Το 80% των παχύσαρκων παιδιών θα είναι παχύσαρκοι ενήλικες

Εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία ξεκινά η Novo Nordisk Hellas σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας #PameNaXasoume

Πάνω από 3 εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από παχυσαρκία, καθώς πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη αναφέρει ότι η παχυσαρκία ταλαιπωρεί το 32,1% των ενηλίκων της χώρας.

Όμως δεν περιορίζεται μόνο τους ενηλίκους. Σύμφωνα με την ΔιαΝΕΟσις και μελέτη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου από την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Ιωάννη Μανιού, η Ελλάδα έρχεται  πρώτη στην Ε.Ε. στην παιδική παχυσαρκία.

Διεθνώς, πάνω από 124 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5 έως 19 ετών πάσχουν από παχυσαρκία, ενώ περίπου 8 στα 10 παιδιά και έφηβοι που ζουν με παχυσαρκία, θα συνεχίζουν να πάσχουν από παχυσαρκία και στην ενήλικη ζωή, ενισχύοντας τη συννοσηρότητά τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως χρόνια, υποτροπιάζουσα και εξελισσόμενη νόσος.

Στην Ευρώπη, το αυξημένο βάρος (συμπεριλαμβανομένης της νόσου της παχυσαρκίας)  επηρεάζει 4,4 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 7,9% όλων των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Με τα δεδομένα αυτά, η φαρμακευτική Novo Nordisk Hellas, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας και της συνεισφοράς της στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού της Ελλάδος για τη σημασία της πρόληψης της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, προχώρησε σε μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.).

Στο πλαίσιο του μνημονίου αυτού, ξεκινά εκστρατεία πρόληψης και ευαισθητοποίησης για την παιδική και εφηβική παχυσαρκία με τίτλο «Πάμε να χάσουμε» και πρωταγωνιστές τους διεθνείς καλαθοσφαιριστές, Δημήτρη Διαμαντίδη, Νίκο Ζήση και Εβίνα Μάλτση.

Η ενημερωτική εκστρατεία «#PameNaXasoume», που τέθηκε και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, δημιουργήθηκε από την ανάγκη να «χάσουμε» την αρνητική πρωτιά που κατέχει η χώρα μας στα επίπεδα παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη και με στόχο να συμβάλει στη δημόσια υγεία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νέων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, δημιουργήθηκε με γνώμονα την ενημέρωση των νέων και των φροντιστών τους για τα οφέλη του αθλητισμού, την αξία της ευαισθητοποίησης για τα οφέλη της φυσικής άσκησης μέσω θετικών βιωμάτων, τη γνωριμία τους με την καλαθοσφαίριση και τα οφέλη του αθλητισμού για τη σωματική και ψυχική υγεία των νέων.

Την εκστρατεία «#PameNaXasoume» παρουσίασε η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Novo Nordisk Hellas Μαίρη Καραγεώργου, σημειώνοντας ότι: «Η αποτελεσματική πρόληψη της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας απαιτεί συνεργασία διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων και αυτό το μήνυμα της συνεργασίας θέλουμε να περάσουμε μέσα από αυτή την προσπάθεια, που πρέπει να γίνει μία εθνική υπόθεση».

Ο Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Hellas και Πρόεδρος του Σ.Φ.Ε.Ε. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επεσήμανε πως: «Για την αναχαίτιση της επιδημίας της παχυσαρκίας, χρειάζεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πολιτικής, το οποίο θα μπορούσε να βασίζεται σε 4 πυλώνες, την πρόληψη, την αυτοδιαχείριση του σωματικού βάρους, την ιατρική παρακολούθηση και την εξειδικευμένη φροντίδα. Μέσω της φιλόδοξης αυτής συνεργασίας με την Ομοσπονδία, αναλαμβάνουμε σημαντικό ρόλο στον πυλώνα της πρόληψης ξεκινώντας από την κρίσιμη  παιδική και εφηβική ηλικία».

Πηγή: https://www.in.gr/2022/06/17/health/80-ton-paxysarkon-paidion-tha-einai-paxysarkoi-enilikes/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής...

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Ετικέτες