Το υπερβολικά λίγο νάτριο μπορεί να είναι επιβλαβές για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Για τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, ο περιορισμός της διατροφικής πρόσληψης νατρίου σε επίπεδα κάτω από το τυπικά συνιστώμενο μέγιστο όριο των 2,3 γραμμαρίων την ημέρα δεν αποφέρει οφέλη και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με ευρήματα από 9 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές σε μια νέα μετα-ανάλυση. παρουσιάστηκε σε ετήσια επιστημονική συνεδρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ προς Αμερικανούς συνιστούν οι περισσότεροι ενήλικες να περιορίζουν τη διατροφική πρόσληψη νατρίου σε 2,3 γραμμάρια την ημέρα ή λιγότερο, που ισοδυναμεί με περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι. Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει πάνω από 3,4 γραμμάρια νατρίου την ημέρα.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν εννέα τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που αξιολόγησαν διαφορετικά επίπεδα περιορισμού νατρίου για άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια και συμπεριέλαβαν δεδομένα για τα ποσοστά θανάτου και νοσηλείας. Οι περισσότερες από τις μελέτες διεξήχθησαν μεταξύ 2008-2022, εκτός από μια που δημοσιεύθηκε το 1991. Συμμετείχαν σχεδόν 3.500 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια συνολικά.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα σε όλες τις μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που ακολουθούσαν μια δίαιτα με στόχο πρόσληψης νατρίου κάτω από 2,5 γραμμάρια την ημέρα είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνους που ακολουθούσαν δίαιτα με στόχο 2,5 γραμμάρια την ημέρα ή περισσότερο. Τα όρια νατρίου κυμαίνονταν από περίπου 1,2-1,8 γραμμάρια την ημέρα στα πιο περιοριστικά σκέλη της μελέτης. Η ανάλυση δεν έδειξε τάση προς αύξηση των νοσηλειών μεταξύ ασθενών που ακολουθούσαν πιο περιοριστικές δίαιτες.

Οι ερευνητές είπαν ότι υπήρχε σημαντική διακύμανση στους σχεδιασμούς της μελέτης που χρησιμοποιήθηκαν στις κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών βασικών χαρακτηριστικών συμμετεχόντων, διαφορετικών ρυθμίσεων υγειονομικής περίθαλψης και διαφορετικών μεθόδων παρακολούθησης της πρόσληψης νατρίου και των αποτελεσμάτων υγείας.

Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποσαφήνιση των βέλτιστων στόχων για το διαιτητικό νάτριο ή στον εντοπισμό υποομάδων ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μεγαλύτερο ή μικρότερο περιορισμό, είπαν οι ερευνητές. Για να περιοριστεί η πρόσληψη νατρίου, οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση περισσότερων φρέσκων φρούτων και λαχανικών και το μαγείρεμα με βασικά συστατικά αντί για επεξεργασμένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα και σάλτσες που συχνά περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου. Όταν τρώτε έξω ή αγοράζετε έτοιμες τροφές, ζητήστε διατροφικές πληροφορίες ή διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέξτε είδη με τις χαμηλότερες ποσότητες νατρίου.

Πηγή: https://www.zougla.gr/ygeia/diatrofi—dieta/article/to-ipervolika-ligo-natrio-mpori-na-ine-epivlaves-gia-as8enis-me-kardiaki-aneparkia

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 21.03.2023 – Στιγμιότυπα από το ACC 23

Ηρθανε οι πελαργοί (… χωρίς μωρά) να μας θυμίσουν ότι ήρθε η άνοιξη O Mίμης Παπαιωάννου ανήκει στη γενιά των άτυχων μπαλαδόρων που μεγαλούργησαν όσο το ποδόσφαιρο στην...

Εγκέφαλος και σωματική άσκηση: τα οφέλη της άσκησης σε γνωστικές δεξιότητες

Το βιβλίο «Πώς η άσκηση απογειώνει τη ζωή σου» του John Ratey απευθύνεται στον μη-ειδικό αναγνώστη και εξερευνεί διεξοδικά την σχέση μεταξύ άσκησης και...

Επικαιροποιήθηκε η τράπεζα θεμάτων του ΔΟΑΤΑΠ για τίτλους Ιατρικής και Οδοντιατρικής

Νέα επικαιροποιημένη Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις ιατρών και οδοντιάτρων αναρτήθηκε στον  ιστότοπο του ΔΟΑΤΑΠ. Η  προηγούμενη τράπεζα θεμάτων είχε δημιουργηθεί πριν 17 χρόνια! Οι εξετάσεις αφορούν...

Ετικέτες