Υγιείς 3 στους 4 Έλληνες, με χρόνιο νόσημα οι υπόλοιποι

Αδυνατούν να καλύψουν τις ιατρικές τους ανάγκες το 11% των Ελλήνων για 10 διαφορετικούς λόγους, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 4,8%

Μπορεί πάνω από τα τρία τέταρτα των Ελλήνων να χαρακτηρίζουν οι ίδιοι την υγεία τους ως εξαιρετικά καλή, όμως το τελευταίο τέταρτο πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα, ενώ από όσους χρειάζονται υπηρεσίες υγείας, πάνω από το 10% αυτών δεν καταφέρνει να τις βρει για μια σειρά λόγων.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν τα στοιχεία της Eurostat, που διαπιστώνουν ότι το 69% των Ευρωπαίων χαρακτήρισαν την υγεία τους ως πολύ καλή ή καλή στη διάρκεια του 2021.

Πρώτοι στην κατάταξη βρίσκονται οι Ιρλανδοί με το 81,2% αυτών να θεωρεί την υγεία του πολύ καλή ή καλή, ενώ ακολουθούμε οι Έλληνες με ποσοστό 78,3% και οι Κύπριοι με 77,2%.

Τα ποσοστά των ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις αυξάνονται στις μεγαλύτερες ηλικίες,  με το 27,7% των ευρωπαίων ηλικίας 16–24 ετών να αναφέρουν ένα μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας, ενώ το 19,1% των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών να πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα.

Μετά από αυτές τις ηλικιακές ομάδες, η επίπτωση του χρόνου είναι εμφανής, καθώς σταδιακά τα ποσοστά αυξάνονται, φτάνοντας το 74% του πληθυσμού με χρόνιες παθήσεις στις ηλικίες από 85 ετών και πάνω.

Ακάλυπτες ανάγκες

Τι γίνεται όμως με την περίθαλψη όσων νοσούν

Σχεδόν το 5% του πληθυσμού στην Ευρώπη (4,8%), δεν απολαμβάνει τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται, όταν πρόκειται για ιατρική εξέταση ή θεραπεία.

Την πρωτιά σε ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες, κατέχει η χώρα μας με ποσοστό 11%, γιατί οι υπηρεσίες υγείας είναι ακριβές ή γιατί οι αποστάσεις είναι μεγάλες ή γιατί υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής, είτε για διάφορους άλλους λόγους.

Όταν οι λόγοι περιορίζονται στο κόστος, την απόσταση και τις λίστες αναμονής, τότε την πρωτιά παίρνει η Εσθονία με ποσοστό 8,1% του πληθυσμού, ακολουθεί η χώρα μας με 6,4% και τρίτη στη σειρά η Σλοβενία με ποσοστό 4,8%.

Όταν πρόκειται για λόγους κόστους, τότε η πρωτιά σε ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες επανέρχεται στη χώρα μας, με ποσοστό 5,7% του πληθυσμού να μην μπορεί να εξεταστεί ή να πάρει τη θεραπεία του, με δεύτερη τη Ρουμανία, όπου το 3,3% του πληθυσμού βρίσκεται με ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες, γιατί οι υπηρεσίες υγείας είναι ακριβές. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι κατά μέσο όρο μόλις 1%, ενώ αυξάνεται σε 2,2% όταν πρόκειται για το ένα πέμπτο του πληθυσμού με το χαμηλότερο εισόδημα.

Στην περίπτωση αυτή, οι ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες στην Ελλάδα φτάνουν το 10,4% του φτωχότερου πληθυσμού και στη Ρουμανία το 8,2%.

Πηγή: https://www.cretalive.gr/ygeia/ygieis-3-stoys-4-ellines-me-hronio-nosima-oi-ypoloipoi

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Θεραπεία επαναστένωσης στεφανιαίας αρτηρίας με απλή αγγειοπλαστική, αγγειοπλαστική με μπαλόνι πακλιταξέλης και με εμφύτευση ενδοπρόθεσης πακλιταξέλης: 10ετή αποτελέσματα της μελέτης ISAR-DESIRE 3

Με στόχο τη διερεύνηση της ιδανικής θεραπείας στην επαναστένωση ενός drug-eluting stent των στεφανιαίων αγγείων, στη μελέτη ISAR-DESIRE 3 συμπεριελήφθησαν 402 ασθενείς οι οποίοι...

Υποπαραθυρεοειδισμός: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Αν πάσχετε από υποπαραθυρεοειδισμό, το να αποφύγετε ορισμένες τροφές θα σας βοηθήσει να διαχειρίζεστε τα επίπεδα ορμονών και θρεπτικών συστατικών στο σώμα σας καλύτερα. Όταν...

Αλλαγές σε ΕΚΑΒ και Επείγοντα τους επόμενους μήνες

Αλλαγές σε ΕΚΑΒ και Επείγοντα τους επόμενους μήνες – Τι προανήγγειλε ο Κ.Μητσοτάκης Τι σχεδιάζει να αλλάξει στο ΕΚΑΒ η ΝΔ μετά τα 3 περιστατικά...

Ετικέτες