Υπουργείο Υγείας: Τι φέρνουν στους ασθενείς οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ

Υπουργείο Υγείας: Τι φέρνουν στους ασθενείς οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ


Τι θα αλλάξει για τους πολίτες όταν οι νοσοκομειακοί γιατροί θα κάνουν ιδιωτικό ιατρείο που προωθεί το υπουργείο Υγείας

Η ανατροπή που ετοιμάζεται από το υπουργείο Υγείας για τις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών αλλά και των πανεπιστημιακών, δεν θα αφήσουν «αλώβητους» τους πολίτες- ασθενείς.


Ειδικότερα πολύ σύντομα το υπουργείο υγείας προτίθεται να δώσει το πράσινο φως στους νοσοκομειακούς γιατρούς ώστε να κάνουν και ιδιωτικό έργο με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Να μπορούν δηλαδή να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και να χειρουργούν και σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά μία φορά την εβδομάδα και υπό προϋποθέσεις. Εάν τελικώς το σχετικό νομοσχέδιο ψηφιστεί στη Βουλή, θα ανατραπούν πλήρως όλες οι συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία.


Αντίστοιχες διευκολύνσεις για να χειρουργούν στον ιδιωτικό τομέα προβλέπονται και για τους πανεπιστημιακούς που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα για ιδιωτικό ιατρείο.


Ο φόβος βέβαια είναι τι θα γίνει με τους πολίτες και αν θα χρειασθεί κάποια στιγμή να πληρώνουν από την τσέπη τους στο δωρεάν ΕΣΥ.
Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι δεν θα επηρεαστούν οι ασθενείς από τη διαδικασία αυτή, αλλά στην πράξη άλλα θα ισχύουν.


Δεν είναι τυχαίο σύμφωνα ότι ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης δεν είναι υπέρμαχος της συγκεκριμένης αλλαγής στο εθνικό σύστημα υγείας, καθώς υπάρχουν φόβοι να αλλάξει πλήρως ο χαρακτήρας στο σύστημα όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.


Άλλωστε η εισήγηση για το νομοσχέδιο ανήκει στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα.


Παράλληλα υπάρχει κίνδυνος το ΕΣΥ να μετατραπεί σε ένα παλαιό ΙΚΑ όπου οι γιατροί ουσιαστικά παρέπεμπαν τους ασθενείς από τις δημόσιες δομές στα ιδιωτικά τους ιατρεία, βάζοντας τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους. Ένα φαύλο σύστημα το οποίο μάλιστα να σημειωθεί ότι η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε με τότε υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη.


Αντίστοιχοι φόβοι υπάρχουν και για τα δημόσια νοσοκομεία και αν οι γιατροί θα προωθούν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα για να εξετασθούν και να χειρουργηθούν και φυσικά όχι δωρεάν.


Ταυτόχρονα υπάρχει ανησυχία ότι οι γιατροί του δημοσίου που θα κάνουν ιδιωτικό έργο θα δίνουν προτεραιότητα στους ασθενείς τους που θα έχουν εξετάσει ή χειρουργήσει στον ιδιωτικό τομέα, αφήνοντας σε αναμονή όλους τους υπόλοιπους.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/10/blog-post_22.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες