Υπό έλεγχο η έξαρση του ιού

Επί σειρά ημερών ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης κάτω από τα 200 κρούσματα ημερησίως επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την σημερινή ενημέρωση, χωρίς όμως να ενθαρρύνει τον εφησυχασμό. Ο κ. Μαγιορκίνης συνέστησε την προσήλωση στη χρήση μάσκας παρά την στάση κάποιου μέρους του πληθυσμού που έχει φορτιστεί αρνητικά.

Στην καθησυχαστική πορεία του αριθμού των κρουσμάτων και την σταθεροποίησή του αναφέρθηκε ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ σημείωσε και την ήπια άνοδο του αριθμού των διασωληνωμένων. Η διαφορετική εικόνα αποδίδεται στο ότι τα κρούσματα χρειάζονται 7 ημέρες για να επιδεινωθούν, οπότε ο αριθμός των διασωληνωμένων αντικατοπτρίζει την ένταση την ένταση της επιδημίας που έλαβε χώρα πριν από 7 με 10 ημέρες. Ακόμη, διαπιστώνεται η προσβολή μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων που υπάρχει μεγαλύτερη νοσηρότητα.
Θετικό θεωρείται το γεγονός ότι υπάρχει μια υποχώρηση των κρουσμάτων στις ηλικίες κάτω των 40 ετών και αποδίδεται σε μια μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. «Η κατάσταση είναι αισιόδοξη αλλά δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε στην επιστημονική τεκμηρίωση με όγκο ενδείξεων για την χρήση της μάσκας και το προφίλ ασφαλείας, παραδεχόμενος ότι δεν είναι ευχάριστη αλλά χρειάζεται όπως επεσήμανε μια μικρή θυσία για την προστασία μας. Όσο για τους «αρνητές» της μάσκας, ο καθηγητής διαπιστώνει μια πόλωση, που δεν επιτρέπει την καλή επικοινωνία του μηνύματος της προφύλαξης.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι θα εκδοθεί ΚΥΑ και θα αποσταλεί άμεσα τις επόμενες μέρες στα σχολεία, τις εκπαιδευτικές μονάδες και τα φροντιστήρια που θα αφορά τον τρόπο διαχείρισης και τα μέτρα προστασίας, όπως τη χρήση μάσκας και τις προφυλάξεις στα κυλικεία. Επίσης, σε αυτή θα αναφέρονται ποιοι μαθητές εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας π.χ. μαθητές με γνωσιακές ή αναπτυξιακές διαταραχές.

Τα επικαιροποιημένα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό στις δομές ψυχικής υγείας ανέλυσε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, τα οποία κινούνται σε 4 άξονες. Τα μέτρα αυτά αφορούν την αναστολή δια ζώσης ομαδικών δραστηριοτήτων στις μονάδες ψυχικής υγείας, ενώ σε ατομικές δια ζώσης συνεδρίες πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, προτείνεται η χρήση της τηλεφωικής γραμμής 10306, η χρήση μέσων και διαδικτυακών εφαρμογών, ενώ υπάρχει μέριμνα για τη στελέχωση γραμμής υποστήριξης, καθώς ακόμη ζητήθηκε η προετοιμασία ειδικού χώρου καραντίνας, και η άμεση πρόσληψη προσωπικού για τις εν λόγω μονάδες κ.ά..

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2020/09/blog-post_71.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες