Το 7ο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τη Μουσική και την Ιατρική στο Ωδείο Αθηνών

Πάνω από 60 ομιλητές από περισσότερες από 20 χώρες θα ανταλλάξουν τις απόψεις τους στο αντικείμενο των μουσικών παρεμβάσεων σαν μέρος της θεραπευτικής προσέγγισης στη σύγχρονη κλινική ιατρική

Tο 7ο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τη Μουσική και την Ιατρική διοργανώνεται από τη Διεθνή Ένωση Μουσικής και Ιατρικής στο Ωδείο Αθηνών (28 Μαΐου-3 Ιουνίου 2022).
Ηυγεία είναι ένα σύνθετο βιοψυχοκοινωνικό φαινόμενο και η μουσική είναι μία σύνθετη μορφή βιοψυχοκοινωνικής θεραπευτικής αγωγής. Οι θετικές επιδράσεις της μουσικής σε πολύ μεγάλο αριθμό παθολογικών καταστάσεων, τόσο του σώματος όσο και της ψυχής, έχουν ερευνηθεί σε βάθος και αποδειχθεί. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μουσική είναι ένα εξαιρετικό μέσο σταθεροποίησης του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος. Όλο το σχετικό επιστημονικό υλικό θα παρουσιαστεί στο 7ο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τη Μουσική και την Ιατρική, το οποίο διοργανώνεται από την Διεθνή Ένωση Μουσικής και Ιατρικής (IAMM) στο Ωδείο Αθηνών από τις 28 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2022. Το Συνέδριο θα έχει υβριδική μορφή, αφού θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης των δια ζώσης εργασιών του Συνεδρίου μέσω διαδικτύου, ενώ οι εργασίες θα συνεχιστούν για την εβδομάδα 30 Μαίου έως και 3 Ιουνίου 2022 αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο υποστηρίζει τη διοργάνωση του Συνεδρίου. 

Πάνω από 60 ομιλητές από περισσότερες από 20 χώρες θα ανταλλάξουν τις απόψεις τους στο αντικείμενο των μουσικών παρεμβάσεων σαν μέρος της θεραπευτικής προσέγγισης στη σύγχρονη κλινική ιατρική. Θα συζητηθούν θέματα όπως η μουσικοθεραπεία στην ανακουφιστική φροντίδα, η μουσική ως φάρμακο στο τέλος της ζωής, μουσικοθεραπεία στη νεογνική εντατική φροντίδα, μουσική και εγκέφαλος, νευροπλαστικότητα, ψυχανάλυση και μουσική, κοσμική αρμονία και καρδιά, αξιολόγηση μουσικοθεραπευτικών προσεγγίσεων στην κλινική πράξη, κ.α. 
  
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαλέξεις διακεκριμένων ομιλητών όπως του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Stanford Γιάννη Ιωαννίδη, o οποίος θα μιλήσει για την αξιολόγηση των πολυκεντρικών μελετών  μουσικής παρέμβασης στην κλινική ιατρική, του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Cambridge Αθανάσιου Φωκά, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα μουσική και υποσυνείδητο, του Καρδιολόγου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Προέδρου της Τοπικής Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Αθανάσιου Δρίτσα, ο οποίος θα μιλήσει για το ρόλο της μουσικής στην άσκηση και στον ανταγωνιστικό αθλητισμό και της Αμερικανίδας Μουσικοθεραπεύτριας Joanne Loewy η οποία θα μιλήσει για την εισαγωγή μηχανισμών μουσικής και μουσικοθεραπείας στην κλινική ιατρική και πολλών άλλων.

Στις 27 Μαΐου 2022 θα πραγματοποιηθεί προσυνεδριακό εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Μουσικοθεραπεία σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Πρώτοι ήχοι: Ρυθμός, αναπνοή και νανούρισμα – Επίπεδο I» με Υπεύθυνη την Φ. Αν. Ευαγγέλου. Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο & Μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου. Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου βρίσκεται εδώ.

Στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου για τη Μουσική και την Ιατρική, θα δοθεί συναυλία με αρχαία ελληνικά όργανα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Ξανθούλη στην οποία συμμετέχουν οι μουσικοί Σοφία Καρακούτα και Ρόζα Φραγκοράπτη. 

Το Συνέδριο απευθύνεται σε επαγγελματίες των σχετικών αντικειμένων, ερευνητές, φοιτητές μουσικής, μουσικοθεραπείας και ιατρικής, καθώς και σε όσους γενικότερα ενδιαφέρονται για τη μουσική παρέμβαση στη σύγχρονη κλινική πρακτική.

Η Διεθνής Ένωση Μουσικής και Ιατρικής (IAMM) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2009 για να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τη χρήση της μουσικής σε ιατρικά πλαίσια, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας για τα οφέλη της μουσικής και των εξειδικευμένων εφαρμογών της στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η παγκόσμια αποστολή του οργανισμού είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη τέτοιων δράσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Info
7ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Μουσικής και Ιατρικής
Πότε:  28-29/5/22 υβριδική μορφή 
30-3/6/22 μόνο μέσω Διαδικτύου
Πού: Ωδείο Αθηνών (Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής), Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17-19, Αθήνα
Πληροφορίες & εγγραφές εδώ: 
Έχει προβλεφθεί ειδική τιμή για φοιτητές.

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/greece/755985-7o-diepistimoniko-synedrio-gia-ti-moysiki-kai-tin-iatriki-sto-odeio-athinon

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες