Τζανάκης: Πρόκληση η συλλοίμωξη γρίπης – κορωνοϊόύ

Προβληματίζουν τα αυξημένα περιστατικά γρίπης – Αναλύοντας τους αριθμούς ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, επιχειρεί να προσεγγίσει το ασυνήθιστο αυτό φαινόμενο

Προβληματίζουν τα 174 κρούσματα γρίπης που εντόπισε ο μηχανισμός επιτήρησης νοσημάτων του ΕΟΔΥ, στο διάστημα μεταξύ 7 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου.

Την ίδια περίοδο προ κορωνοϊoύ -δηλαδή το 2019 – είχαν εντοπιστεί πέντε φορές λιγότερα (37 κρούσματα), ενώ κανένα όλη την περσινή χρονιά της πανδημίας, με τα παρατεταμένα lockdown (2020-2021).

Η διάμεση ηλικία των καλοκαιρινών κρουσμάτων ήταν τα 22 έτη (άτομα από 1 έως 75 ετών) και 10 ήταν παιδιά ηλικίας 12 ετών, ή ακόμη μικρότερα.

Το 58% ήταν άνδρες, ενώ τα 94 κρούσματα (80,3%) είχαν ταξιδέψει στις Κυκλάδες.

Δεν μπορούμε να πούμε αν πρόκειται για πραγματικά συμβάντα”, σχολιάζει μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Γρίπη: Λιγότερα κρούσματα τον χειμώνα, περισσότερα το καλοκαίρι

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και φέτος κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου (2021-2022), την εποχή της έξαρσης του ιού, εντοπίστηκαν μόλις 5 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ (2 άνδρες και 3 γυναίκες με μέση ηλικία τα 57 έτη), ενώ δεν υπήρξε κανένα καταγεγραμμένο σοβαρό περιστατικό γρίπης εκτός ΜΕΘ.

Και οι 5 ασθενείς αποδείχθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό γρίπης τύπου Α, ενώ οι 3 κατέληξαν στον θάνατο (ένα αγόρι 4 ετών και δύο γυναίκες 75 ετών).

Στον αντίποδα, το καλοκαίρι φάνηκε να υπερτερεί σε συχνότητα εμφάνισης της γρίπης.

Στο Σύστημα Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων (ΣΥΔΝ) του ΕΟΔΥ, γιατροί, νοσοκομεία και εργαστήρια από όλη τη χώρα δήλωσαν 174 κρούσματα γρίπης (172 τύπου Α και δύο τύπου Β), με τα 25 από αυτά να ανήκουν στον υπότυπο της γρίπης Η3Ν2, ο οποίος προκαλεί ευκολότερα επιδημίες. Ένα κρούσμα ανήκε στη γρίπη A (Η1Ν1).

Οι τριάντα πέντε (35) ασθενείς με γρίπη χρειάστηκαν νοσηλεία και δύο (2) εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τη χθεσινή έκτακτη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τη γρίπη.

Σίγουρα κάτι γίνεται με τη γρίπη, πρέπει να το προσέξουμε, να προφυλαχθούμε, να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο για να δούμε αν αυτά είναι σποραδικά κρούσματα ή θα δώσουν γένεση και μία πρώιμη έναρξη του κύματος της γρίπης”, σχολιάζει ο κ. Τζανάκης και προσθέτει πως θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα με τους εμβολιασμούς και με τα μέτρα προφύλαξης, που δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε τον χειμώνα. “Αυτό έχει σημασία να κάνουμε”, τονίζει με έμφαση.

Η ανθρωπογεωγραφία της καλοκαιρινής γρίπης

Aπό την κλινική παρατήρηση τις προηγούμενες μέρες είχε αναφερθεί, πως  τα περισσότερα κρούσματα φαίνεται να προέρχονται από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το νότιο ημισφαίριο, στο οποίο επικρατεί χειμώνας και πρώιμη έξαρση της γρίπης.

Ο ΕΟΔΥ, ωστόσο, τελικά ανακοίνωσε πως τα 160 κρούσματα εντοπίστηκαν σε Έλληνες (92%) και μόλις τα 14 σε αλλοδαπούς (8%) από 9 χώρες του βόρειου ημισφαιρίου.

Ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης, εξηγεί τους αριθμούς: “Και εμείς στην Κρήτη είχαμε κάμποσα. Το γεγονός ότι είναι πολλά από το βόρειο ημισφαίριο και όχι από το νότιο δεν έχει σημασία. Δεν βρίσκουμε πάντα αυτόν που την έφερε τη γρίπη, βρίσκουμε αυτόν που την κόλλησε. Ο ξένος μπορεί να φύγει και να το περάσει στη χώρα του ή να το περάσει ήπια”, λέει.

Επίσης, σύμφωνα με την καταγραφή του ΕΟΔΥ, οι 8 στους 10 με γρίπη αποδείχθηκε ότι είχαν ταξιδέψει στις Κυκλάδες, εκεί όπου πραγματικά ο ιός φαίνεται ότι «σάρωσε».

Επίσης, οι 143 (82,2%) δήλωσαν ως μόνιμη κατοικία την Αττική.

Λογικό είναι τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στην Αττική, γιατί πάει αναλογικά με τον πληθυσμό της (το 45 με 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα είναι στο λεκανοπέδιο). Είναι και θέμα πληθυσμιακό. Επίσης, από την Αθήνα μετακινούνται περισσότερο και πάνε ταξίδια, διακοπές κλπ”, λέει ο Νίκος Τζανάκης.

Τζανάκης: Πρόκληση η συλλοίμωξη «γρίπης – Covid», ο αντιγριπικός εμβολιασμός και η μάσκα

Ανεξάρτητα από το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο και εάν τελικά θα αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει πραγματική αύξηση γρίπης, αλλά μόνο καλύτερη καταγραφή του φαινομένου, εμείς θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα κι ας μην είναι υποχρεωτικά, συμβουλεύει ο επιστήμονας:

Δεν έχουμε πλέον τα μέτρα “υποχρεωτικά”, τα έχουμε όμως, ως “συμβουλή”. Λέμε ότι θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κορωνοϊό και τη γρίπη. Τα μέτρα δεν θα είναι υποχρεωτικά, αλλά εγώ θα φορώ τη μάσκα μου όλο τον χειμώνα, όταν θα είμαι στο αεροπλάνο, στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, στο σούπερ μάρκετ και όπου νομίζω ότι υπάρχει συνωστισμός”, δηλώνει ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης και προσθέτει πως εάν υπάρχει πρώιμο κύμα γρίπης στην Ελλάδα, οι περιπτώσεις “συλλοίμωξης” (ταυτόχρονης μόλυνσης από κορονοϊό και γρίπη) αποτελούν πάντα έναν κίνδυνο:

Αν έχουμε περιστατικά συλλοίμωξης, κατά κανόνα κάποιος μπορεί να το περάσει κάπως πιο βαριά. Στο νότιο ημισφαίριο δεν έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά. Και να δούμε κι αν θα έρθει η πανδημία της γρίπης. Δεν είναι σίγουρο. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι”, λέει ο ίδιος.

Επίσης, υπογραμμίζει πως και ο αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί φέτος πρόκληση:

Παραδοσιακά η γρίπη εδώ στην Ελλάδα έχει την κορύφωσή της τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Και επειδή τα εμβόλια της γρίπης διαρκούν 4 με 5 μήνες γιατί μετά πέφτει η αποτελεσματικότητά τους, είναι προτιμότερο να καθυστερήσει κανείς το εμβόλιο και να το κάνει το Νοέμβριο. Αλλά εδώ τώρα, πρέπει να δούμε αν υπάρχει περίπτωση να έρθει πιο σύντομα η επιδημία της γρίπης, οπότε θα πρέπει τουλάχιστον να έχουμε τις κατάλληλες συμβουλές από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού”, καταλήγει ο επιστήμονας.

Πηγή: https://www.cretalive.gr/kriti/tzanakis-proklisi-i-sylloimoxi-gripis-koronoioy

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

1ο Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας – ICE 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο ICE στο Ηράκλειο  Κρήτης, στις 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Atlantis. Το...

Ιατρική σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης: Στην τελική φάση προετοιμασίας πρωτοκόλλου για τη δωρεά σώματος

Ενδείξεις για αύξηση των δωρητών σώματος ύστερα από το παράδειγμα του Κώστα Καζάκου Η λατινική ρήση «Mortui vivos docent» που σημαίνει «Οι νεκροί διδάσκουν τους...

Χορήγηση Paxlovid σε περιστατικά Covid-19: Mικρότερη πιθανότητα νοσηλείας κατά 51%

Το Paxlovid παρέχει προστασία έναντι σοβαρών εκβάσεων που σχετίζονται με την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανοσία που παρέχεται από το εμβόλιο, σύμφωνα με μελέτη. Η εν λόγω...

Ετικέτες