Βιταμίνη D: Έχει Χρησιμότητα στην Αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεγμονής;

Η φλεγμονή είναι ένας μηχανισμός απαραίτητος για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, όταν παραμένει για παρατεταμένη διάρκεια μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιαγγειακή νόσος, καθώς και διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα.

Προσφάτως, μία νέα έρευνα από την Αυστραλία κατάφερε να συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D με τη χρόνια φλεγμονή, προσφέροντας έτσι ένα σημαντικό βιοδείκτη που μας επιτρέπει να διαγνώσουμε εγκαίρως τους ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ορισμένα χρόνια νοσήματα.

Η έρευνα χρησιμοποίησε γενετικά δεδομένα για 294.970 εθελοντές από το UK Biobank. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν η Μεντελική τυχαιοποίηση και είχε ως στόχο να εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στη βιταμίνη D και τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), ένα τυπικό δείκτη φλεγμονής.

Όπως υποστήριξε η επιστημονική ομάδα της μελέτης, από τις παρατηρήσεις τους φαίνεται ότι η αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D σε ασθενείς με ανεπάρκεια μπορεί να περιορίσει τη χρόνια φλεγμονή.

«Η φλεγμονή είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός του οργανισμού για την προστασία των ιστών μετά από ένα τραυματισμό ή μία λοίμωξη», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Το ήπαρ παράγει περισσότερη CRP ως απόκριση στη φλεγμονή, κατά συνέπεια στη χρόνια φλεγμονή περιμένουμε να υπάρχουν αυξημένα επίπεδα του παραπάνω δείκτη φλεγμονής, όπως υποστήριξε η επιστημονική ομάδα.

Από τις αναλύσεις των επιστημόνων διαπιστώθηκε σύνδεση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D και τα υψηλά επίπεδα της CRP, τα οποία παραπέμπουν σε φλεγμονή. Όπως τόνισε η ομάδα, η ενίσχυση των επιπέδων της βιταμίνης D στους ασθενείς με ανεπάρκεια θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη αρκετών χρονίων νόσων.

Από τις παρατηρήσεις της μελέτης προκύπτει επίσης ότι η βιταμίνη D μπορεί να περιορίσει τις επιπλοκές της παχυσαρκίας, περιορίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης ή τα συμπτώματα αρκετών χρονίων νόσων που συνδέονται με φλεγμονή, όπως για παράδειγμα η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης και ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα.

«Εδώ και αρκετά χρόνια βλέπουμε αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς με ανεπάρκεια. Ωστόσο, σε αυτούς που έχουν επαρκή επίπεδα, τα οφέλη από τα συμπληρώματα είναι πολύ περιορισμένα. Οι παρατηρήσεις της μελέτης μας πρακτικά επιβεβαιώνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, καθώς μπορεί να προκαλέσει μία σειρά επιπλοκές στη γενικότερη υγεία των ασθενών», καταλήγει η μελέτη.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/vitamini-d-echei-chrisimotita-stin-antimetopisi-tis-chronias-flegmonis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης: Στην τελική φάση προετοιμασίας πρωτοκόλλου για τη δωρεά σώματος

Ενδείξεις για αύξηση των δωρητών σώματος ύστερα από το παράδειγμα του Κώστα Καζάκου Η λατινική ρήση «Mortui vivos docent» που σημαίνει «Οι νεκροί διδάσκουν τους...

Χορήγηση Paxlovid σε περιστατικά Covid-19: Mικρότερη πιθανότητα νοσηλείας κατά 51%

Το Paxlovid παρέχει προστασία έναντι σοβαρών εκβάσεων που σχετίζονται με την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανοσία που παρέχεται από το εμβόλιο, σύμφωνα με μελέτη. Η εν λόγω...

Ετικέτες