Υπουργείο Υγείας: Έρχονται αλλαγές στα Κέντρα Υγείας μετά τον προσωπικό γιατρό

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για τα Κέντρα Υγείας μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για τον προσωπικό γιατρό

Μετά τον προσωπικό γιατρό και την προώθηση των ασθενών στις Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στους ιδιώτες γιατρούς, εάν βέβαια επιτύχει ο σχεδιασμός, ετοιμάζονται αλλαγές στις υποδομές στα Κέντρα Υγείας από το υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας θα κάνουν αλλαγές κτιριακού τύπου στις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ειδικά στα Κέντρα Υγείας, με κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Θα αξιοποιηθούν κονδύλια ύψους 250 εκατ. ευρώ με τα οποία θα αναμορφωθούν τεχνολογικά και σε θέματα υποδομής, συνολικά 157 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα.
Σήμερα τα Κέντρα Υγείας στις περισσότερες περιοχές δεν υπολείπονται μόνο σε προσωπικό αλλά και σε υποδομές, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν οι πολίτες για να κάνουν κάποια εξέταση αλλά να μην υπάρχει το απαραίτητο μηχάνημα. Συνέπεια είναι να οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα όπου και πληρώνουν συμμετοχή.
Το επιχειρησιακό σχέδιο από το υπουργείο Υγείας για την αναβάθμιση που θα πρέπει να γίνει στα Κέντρα Υγείας είναι ήδη έτοιμο. Ένα σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.
Τα σχέδια από το υπουργείο Υγείας για τα Κέντρα Υγείας
Το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στα Κέντρα Υγείας τόσο ως προς τη λειτουργία τους, όσο και ως προς τα κτίρια.
Στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία από άσκοπες επισκέψεις ασθενών που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν και σε μικρότερες μονάδες υγείας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας. Κάτι που ξεκινά άλλωστε με τον προσωπικό γιατρόο οποίος θα είναι το πρώτο «ανάχωμα» ώστε να μην καταλήγουν άσκοπα στα νοσοκομεία οι πολίτες.

Γι αυτό άλλωστε θα υπάρχει προσωπικός γιατρός και στις δημόσιες μονάδες, ώστε οι ασθενείς να μην σπεύδουν στα νοσοκομεία, αλλά να βρίσκουν τον γιατρό που έχουν εγγραφεί ακόμη και στα Κέντρα Υγείας.Κέντρα Υγείας αστικού Τύπου
Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, το πρώτο βήμα θα γίνει με την επιλογή των Κέντρων Υγείας που θα μετατραπούν σε αστικού τύπου. Θα αποτελούν τις βασικέςΜονάδες εξυπηρέτησης των πολιτών, ώστε να μη χρειάζεται να σπεύδουν στα νοσοκομεία για μικρά προβλήματα υγείας. Ήδη μάλιστα έχει σχεδιασθεί ο σχετικός χάρτης της Αττικής.
Παράλληλα το επιτελείο του υπουργείου Υγείας θα μετατρέψει έναν σημαντικό αριθμό Κέντρων Υγείας σε Μονάδες 24ωρης λειτουργίας. Πρότυπα θα αποτελέσουν τα δύο Κέντρα Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της Ηλιούπολης. Άλλωστε απεδείχθη ότι οι δύο αυτές Μονάδες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ήδη αρκετά Κέντρα Υγείας στο Λεκανοπέδιο έχουν διευρύνει το ωράριό τους.
Όσα θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, θα είναι και οι κεντρικές Μονάδες πάνω στις οποίες θα βασίζονται οι περιφερειακές.
Ωστόσο οι αλλαγές αυτές θα χρειασθούν προσωπικό ενώ με βάση πληροφορίες του HealthReport.gr, η ενίσχυση αυτή θα γίνει με ιδιώτες γιατρούς αλλά και με προσλήψεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας αλλά είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα γίνουν.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/08/blog-post_40.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διατροφική πρόσληψη χοληστερόλης, κατανάλωση αυγών, χοληστερόλη ορού και θνητότητα

Πρόκειται για προοπτική ανάλυση δεδομένων από τη μελέτη ATBC (Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention) με στόχο τη συσχέτιση της συνολικής και της καρδιαγγειακής θνητότητας με...

Διαλειμματική Νηστεία: Μπορεί να Προκαλέσει Διατροφικές Διαταραχές;

Η διαλειμματική νηστεία, δηλαδή η νηστεία για διάστημα μεγαλύτερο των 8 ωρών, αποτελεί μία νέα δίαιτα η οποία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα...

Πως η πανδημία κινητοποιεί την έρευνα για τον καρκίνο. Φόβοι για νέες ασθένειες λόγω covid

Ανησυχητική επίπτωση στην έρευνα για τον καρκίνο, είχε η πανδημία covid-19. Η αντικαρκινική έρευνα έμεινε σχεδόν στάσιμη, παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις ή και ματαιώσεις κλινικών μελετών...

Ετικέτες