Tο εμβόλιο της Οξφόρδης θα προσφέρει διπλή προστασία

Ο βασικός πολιτικός συντάκτης του αγγλικού ΙTV, Robert Peston, έκανε ο ίδιος μια δημοσιευση για το εμβόλιο της Οξφορδης.

Δήλωσε πως θα υπάρξουν θετικά νέα σύντομα σχετικά με τις δοκιμές του εμβολίου Covid-19 που υποστηρίζεται από την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και εχει λάβει κρατική χρηματοδότηση ύψους δεκάδων εκατομμυρίων λιρών. 

Όπως αναφέρεται συχνά, να θυμόμαστε ότι υπάρχουν δύο διαστάσεις στην ανοσοαπόκριση: τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρα. Όλοι επικεντρώνονται στα αντισώματα, αλλά υπάρχει ένα αυξανόμενο πλήθος στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η απόκριση των Τ-κυττάρων είναι σημαντική στην άμυνα έναντι του κορωνοϊού.  Με τα υπάρχοντα αποτελέσματα, φαίνεται πως δεν αυξάνουν όλα τα εμβόλια που αναπτύσσονται και τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρα. Οι ‘πηγές’ του Peston λένε πως το εμβόλιο της Οξφόρδης δημιουργεί αυτή τη διττή ανοσολογικη ενεργοποιηση, και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν στο περιοδικό Lancet.

Τούτου λεχθέντος, η αποτελεσματικότητα θα καθοριστεί σωστά μόνο μετά το πέρας της φάσης III που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βραζιλία, για την απόκτηση μιας μεγάλης βάσης δεδομένων που θα αξιολογεί την ασφάλεια καθώς και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Ας κρατήσουμε τις δύο σημαντικές συνιστώσες αυτής της δημοσίευσης.

1.  Κανένα αποτελεσματικό εμβόλιο δεν έχει αναπτυχθεί ποτέ τόσο γρήγορα. Μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της φάσης ΙΙΙ, υπάρχει ακόμα περιθώριο για απογοήτευση και αποτυχία.
2. Εάν το εμβόλιο της Οξφόρδης αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα μπορούσε να τεθεί σε μαζική παραγωγή ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Επιμέλεια: Ηλίας Μόσιαλος

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες