύνου: υπο-ανάλυση της μελέτης MASTER DAPT. 

Στη μελέτη MASTER DAPT, 3.383 ασθενείς υποβλήθηκαν σε απλή διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (percutaneous coronary intervention, PCI) και 1.196 ασθενείς υποβλήθηκαν σε σύνθετη PCI...

Δωρεάν εξετάσεις με SMS για καρδιαγγειακά και 2 τύπους καρκίνου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στις 24 Νοεμβρίου το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε 321 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου...

Ετικέτες