back to top

Υπουργείο Υγείας: Έρχεται νέος κύκλος αλλαγών για να λειτουργήσει ο προσωπικός γιατρός – Ο γρίφος για τη νέα ηγεσία

Υπουργείο Υγείας: Έρχεται νέος κύκλος αλλαγών για να λειτουργήσει ο προσωπικός γιατρός – Ο γρίφος για τη νέα ηγεσία

Γρίφος και πάλι για το υπουργείο Υγείας και τη νέα ηγεσία ο προσωπικός γιατρός

Ρυθμίσεις εξπρές σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας ώστε να λειτουργήσει άμεσα ο προσωπικός γιατρός και να προωθηθούν οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια αλλά και στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη.

Προς ώρας για τις περισσότερες κυβερνήσεις είτε τον ονόμασαν προσωπικό γιατρό είτε οικογενειακό, ο θεσμός δεν έχει λειτουργήσει επί της ουσίας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να συνεχίζουν να πηγαίνουν στα νοσοκομεία ακόμη και για απλά προβλήματα υγείας.

Γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας αναζητά άμεσα λύση ώστε να ξεμπλοκάρει ο θεσμός, να βρεθούν οι ιδιώτες γιατροί που λείπουν και να εγγραφούν όλοι οι δικαιούχοι πολίτες.

Κάτι που έχει δοθεί ως εντολή και από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος βέβαια εκτός των άλλων είναι να αποκτήσουν άμεσα όλοι οι ασφαλισμένοι τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο Υγείας που θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά τους δεδομένα, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν και οι δαπάνες.

Για τον λόγο αυτό πάντως θα επιχειρηθεί τις επόμενες ημέρες να γίνουν οι απαραίτητες συναντήσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των γιατρών, ώστε να βρεθεί από κοινού μία λύση.

Να υπενθυμιστεί ότι την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας αναμένεται να αναλάβει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδακη αλλά με την απόλυτη συμβολή του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Πονοκέφαλος για το υπουργείο Υγείας ο προσωπικός γιατρός

Πάντως μέχρι σήμερα -σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές- ο προσωπικός γιατρός δεν δείχνει να προχωρά, αφού οι αριθμοί είναι στάσιμοι και δείχνουν ότι οι δικαιούχοι δεν κατορθώνουν ακόμη να βρούνε γιατρό κοντά τους.

Από το σύνολο των δικαιούχων το 45,3% δεν έχει εγγραφεί ακόμη στον θεσμό.

Ειδικότερα το σύνολο των εγγεγραμμένων πολιτών είναι: 4.853.821

Παρ΄ αυτά το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι υπάρχουν 158.525 διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή στο σύστημα.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των γιατρών, οι εγγεγραμμένοι στο σύστημα είμαι συνολικά 3.428

Οι Προσωπικοί Γιατροί των δημοσίων δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ) είναι 2.239.

Οι Προσωπικοί Γιατροί – Ελεύθεροι Επαγγελματίες είναι 1.189

Τι σχεδιάζεται

Οι ομάδες εργασίας στο υπουργείο Υγείας έχουν έτοιμα εδώ και καιρό κάποια σχέδια για να στηριχθεί ο προσωπικός γιατρός, αλλά θα επανεξετασθούν πλέον από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr, με τη συμβολή των επιτελείου του πρωθυπουργού έχουν εξετασθεί αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα, αλλά και θεσμικές τροποποιήσεις που μπορεί να προσελκύσουν το ιατρικό προσωπικό για να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

Μέσα στα σχέδια που εξετάζονται είναι να δοθούν νέες διαφορετικές αμοιβές σε ιδιώτες γιατρούς με αποζημίωση κατά πράξη και χωρίς συγκεκριμένο ανώτατο όριο εγγεγραμμένων ασθενών, κάτι που όμως προβληματίζει καθώς θα δημιουργηθούν προστριβές με τους ήδη εγγεγραμμένους γιατρούς στο σύστημα.

Από την άλλη μελετώνται και κάποιες φοροελαφρύνσεις αλλά και αμοιβές ξεχωριστές μόνο για τη δημιουργία του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2023/07/blog-post_71.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Τι πρέπει να προσέχει ο καρδιολογικός ασθενής το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή του χρόνου με όλο και πιο ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, που μπορούν να καταπονήσουν έναν υγιή οργανισμό, πόσο μάλλον έναν...

Βιταμίνη D: νέες κατευθυντήριες οδηγίες

Βιταμίνη D: εκ του πιεστηρίου οδηγίες της αμερικανικής εταιρείας Ενδοκρινολόγων συστήνουν λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μόνο σε 2 κατηγορίες συνανθρώπων μας, στους έχοντες προδιαβήτη...

Το Paxlovid δεν αποτρέπει τη μόλυνση με CoViD

Ποια είναι τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης. Τον Μάιο, η παρασκευάστρια εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης φάσης II/III EPIC-PEP. Στη διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη και...

Ετικέτες