Τσιόδρας: Θα κάνουμε μαζικά τεστ ανοσίας στον πληθυσμό! Ποιοι θα πάρουν πρώτοι τα «πιστοποιητικά»

Στην επόμενη φάση της πανδημίας στη χώρα μας όπου θα ξεκινήσει ένας μαζικός έλεγχος αντισωμάτων δηλαδή ανοσίας στον πληθυσμό αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθημερινά πια ενημέρωση για τον κορονοϊο.
Ο κ.Τσιόδρας μιλώντας για τα εργαστηριακά τεστ που πραγματοποιούνται στη χώρα μας, τόνισε ότι δεν είναι πολύ περισσότερα αυτά που γένονται στο εξωτερικό ενώ διαβεβαίωσε ότι σε αυτή τη φάση υπάρχουν τα απαραίτητα αντιδραστήρια.

Μέχρι τότε πάντως οι πολίτες δεν θα πρέπει να αξιοποιούν τα γρήγορα τεστ που άρχισαν να κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο καθώς σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα είναι αναξιόπιστα.
Ωστόσο αυτό που φαίνεται πως έχει ιδιαίτερη σημασία είναι τα τεστ που θα γίνουν στην επόμενη φάση. Τεστ που θα αφορούν στην ανοσία που θα έχει αναπτύξει ένας πολίτης η οποία μάλιστα θα του εξασφαλίζει ακόμη και «πιστοποιητικό» αντισωμάτων.
Να σημειωθεί ότι στη γειτονική Ιταλία που ο κορονοϊός έχει ισοπεδώσει τη χώρα με τον ίο τραγικό τρόπο, εκδίδονται για τους υγειονομικούς πιστοποιητικά ανοσίας τα οποία βγαίνουν μετά τον έλεγχο αντισωμάτων στον οποίο υποβάλλονται.
Ο κ.Τσιόδρας είπε χαρακτηριστικά ότι πιθανώς τα πρώτα πιστοποιητικά ανοσίας να δοθούν και στη χώρα μας σε υγειονομικούς.
Όπως είπε: «Σίγουρα όμως η στρατηγική μαζικού εργαστηριακού ελέγχου είναι απαραίτητη και θα υλοποιηθεί στη φάση που αίρονται τα μέτρα και αυτό συζητούν οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή. Και φυσικά η επάρκεια των τεστ σε αυτήν την περίοδο είναι σημαντική και κάθε χώρα προετοιμάζεται για αυτήν την επόμενη περίοδο.
Δεν θα είναι όμως μόνο τα διαγνωστικά τεστ τότε τα λεγόμενα μοριακά. Θα είναι και τα τεστ αντισωμάτων στα οποία υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά ακόμη σχετικά με την αξιοπιστία τους και γίνεται μια τεράστια προσπάθεια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να έχουμε αξιόπιστα τεστ τα οποία κατά κάποιο τρόπο θα εξασφαλίζουν σε εισαγωγικά, πιστοποιητικά ανοσίας στον ιό ιδιαίτερα γι αυτούς που είναι στην πρωτη γραμμή τους επαγγελματίες υγείας και άλλους. Και αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε αυτή τη φάση . Άρα είναι θέμα επάρκειας όχι μόνο στην διάγνωση αλλά και στην πιστοποίηση της ανοσίας».

Όλα αυτά θα γίνουν πάντως στη δεύτερη φάση της πανδημίας όπως είπε ο κ.Τσιόδρας. Εκτιμάται ότι η φάση αυτη θα είναι μετά τον Μάιο. Μέχρι τότε όως η καραντίνα θα συνεχισθεί.
Να σημειωθεί ωστόσο πως σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν τα μέτρα εάν προς το τέλος Απριλίου η πορεία του ιού είναι καθοδική. Δε σημαίνει όμως ότι θα καταργηθούν πλήρως καθώς μέτρα αναμένεται να υπάρχουν έστω περιορισμένα και μέσα στο καλοκαίρι.

Αναρτήθηκε από Μαστοράκου Αννα 

Πηγή: https://medispin.blogspot.com/2020/04/blog-post_80.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες