Βακτήρια του Εντέρου Συνδέθηκαν με Αυξημένο Κίνδυνο Αθηροσκλήρωσης 

Ορισμένες καρδιακές παθήσεις μπορεί να ξεκινούν από το στόμα και το έντερο, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα αυτή, η οποία επικεντρώθηκε περισσότερο στην αθηροσκλήρωση, έδειξε ότι οι αθηροσκληρωτικές πλάκες συνδέονται με συγκεκριμένα βακτήρια. Μάλιστα, τα βακτήρια που επηρέαζαν περισσότερο τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης ήταν αυτά του είδους Streptococcus, όπως υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα της μελέτης που προέρχεται από τη Σουηδία.

Στα πλαίσια των ερευνών τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα από 8.973 εθελοντές ηλικίας 50-65 ετών που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

«Διαπιστώσαμε ότι συγκεκριμένα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας, ιδιαίτερα αυτά του γένους Streptococcus, συνδέονται με αυξημένα ποσοστά αθηροσκληρωτικών πλακών στις μικρές αρτηρίες της καρδιάς», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Τα Δεδομένα της Έρευνας

Χρησιμοποιώντας προηγμένες απεικονιστικές εξετάσεις οι επιστήμονες ανίχνευσαν τη συσσώρευση των πλακών στα αγγεία της καρδιάς. Επιπλέον, έκαναν γενετικές αναλύσεις στα δείγματα που είχαν λάβει από τους εθελοντές προκειμένου να εξερευνήσουν την παρουσία συγκεκριμένων βακτηρίων.

Τα δύο βακτήρια που συνδέθηκαν ισχυρότερα με τη συσσώρευση αθηροσκληρωτικών πλακών ήταν τα Streptococcus anginosus και Streptococcus oralis.

«Ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τη σύνδεση ανάμεσα στη βακτηριακή κοινότητα του εντέρου και την υγεία των υπολοίπων οργάνων του σώματος. Η έρευνά μας έδειξε ότι οι ασθενείς που έχουν αυξημένα επίπεδα συγκεκριμένων βακτηρίων στο έντερο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αθηροσκληρωτικές πλάκες στην καρδιά», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ο Μηχανισμός της Σύνδεσης

Αρκετά δεδομένα τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι οι διαταραχές της ισορροπίας του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις του καρδιαγγειακού.

Ορισμένες μελέτες, για παράδειγμα, έδειξαν ότι συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου παράγουν μεταβολίτες, όπως το ΤΜΑΟ (trimethylamine N-oxide), οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Το ΤΜΑΟ έχει συνδεθεί σήμερα με αύξηση της φλεγμονής, οξειδωτικό στρες, καθώς και με το σχηματισμό αθηροσκληρωτικών πλακών.

Σήμερα είναι επίσης γνωστό ότι το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει αρκετές βιολογικές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων ο μεταβολισμός των λιπιδίων, η φλεγμονή και η ανοσιακή απόκριση, παράγοντες οι οποίοι συνδέονται με τη λειτουργία του καρδιαγγειακού.

«Στη μελέτη μας εξετάσαμε ένα μεγάλο δείγμα ασθενών, γεγονός που ισχυροποιεί τις παρατηρήσεις μας. Μάλιστα, οι περισσότεροι ασθενείς δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της έρευνας, γεγονός που μας επέτρεψε να παρακολουθήσουμε καλύτερα τις επιδράσεις συγκεκριμένων μικροβίων στον κίνδυνο πλακών», κατέληξαν οι συγγραφείς.

Επιμέλεια: Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC, ΕΔΙΠ Παθολογίας-Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πηγή: https://pathologia.eu/enimerosi/eswterikh-pathologia/vaktiria-tou-enterou-syndethikan-me-afximeno-kindyno-athirosklirosis/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου: Η γνήσια μεταρρύθμιση

Η καλύτερη λοιπόν διαχείριση αντανακλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, καθώς όταν ένας φορέας έχει καλύτερα αποτελέσματα και αξιολόγηση, αυτομάτως υπηρετεί και...

Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κοινωνική δράση της ΕΚΕ με ενημέρωση και δωρεάν εξετάσεις

Το κόστος της καρδιαγγειακής νόσου στην Ευρώπη  προκαλεί σοκ.  Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Άμστερνταμ ανακοινώθηκε...

Σε δημόσια διαβούλευση σ/ν για μείωση αναμονής για χειρουργεία & έλεγχο των ελλείψεων στα φάρμακα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης...

Ετικέτες