Υπό έλεγχο η έξαρση του ιού

Επί σειρά ημερών ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης κάτω από τα 200 κρούσματα ημερησίως επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την σημερινή ενημέρωση, χωρίς όμως να ενθαρρύνει τον εφησυχασμό. Ο κ. Μαγιορκίνης συνέστησε την προσήλωση στη χρήση μάσκας παρά την στάση κάποιου μέρους του πληθυσμού που έχει φορτιστεί αρνητικά.

Στην καθησυχαστική πορεία του αριθμού των κρουσμάτων και την σταθεροποίησή του αναφέρθηκε ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ σημείωσε και την ήπια άνοδο του αριθμού των διασωληνωμένων. Η διαφορετική εικόνα αποδίδεται στο ότι τα κρούσματα χρειάζονται 7 ημέρες για να επιδεινωθούν, οπότε ο αριθμός των διασωληνωμένων αντικατοπτρίζει την ένταση την ένταση της επιδημίας που έλαβε χώρα πριν από 7 με 10 ημέρες. Ακόμη, διαπιστώνεται η προσβολή μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων που υπάρχει μεγαλύτερη νοσηρότητα.
Θετικό θεωρείται το γεγονός ότι υπάρχει μια υποχώρηση των κρουσμάτων στις ηλικίες κάτω των 40 ετών και αποδίδεται σε μια μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. «Η κατάσταση είναι αισιόδοξη αλλά δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε στην επιστημονική τεκμηρίωση με όγκο ενδείξεων για την χρήση της μάσκας και το προφίλ ασφαλείας, παραδεχόμενος ότι δεν είναι ευχάριστη αλλά χρειάζεται όπως επεσήμανε μια μικρή θυσία για την προστασία μας. Όσο για τους «αρνητές» της μάσκας, ο καθηγητής διαπιστώνει μια πόλωση, που δεν επιτρέπει την καλή επικοινωνία του μηνύματος της προφύλαξης.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι θα εκδοθεί ΚΥΑ και θα αποσταλεί άμεσα τις επόμενες μέρες στα σχολεία, τις εκπαιδευτικές μονάδες και τα φροντιστήρια που θα αφορά τον τρόπο διαχείρισης και τα μέτρα προστασίας, όπως τη χρήση μάσκας και τις προφυλάξεις στα κυλικεία. Επίσης, σε αυτή θα αναφέρονται ποιοι μαθητές εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας π.χ. μαθητές με γνωσιακές ή αναπτυξιακές διαταραχές.

Τα επικαιροποιημένα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό στις δομές ψυχικής υγείας ανέλυσε η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, τα οποία κινούνται σε 4 άξονες. Τα μέτρα αυτά αφορούν την αναστολή δια ζώσης ομαδικών δραστηριοτήτων στις μονάδες ψυχικής υγείας, ενώ σε ατομικές δια ζώσης συνεδρίες πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, προτείνεται η χρήση της τηλεφωικής γραμμής 10306, η χρήση μέσων και διαδικτυακών εφαρμογών, ενώ υπάρχει μέριμνα για τη στελέχωση γραμμής υποστήριξης, καθώς ακόμη ζητήθηκε η προετοιμασία ειδικού χώρου καραντίνας, και η άμεση πρόσληψη προσωπικού για τις εν λόγω μονάδες κ.ά..

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2020/09/blog-post_71.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων σχεδίασε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής για το υπουργείο Υγείας

Δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων του υπουργείου Υγείας, το οποίο σχεδίασε το Πανεπιστήμιο Δυτικής...

Long Covid: Η νευρολογική διαταραχή που ταλαιπωρεί τους πάσχοντες

Μια νευρολογική διαταραχή που έκανε ευρέως γνωστή ο Αμερικανός ηθοποιός Brad Pitt έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα συμπτωμάτων της long COVID Απροσδόκητες προεκτάσεις δείχνει...

Τυχαία εξωκαρδιακά ευρήματα στην αξονική στεφανιογραφία : Αξίζει να αναφερθούν ;

Ασθενής 70 ετών με άτυπα προκάρδια άλγηΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ: Καπνιστής, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρτασηTriplex καρωτίδων: Αθηρωμάτωση και στις δύο καρωτίδες χωρίς σημαντικές στενώσεις (<20%).Συνεστήθη αξονική στεφανιογραφία. Διάχυτη...

Ετικέτες