Βιταμίνη Β6: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζουμε

Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 8 διαφορετικές βιταμίνες Β, ωστόσο κάποιες από αυτές μας απασχολούν περισσότερο σε σχέση με άλλες. Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας του αίματος και των νευρικών κυττάρων. Αντιθέτως, η βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, είναι άγνωστη για τους περισσότερους από εμάς.

Ωστόσο, η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας και, καθώς δεν μπορεί να παραχθεί από τον τελευταίο, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες από τη διατροφή μας.

Ο Ρόλος της Βιταμίνης Β6 στον Οργανισμό

Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας καθώς εμπλέκεται σε περισσότερες από 100 αντιδράσεις ενζύμων. Βοηθά τον οργανισμό να διασπάσει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη, ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται σε μία σειρά φυσιολογικές λειτουργίες. Η βιταμίνη Β6 επίσης:

  • Βοηθά στη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Συμμετέχει στην παραγωγή σημαντικών νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη
  • Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μίας πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια

Ανεπάρκεια Βιταμίνης Β6

Σύμφωνα με τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα από τις ΗΠΑ, το 13% περίπου του πληθυσμού έχει ανεπάρκεια βιταμίνης Β6, όπως προκύπτει από τα επίπεδα της βιολογικά ενεργής μορφής της βιταμίνης στο αίμα.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 έχουν τυπικά υψηλότερα ποσοστά θανάτου σε σχέση με αυτούς που έχουν επαρκή επίπεδα. Ωστόσο, οι ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 έχουν γενικά χειρότερη ποιότητα διατροφής σε σχέση με τους υγιείς, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να αποφανθούμε αν πράγματι τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας αποδίδονται στην ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής.

Πως να Αυξήσετε την Πρόσληψη Βιταμίνης Β6

Τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά αποτελούν τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β6, ωστόσο η βιταμίνη αυτή βρίσκεται και σε άλλα τρόφιμα, όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και αρκετά φρούτα ή λαχανικά. Κατά συνέπεια, αν κάνετε διατροφή πλούσια σε φρέσκα, με επεξεργασμένα τρόφιμα, πιθανώς λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β6.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί έχουν αρχίσει να περιορίζουν την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και ψαριών για διάφορους λόγους. Στα άτομα αυτά, οι θερμίδες θα πρέπει να αντικαθίστανται από φυτικές πρωτεΐνες όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β6.

Προφανώς, πάντοτε υπάρχει και η εναλλακτική των συμπληρωμάτων βιταμινών ή πολυβιταμινών.

Ποια Τρόφιμα Περιέχουν Βιταμίνη Β6;

Για τη βιταμίνη Β6, η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση για τους ενήλικες 19-50 ετών είναι 1.3 mg την ημέρα. Για τις ηλικίες άνω των 51, οι άνδρες θα πρέπει να λαμβάνουν 1.7 mg, ενώ οι γυναίκες 1.5 mg.

ΤρόφιμοMg/Μερίδα
Ρεβίθια (κονσέρβα, 1 κούπα)1.1
Σολομός (μαγειρεμένος 80γρ)0.6
Στήθος κοτόπουλο (μαγειρεμένο 80γρ)0.5
Πατάτες (βρασμένες, 1 κούπα)0.4
Μπανάνα (1)0.4
Σως μαρινάρα (1 κούπα)0.2
Τυρί cottage (1% λιπαρά, 1 κούπα)0.2
Ξηροί καρποί (ανάμικτοι, 30γρ)0.1
Σπανάκι (βρασμένο, μισή κούπα)0.1
Καρπούζι (1 φέτα)0.1

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/vitamini-v6-ola-osa-prepei-na-gnorizete/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες