Το Tocilizumab φαίνεται πως αναστέλλει τη φλεγμονή από κορωνοϊό

Αισιόδοξα από το Παρίσι τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών φαρμάκου που αποτελεί αναστολέα της ιντερλευκίνης-6 (IL-6)

Το Tocilizumab είναι ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, κυρίως για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (RA) και της συστηματικής νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας, μια σοβαρή μορφή αρθρίτιδας στα παιδιά.

Σε ανάρτηση από όλα τα γαλλικά Μέσα, το υπουργείο Υγείας ανέφερε τα «πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα» κλινικής δοκιμής, από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Παρισιού AP-HP, με τη χρήση Τocilizumab, το οποία χρησιμοποιείται με επιτυχία στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η Ένωση Δημόσιων Νοσοκομείων του Παρισιού, Assistance Publique-Hοpitaux de Paris /Πανεπιστήμια /INSERM-REACTing-COVID-19, ανακοινώσε τα αποτελέσματα πολυκεντρικής κλινικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε μέσω ακαδημαϊκής ερευνητικής συνεργασίας.

Είναι ένα δίκτυο 39 ακαδημαϊκών νοσοκομείων εντός και γύρω από το Παρίσι. Κάθε χρόνο, 8,3 εκατομμύρια ασθενείς φροντίζονται στις κλινικές και παρέχει δημόσια υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης. Είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στο Ile de France με εργατικό δυναμικό 100.000 γιατρών, νοσοκόμων και συναφών επαγγελματιών υγείας, προσωπικού διοίκησης, υποστήριξης και logistics (http://www.aphp.fr).

Η ομάδα AP-HP-Hopitaux de Paris είναι θετική στα αποτελέσματα των δοκιμών στο Τocilizumab, το φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως στη ρευματολογία, το οποίο έχει αναφερθεί ως θεραπεία του Paolo Ascierto, από το Pascale Cancer Institute στη Νάπολη.

Η ιντερλευκίνη-6 (IL-6) είναι μια κυτταροκίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσοαπόκριση και εμπλέκεται στην παθογένεση πολλών ασθενειών, όπως αυτοάνοσων νοσημάτων, πολλαπλού μυελώματος και καρκίνου του προστάτη. Η IL-6 ενδέχεται να συμμετέχει στην εκδήλωση της υπέρμετρης φλεγμονώδους αντίδρασης στους πνεύμονες των ασθενών με λοίμωξη-πνευμονία COVID-19 που νοσηλεύονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Ο ρόλος της IL-6 στηρίζεται σε προκαταρκτικά δεδομένα από μια μελέτη μονού σκέλους που διεξήχθη στην Κίνα, όπου χρησιμοποιήθηκε ένας άλλος αναστολέας του υποδοχέα της IL-6.

Σε ασθενείς με πνευμονία COVID-19, πιστεύεται ότι μια “καταιγίδα κυτταροκινών” που προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα οδηγεί σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατο. Η κλινική μελέτη CORIMUNO-19 σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια διαφόρων ανοσοποιητικών ρυθμιστών και άλλων θεραπειών σε ενήλικες ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19 με σειρά πολυκεντρικών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που ξεκίνησαν στις 27 Μαρτίου 2020. Αυτή η μελέτη αναφέρεται σε μια πολυκεντρική τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή του Τocilizumab, ενός μονοκλωνικού αντισώματος που μπλοκάρει τον υποδοχέα για την κυτταροκίνη ιντερλευκίνη-6, που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Οι ασθενείς επιλέχτηκαν με βάση το κριτήριο νοσηλείας για μέτρια ή σοβαρή πνευμονία COVID-19 χωρίς να απαιτείται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Το κύριο κριτήριο έκβασης ήταν η ανάγκη διασωλήνωσης (μη επεμβατικός ή μηχανικός) ή ο θάνατος την ημέρα 14.

Συνολικά τυχαιοποιήθηκαν 129 ασθενείς: 65 που έλαβαν την υποστηρικτική θεραπεία “stardard of care φροντίδα” + Τocilizumab και 64 μόνο το τη “stardard of care φροντίδα” και εικονικό φάρμακο. Ένα σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό ασθενών που διασωληνώθηκε είχε κακή έκβαση (θάνατο) από τους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα υποβληθούν για δημοσίευση σε περιοδικό με αξιολόγηση από κριτές και πρέπει να επιβεβαιωθούν από επιπρόσθετες ανεξάρτητες μελέτες και με μεγαλύτερη follow-up περίοδο. Δεδομένου του πανδημικού πλαισίου, οι ερευνητές και ο χορηγός ένιωσαν ηθικά υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν αυτές τις πληροφορίες, εν αναμονή της αξιολόγησης από κριτές σε διεθνές περιοδικό, και ενώ συνεχίζουν να συγκεντρώνουν μεγαλύτερο χρόνο παρακολούθησης των ασθενών. Το Tocilizumab είναι ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο, κυρίως για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (RA) και της συστηματικής νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας, μια σοβαρή μορφή αρθρίτιδας στα παιδιά. Είναι ένα εξανθρωπισμένο μονοκλωνικό αντίσωμα κατά του υποδοχέα ιντερλευκίνης-6 (IL-6R).

«Τα αποτελέσματα του πειραματικού σχεδιασμού της κλινικής μελέτης φάσης 2 της Aifa, Tocivid-19, θα πρέπει να φτάσουν στις αρχές Μαΐου». Αυτό ανακοινώθηκε από τον ογκολόγο του Ινστιτούτου Καρκίνου της Νάπολης Paolo Ascierto, μιλώντας σε εικονική λειτουργία στην Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα για τον Καρκίνο (Aacr), το παγκόσμιο συνέδριο ογκολογίας. Στην ειδική συνεδρία για τον κορωνοϊό, ο Ascierto έδειξε τις εικόνες CT των πρώτων διασωληνωμένων ασθενών του Cotugno που έλαβαν θεραπεία με Tocilizumab, το φάρμακο κατά της αρθρίτιδας, με το οποίο 4.000 ασθενείς έχουν υποβληθεί σε θεραπεία μόνο στην Ιταλία μέχρι στιγμής. Στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ο Ascierto έδειξε αξονικές τομογραφίες πριν και μετά τη θεραπεία. Εντυπωσιακές ήταν οι εικόνες ενός 27χρονου ασθενούς που έφτασε στο νοσοκομείο σε απελπιστικές συνθήκες και ο οποίος είχε μια καταπληκτική ανάρρωση μετά τη θεραπεία με το Tocilizumab.

Τη μελέτη του Παρισιού συνυπογράφουν οι Coordinating investigator:

* Pr O. Hermine, Hopital Necker, AP-HP, Imagine Institute, INSERM U1163, Universite de Paris.

* Co-coordinating investigator: Pr X. Mariette, Hopital Bicetre, AP-HP, INSERM U1184, Universite Paris-Saclay.

* Scientific director: Dr P.L. Tharaux, PARCC, INSERM U970, Hopital Europeen Georges Pompidou, AP-HP, Universite de Paris.

* Design and coordination of the CORIMUNO trial platform: Pr P. Ravaud, Center for Clinical Epidemiology, Hopital Hotel Dieu, AP-HP, CRESS, INSERM U1153, Universite de Paris.

* Statistician: Dr R. Porcher, Center for Clinical Epidemiology, Hopital Hotel Dieu, AP-HP, CRESS, INSERM U1153 Universite de Paris.

* Monitoring and data management: Pr M. Resche-Rigon (Clinical Trial Unit, Hopital Saint Louis, AP-HP), CRESS, INSERM U1153, Universite de Paris.

* Organisation of data collection: Pr M. Dougados, Hopital Cochin, AP-HP, CRESS, INSERM U1153, Universite de Paris.

Νέα Υόρκη: Συνεχίζεται η έρευνα με το ίδιο φάρμακο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Η κλινική μελέτη θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της προσθήκης μιας μονής ενδοφλέβιας δόσης της σαριλουμάμπης στη συνηθισμένη υποστηρικτική θεραπεία, σε σύγκριση με υποστηρικτική θεραπεία σε συνδυασμό με εικονικό φάρμακο. Η κλινική μελέτη διαθέτει προσαρμοστικό σχεδιασμό με δύο μέρη και αναμένεται να συμπεριλάβει περίπου 300 ασθενείς. Στη μελέτη θα εγγραφούν ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 από διάφορες χώρες, οι οποίοι νοσηλεύονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποίησαν το αντίσωμα κατά του υποδοχέα της ιντερλεκίνης-6, σε νοσοκομειακούς ασθενείς με «σοβαρή» ή «κρίσιμη» αναπνευστική ασθένεια COVID-19. Μετά από έλεγχο από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Παρακολούθησης Δεδομένων (IDMC) όλων των διαθέσιμων δεδομένων Φάσης 2 και Φάσης 3, η δοκιμή θα τροποποιηθεί αμέσως, έτσι ώστε μόνο «κρίσιμοι» ασθενείς να συνεχίσουν να εγγράφονται για να λάβουν Kevzara 400 mg ή εικονικό φάρμακο.

Το τυχαιοποιημένο τμήμα της φάσης 2 της μελέτης συνέκρινε την ενδοφλέβια χορήγηση της Kevzara υψηλότερης δόσης (400 mg), της χαμηλότερης δόσης Kevzara (200 mg) και του εικονικού φαρμάκου. Αξιολόγησε 457 νοσηλευόμενους ασθενείς, οι οποίοι κατηγοριοποιήθηκαν στη βασική γραμμή ως «σοβαρή» ασθένεια (28% των ασθενών), «κρίσιμη» ασθένεια (49% των ασθενών) ή «δυσλειτουργία οργάνων πολλαπλών συστημάτων» (23% των ασθενείς). Οι ασθενείς ταξινομήθηκαν ως «σοβαροί» εάν χρειάζονταν χορήγηση οξυγόνου χωρίς μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ή οξυγόνωση υψηλής ροής ή με «κρίσιμη νόσο» εάν απαιτούν μηχανικό αερισμό ή οξυγόνωση υψηλής ροής ή απαιτούν θεραπεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η προκαταρκτική ανάλυση του τμήματος Φάσης 2 της δοκιμής έδειξε ότι ο Kevzara μείωσε γρήγορα την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, έναν βασικό δείκτη φλεγμονής, ικανοποιώντας το κύριο τελικό σημείο.

Τα βασικά επίπεδα της IL-6 αυξήθηκαν σε όλους τους βραχίονες θεραπείας, με υψηλότερα επίπεδα να παρατηρούνται σε «κρίσιμους» ασθενείς σε σύγκριση με τους «σοβαρούς» ασθενείς. Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκαν νέα ευρήματα ασφάλειας με τη χρήση του Kevzara σε ασθενείς με COVID-19.

Η ανάλυση των κλινικών αποτελεσμάτων στη δοκιμή Φάσης 2 ήταν διερευνητική και προκαθορισμένη για να επικεντρωθεί στις «σοβαρές» και «κρίσιμες» ομάδες. Στην προκαταρκτική ανάλυση της Φάσης 2, το Kevzara δεν είχε αξιοσημείωτο όφελος στα κλινικά αποτελέσματα όταν συνδυάζουμε τις «σοβαρές» και «κρίσιμες» ομάδες, έναντι του εικονικού φαρμάκου. Ωστόσο, υπήρχαν αρνητικές τάσεις για τα περισσότερα αποτελέσματα στη «σοβαρή» ομάδα, ενώ υπήρχαν θετικές τάσεις για όλα τα αποτελέσματα στην «κρίσιμη» ομάδα. Μετά την ανασκόπηση του IDMC, διενεργήθηκε μια ανασκόπηση της «σοβαρής» ομάδας που διέκοψε τη θεραπεία και αποκάλυψε ότι οι αρνητικές τάσεις στη Φάση 2 (n = 126) δεν επαναλήφθηκαν στη Φάση 3 (n = 276) και ότι τα κλινικά αποτελέσματα ήταν ισορροπημένο σε όλους τους βραχίονες θεραπείας. Τα αποτελέσματα για τη «σοβαρή» ομάδα ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο βάσει προηγούμενων αναφορών: Περίπου το 80% πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, το 10% των ασθενών πέθανε και το 10% παραμένει στο νοσοκομείο.

Το τρέχον τμήμα της δοκιμής Φάσης 3, το οποίο συνεχίζει, περιλαμβάνει επί του παρόντος περισσότερους από 600 ασθενείς στην «κρίσιμη» ομάδα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες αναμένουν να αναφέρουν τα αποτελέσματα της Φάσης 3 έως τον Ιούνιο.

Επιπλέον, οι εταιρείες διεξάγουν επίσης μια δεύτερη δοκιμή σε χώρες εκτός των ΗΠΑ. Η δοκιμή Φάσης 3 του Kevzara σε περίπου 400 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με λοίμωξη COVID-19 εγγράφεται επί του παρόντος στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Ιαπωνία. Τα αρχικά αποτελέσματα αυτής της δεύτερης δοκιμής αναμένονται το τρίτο τρίμηνο.

«Πέρα από το πρόγραμμα του sarilumab, μια φαρμακευτική εταιρεία συνεχίζει να προωθεί με ταχείς ρυθμούς ένα νέο κοκτέιλ αντισωμάτων για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου COVID-19», συμπληρώνει ο ελληνικής καταγωγής George D. Yancopoulos, M.D., Ph.D., συνιδρυτής, πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής φαρμακευτικής εταιρείας. Επισημαίνεται πάντως ότι η χρήση της σαριλουμάμπης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου COVID-19 είναι ερευνητική και δεν έχει αξιολογηθεί από καμία ρυθμιστική Αρχή.

* Η Κατερίνα Αντωνίου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας Π.Κ., υπεύθυνη Ιατρείων Σοβαρού Άσθματος-Διάμεσης Ίνωσης ΠΑΓΝΗ (Πνευμονολογική Κλινική ΠΑΓΝΗ).

Πηγή: https://www.neakriti.gr/article/apopseis/1575988/to-tocilizumab-fainetai-pos-anastellei-ti-flegmoni-apo-koronoio/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Μελέτη: Αντιβιοτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Μια ομάδα αντιβιοτικών δρα με διαφορετικό τρόπο από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφεύγουν από...

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα εξασφαλίζει στα άτομα με αναπηρία κοινά δικαιώματα στις...

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή

Τα ευρήματα νέας πληθυσμιακής μελέτης. Ποιες είναι οι σημαντικότερες επιπλοκές της. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι άνθρωποι που εκδηλώνουν κολπική μαρμαρυγή – μια επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία...

Ετικέτες