Xωρίς μάσκα υπάρχει ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της πανδημίας

Η γενική άρση της υποχρέωσης των πολιτών να φορούν μάσκα στη Γερμανία θα μπορούσε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να προκαλέσει επανεμφάνιση της πανδημίας.

«Εάν, μετά τη διακοπή των υποχρεωτικών διαγνωστικών τεστ, καταργήσουμε πλέον σε πολλές περιπτώσεις και την μάσκα, ουσιαστικά θα ζούμε όπως και πριν από την πανδημία. Ο ιός όμως είναι ακόμα παρών και είναι πολύ πιο μολυσματικός λόγω των μεταλλάξεων. Γιατί λοιπόν να μην επιστρέψει η πανδημία;», δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Φυσικής Έμπερχαρντ Μπόντενσατς, διευθυντής του Ινστιτούτου Δυναμικής και Αυτο-Οργάνωσης του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ του Γκέτινγκεν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Με την κατάργηση των υποχρεωτικών διαγνωστικών τεστ αυξάνεται ο κίνδυνος συνάντησης ενός ατόμου με κάποιον εξαιρετικά μεταδοτικό ασυμπτωματικό φορέα του ιού σε εσωτερικό χώρο, όπως επίσης και ο κίνδυνος της έκθεσης σε υψηλότερες συγκεντρώσεις ιών σε εσωτερικούς χώρους, αφού πολλά μολυσμένα άτομα δεν θα εντοπίζονται πλέον. Με την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού, μπορεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να αυξάνεται πιο αργά, αλλά μπορεί επίσης να αναμένεται νέα αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα», πρόσθεσε ο Μπόντενσατς.

Επίσης, η πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Επιδημιολογίας, Εύα Γκριλ, θεωρεί σημαντικό να φοράμε μάσκα επί του παρόντος, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους. Οι μάσκες είναι μια απλή και αποτελεσματική προστασία, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους. Αφορά επίσης και στην προστασία από πιο μεταδοτικές νέες μεταλλάξεις του ιού».

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Έρευνας Αερολυμάτων, Κρίστοφ Άσμπαχ, δήλωσε στο dpa ότι θεωρεί «κατανοητή μια ενδεχόμενη απόφαση να καταργηθεί η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. Στους εσωτερικούς χώρους, το κρίσιμο ερώτημα είναι όμως ποιος βαθμός κινδύνου είναι αποδεκτός. Η πιθανότητα συνάντησης ενός μολυσμένου ατόμου σε εσωτερικούς χώρους παραμένει μεν η ίδια με ή χωρίς μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης όμως είναι φυσικά υψηλότερος χωρίς μάσκα». Τάχθηκε επίσης «υπέρ της κοινής λογικής των ανθρώπων να αυτοπροστατεύονται σε κρίσιμες καταστάσεις ανεξάρτητα από τις οδηγίες».

Μετά την εκτεταμένη άρση της υποχρεωτικής μάσκας στη Δανία από σήμερα, ξεκίνησε επίσης και στη Γερμανία σχετική συζήτηση για την σκοπιμότητά της. «Καταρχάς, η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους θα μπορούσε να καταργηθεί γενικώς. Σε περιοχές με πολύ χαμηλή συχνότητα κρουσμάτων και υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, η υποχρέωση αυτή θα μπορούσε να αρθεί επίσης σταδιακά και σε εσωτερικούς χώρους», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στα σημερινά φύλλα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) είχαν προηγουμένως ζητήσει την πλήρη άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας.

Πηγή: https://www.amna.gr/health/article/561580/Xoris-maska-uparchei-o-kindunos-tis-epanemfanisis-tis-pandimias

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, όλες οι υποομάδες του CHA2DS2-VASc 1 συσχετίστηκαν με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης αρτηριακής θρομβοεμβολής σε σύγκριση με ασθενείς με CHA2DS2-VASc...

Σε αυτήν τη μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 64.141 ασθενείς χωρίς από του στόματος αντιπηκτική αγωγή από το National Patient Registry και το Prescription Registry της...

Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι

Για να προστατευτείτε από ασθένειες όταν το ανοσοποιητικό σας είναι επιβαρυμένο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Όταν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, το ανοσοποιητικό σας σύστημα...

Το 2024 ανοίγουν νέοι ορίζοντες στη φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

Φάρμακα με δράση σε υποδοχείς ορμονών (GLP-1 και  GIP) που διεγείρονται από την τροφή, υπάρχουν σε όλο το σώμα και έχουν νευρο- καρδιο –...

Ετικέτες