back to top

Βακτήρια του Εντέρου Συνδέθηκαν με Αυξημένο Κίνδυνο Αθηροσκλήρωσης 

Ορισμένες καρδιακές παθήσεις μπορεί να ξεκινούν από το στόμα και το έντερο, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα αυτή, η οποία επικεντρώθηκε περισσότερο στην αθηροσκλήρωση, έδειξε ότι οι αθηροσκληρωτικές πλάκες συνδέονται με συγκεκριμένα βακτήρια. Μάλιστα, τα βακτήρια που επηρέαζαν περισσότερο τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης ήταν αυτά του είδους Streptococcus, όπως υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα της μελέτης που προέρχεται από τη Σουηδία.

Στα πλαίσια των ερευνών τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα από 8.973 εθελοντές ηλικίας 50-65 ετών που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

«Διαπιστώσαμε ότι συγκεκριμένα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας, ιδιαίτερα αυτά του γένους Streptococcus, συνδέονται με αυξημένα ποσοστά αθηροσκληρωτικών πλακών στις μικρές αρτηρίες της καρδιάς», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Τα Δεδομένα της Έρευνας

Χρησιμοποιώντας προηγμένες απεικονιστικές εξετάσεις οι επιστήμονες ανίχνευσαν τη συσσώρευση των πλακών στα αγγεία της καρδιάς. Επιπλέον, έκαναν γενετικές αναλύσεις στα δείγματα που είχαν λάβει από τους εθελοντές προκειμένου να εξερευνήσουν την παρουσία συγκεκριμένων βακτηρίων.

Τα δύο βακτήρια που συνδέθηκαν ισχυρότερα με τη συσσώρευση αθηροσκληρωτικών πλακών ήταν τα Streptococcus anginosus και Streptococcus oralis.

«Ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τη σύνδεση ανάμεσα στη βακτηριακή κοινότητα του εντέρου και την υγεία των υπολοίπων οργάνων του σώματος. Η έρευνά μας έδειξε ότι οι ασθενείς που έχουν αυξημένα επίπεδα συγκεκριμένων βακτηρίων στο έντερο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αθηροσκληρωτικές πλάκες στην καρδιά», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ο Μηχανισμός της Σύνδεσης

Αρκετά δεδομένα τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι οι διαταραχές της ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις του καρδιαγγειακού.

Ορισμένες μελέτες, για παράδειγμα, έδειξαν ότι συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου παράγουν μεταβολίτες, όπως το ΤΜΑΟ (trimethylamine N-oxide), οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Το ΤΜΑΟ έχει συνδεθεί σήμερα με αύξηση της φλεγμονής, οξειδωτικό στρες, καθώς και με το σχηματισμό αθηροσκληρωτικών πλακών.

Σήμερα είναι επίσης γνωστό ότι το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει αρκετές βιολογικές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων ο μεταβολισμός των λιπιδίων, η φλεγμονή και η ανοσιακή απόκριση, παράγοντες οι οποίοι συνδέονται με τη λειτουργία του καρδιαγγειακού.

«Στη μελέτη μας εξετάσαμε ένα μεγάλο δείγμα ασθενών, γεγονός που ισχυροποιεί τις παρατηρήσεις μας. Μάλιστα, οι περισσότεροι ασθενείς δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της έρευνας, γεγονός που μας επέτρεψε να παρακολουθήσουμε καλύτερα τις επιδράσεις συγκεκριμένων μικροβίων στον κίνδυνο πλακών», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/vaktiria-tou-enterou-syndethikan-me-afximeno-kindyno-athirosklirosis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών με διαβήτη τύπου 1 έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια

Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με διαβήτη τύπου 1 αυξήθηκε από 1,3 εκατομμύρια το 1990 σε 3,7 εκατομμύρια το 2019,...

Βηματοδότης στον εγκέφαλο βοήθησε παράλυτο παιδί με δυστονία να κινηθεί

Η τοποθέτηση της συσκευής στο 8χρονο κορίτσι έγινε από ρομπότ, για πρώτη φορά στον κόσμο. Ένας βηματοδότης που τοποθετήθηκε στον εγκέφαλο ενός 8χρονου παράλυτου παιδιού,...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 13.6.2024 – Κολπική Μαρμαρυγή και Καρκίνος

Πέρα από τη διαρκή βοήθεια στη Καρδιολογική κοινότητα (και την ΕΚΕ) πρόκειται για μια πατριώτισσα με όλη τη σημασία της λέξης! Julia ολόθερμα καλή επιτυχία...

Ετικέτες