back to top

Οδηγός για την σωστή χρήση μάσκας – Ποια είναι τα συχνότερα λάθη

Η χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη μετάδοση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον COVID-19, σύμφωνα με το νέο οδηγό του Ινστιτούτου Τζονς Χόπκινς. Μαζί με το πλύσιμο των χεριών και την κοινωνική απόσταση,
η μάσκα είναι ένα από τα τρία βασικά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι άνθρωποι για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 και να μειώσουν την πιθανότητα να μολύνουν κάποιον άλλο.

Τα βασικά σημεία του οδηγού:

 • Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η εκτεταμένη χρήση μάσκας σε μη ιατρικά περιβάλλοντα, ως μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών, μπορεί να μειώσει την εξάπλωση του COVID-19.
 • Δεν προστατεύουν όλες οι μάσκες εξίσου: ορισμένες μάσκες είναι καλύτερες στην προστασία από άλλες.  Οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σωστά για να είναι κατά το μέγιστο αποτελεσματικές.
 • Οι κυβερνήσεις πρέπει να παρακολουθούν την εφαρμογή μάσκας σε όλη την κοινότητα, να διεξάγουν κοινωνικές έρευνες για να κατανοήσουν τα διαφορετικά ποσοστά συμμόρφωσης και να αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα για να προσδιορίσουν εάν η εν λόγω πρακτική έχει μεταβλητό αντίκτυπο στους υποπληθυσμούς.
 • Η ευρεία χρήση μάσκας πρέπει να προωθηθεί ως «νέα κανονικότητα» που οι κοινότητες πρέπει να υιοθετήσουν για το άμεσο μέλλον, έως ότου η εξάπλωση του ιού είναι εξαιρετικά χαμηλή ή ο εμβολιασμός δημιουργήσει ανοσία.
 •  Το πλύσιμο των χεριών, η φυσική απόσταση και η μείωση ή εξάλειψη καταστάσεων υψηλού κινδύνου (π.χ., πολυπληθείς συγκεντρώσεις ή μαζώξεις χωρίς μάσκα) είναι επίσης κρίσιμα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19
Τζονς Χόπκινς: Οδηγός για την σωστή χρήση μάσκας ενόψει χειμώνα - Ποιά είναι τα συχνότερα

Η μάσκα προστατεύει

Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η ευρεία χρήση μάσκας στην κοινότητα αποτρέπει την εξάπλωση του COVID-19. Μια συστηματική ανασκόπηση που περιελάμβανε οκτώ τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές στις ρυθμίσεις της κοινότητας διαπίστωσε ότι η μάσκα προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού. Μια ανασκόπηση και η μετα-ανάλυση των μελετών παρατήρησης σχετικά με τη χρήση μάσκας διαπίστωσαν ότι η χρήση μάσκας μειώνει σημαντικά την εξάπλωση των κορονοϊών που προκαλούν SARS, MERS και COVID-19, τόσο εντός όσο και εκτός των ρυθμίσεων υγειονομικής περίθαλψης.

Οι μάσκες μπορούν επίσης να προστατεύσουν αυτόν που την φορά. Υπάρχουν άφθονα στοιχεία από τις ρυθμίσεις υγειονομικής περίθαλψης ότι οι μάσκες απομακρύνουν τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής καταγράφουν ότι οι άνθρωποι στην κοινότητα που φορούν μάσκες και μολυνθούν ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια.

Οι ιδανικές πρακτικές χρήσης μάσκας

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι πρέπει να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.

 • Η χρήση μάσκας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περιβάλλοντα όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του ιού.Αυτά περιλαμβάνουν εσωτερικά περιβάλλοντα, και ιδιαίτερα εκείνα με οποιοδήποτε από τα παρακάτω χαρακτηριστικά: 
  • κλειστά / περιορισμένα μέρη με ανεπαρκή εξαερισμό
  • πολυσύχναστα μέρη με πολλά άτομα
  • μέρη όπου οι άνθρωποι έρχονται σε επικοινωνία Η χρήση μάσκας είναι επίσης κρίσιμη για άτομα προχωρημένης ηλικίας ή που έχουν υποκείμενο νόσημα. ΕξαιρέσειςΜπορεί να είναι δύσκολο για πολύ μικρά παιδιά να φορούν μάσκες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το CDC συνιστά στα παιδιά κάτω των 2 ετών να μην φορούν μάσκες.Όποιος έχει πρόβλημα να αφαιρέσει μια μάσκα χωρίς βοήθεια δεν πρέπει να φορά μάσκα.Οι κλινικοί γιατροί μπορεί να κληθούν να αποφασίσουν εάν θα συστήσουν ιατρική εξαίρεση στη χρήση μάσκας.Οι οδηγίες για αυτό είναι περιορισμένες, αλλά υπάρχουν συνθήκες που ενδέχεται να εμποδίσουν τη φθορά της μάσκας, συμπεριλαμβανομένων των παραμορφώσεων του προσώπου, των ψυχικών υγειών, των διανοητικών αναπηριών.
Τζονς Χόπκινς: Οδηγός για την σωστή χρήση μάσκας ενόψει χειμώνα - Ποιά είναι τα συχνότερα

Η σωστή χρήση μάσκας

 • Οι μάσκες υφασμάτων πρέπει να είναι κατασκευασμένες από βαμβάκι υψηλής ποιότητας ή υβριδικό υλικό (όπως βαμβάκι σε συνδυασμό με συνθετικές ίνες). Εάν τέτοια υλικά δεν είναι διαθέσιμα, καλύτερα να είστε χωρίς μάσκα.
 • Οι μάσκες υφασμάτων πρέπει να είναι κατασκευασμένες από πολλαπλά στρώματα υλικού. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να φοράτε μάσκα μίας στρώσης από το να μην έχετε καθόλου μάσκα.
 • Υλικά που δεν είναι αποτελεσματικά περιλαμβάνουν πλαστικό ή άλλα παρόμοια υλικά, επειδή η ανταλλαγή αέρα δεν μπορεί να συμβεί μέσω αυτού του υλικού και ως εκ τούτου πρέπει να συμβεί μέσω οπών στη μάσκα ή
  κενά γύρω από τις πλευρές. Υπερβολικά «αναπνεύσιμα» υλικό, όπως πλεκτά υφάσματα, είναι επίσης λιγότερο αποτελεσματικά.
 • Οι μάσκες με τρύπες που επιτρέπουν στον εκπνεόμενο αέρα να διαφύγει χωρίς φιλτράρισμα δεν είναι αποτελεσματικές, όπως αυτές με βαλβίδες μονής κατεύθυνσης και ταινίες που έχουν διπλωθεί και δεθεί γύρω από το πρόσωπο.
 • Οι μάσκες που δεν επιτρέπουν μια άνετη εφαρμογή στο πρόσωπο είναι επίσης λιγότερο αποτελεσματικές επειδή επιτρέπουν τη διαφυγή του μη φιλτραρισμένου αέρα.Αυτό περιλαμβάνει μπαντάνες διπλωμένες πάνω από τη μύτη και το στόμα αλλά δεν είναι τοποθετημένες στις πλευρές, καθώς και πλαστικές ασπίδες προσώπου εάν χρησιμοποιούνται χωρίς μάσκα από κάτω.
 • Η μάσκα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να καλύπτει πλήρως το άκρο της μύτης, συμπεριλαμβανομένων των ρουθουνιών καθώς και ολόκληρου του στόματος, που εκτείνεται στα μάγουλα και κάτω από το πηγούνι.
 • Η μάσκα πρέπει να είναι αρκετά άνετη γύρω από τις άκρες, έτσι ώστε ο αέρας να μην ξεφεύγει χωρίς φιλτράρισμα και να αναγκάζεται να περάσει μέσα από το υλικό της μάσκας.
 • Θα πρέπει να μπορείτε να αναπνέετε και να μιλάτε εύκολα φορώντας τη μάσκα.
 • Πλύνετε καλά τα χέρια με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε αντισηπτικό πριν φορέσετε μια μάσκα και πριν και μετά την αφαίρεσή της.
 • Η μάσκα πρέπει να αλλαχθεί εάν υγρανθεί, καταστραφεί, λερωθεί ή ακουμπηθεί από τρίτους.
 • Η μάσκα πρέπει να αλλάζεται τακτικά, ιδανικά καθημερινά. Η μάσκα μπορεί να καθαριστεί εάν το υλικό πλένεται και δεν  υποστεί ζημιά κατά τη διαδικασία.

huffibgtonpost.gr

Πηγή: https://www.polismedia.gr/tzons-chopkins-odigos-gia-tin-sosti-chrisi-maskas-enopsei-cheimona-poia-einai-ta-sychnotera-lathi/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Eurostat: Το 2022 η ΕΕ είχε 516 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 άτομα και η Ελλάδα περίπου 440 κλίνες ανά 100.000 άτομα

Οι νοσοκομειακές κλίνες στην ΕΕ μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία κατά 7%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το 2022, η...

Παρόμοια σοβαρές με την αρχική μόλυνση οι επαναμολύνσεις με Covid-19

Οι επαναμολύνσεις από τον ιό που προκαλεί Covid-19 έχουν πιθανώς παρόμοια σοβαρότητα με την αρχική μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά...

Από την παιδική ηλικία οι κίνδυνοι για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και τι καταγράφει μελέτη κοόρτης. Οι κίνδυνοι για καρδιαγγειακά νοσήματα στην ενήλικη ζωή ξεκινούν συχνά στην παιδική ηλικία. Μια ανάλυση...

Ετικέτες