Το 73% των Ελλήνων έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D – Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις

Παρά την ηλιοφάνεια, η πλειοψηφία των Ελλήνων και των Κυπρίων έχουν ανεπάρκεια Βιταμίνης D. Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις.

Εξαιρετικά υψηλός ο αριθμός των ατόμων σε Ελλάδα και Κύπρο που εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου, καθώς και στην υγεία του νευρικού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πρόκειται μια βιταμίνη η οποία θεωρείται όχι μόνο καθορίζει την υγεία των οστών μας, αλλά μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων αυτοάνοσων (σκλήρυνση κατά πλάκας κ.τ.λ), καθώς και άλλων σοβαρών νοσημάτων όπως είναι ο καρκίνος.

Ο ανθρώπινος οργανισμός προσλαμβάνει τη βιταμίνη αυτή με 3 τρόπους: μέσω της διατροφής, των συμπληρωμάτων ή μέσω της έκθεσης του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία.

Αν και τα ποσοστά των ανθρώπων που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν παρουσιάσει άνοδο ανά τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές δεν περίμεναν πως τα νούμερα θα ήταν τόσο υψηλά σε Ελλάδα και Κύπρο, δεδομένου ότι αμφότερες απολαμβάνουν πάνω από 2.700 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο.

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στη διατροφολογική ιστοσελίδα «Nutrition Insight» τον περασμένο Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι το 72,7% των κατοίκων της Ελλάδας και το 69,3% εκείνων που ζουν στην Κύπρο παρουσιάζουν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D.

Το πρόβλημα αυτό αφορά το σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και οικονομικής κατάστασης, ωστόσο η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Σουζάνα Ξυδά, τονίζει ότι οι περισσότεροι από εμάς δε γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα τόσο διαδεδομένο φαινόμενο, γεγονός που προκαλεί την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας.

Οι ειδικοί δεν είναι ακόμα σίγουροι για το λόγο που τα ποσοστά ατόμων με ανεπάρκεια είναι τόσο αυξημένα. Σύμφωνα με τις κυριότερες θεωρίες τους θα μπορούσε να ευθύνεται η μειωμένη έκθεσή μας στον ήλιο σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες, η αύξηση στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων ή ακόμα και κάποιοι γονιδιακοί παράγοντες.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D – Συμπτώματα

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν έχετε έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι οι εξετάσεις αίματος και η επακόλουθη επίσκεψη στο γιατρό σας. Εάν το κρίνει αναγκαίο θα σάς συνταγογραφήσει την κατάλληλη δόση συμπληρώματος.

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Yale, πολλοί άνθρωποι με ανεπάρκεια βιταμίνης D δεν αναφέρουν κάποια συμπτώματα, ενώ άλλοι παρατηρούν συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να εξηγηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Τα βασικά συμπτώματα ανεπάρκειας σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν:

  • Πόνους στα οστά
  • Συχνά κατάγματα ή ραγίσματα στα οστά
  • Μυϊκοί Πόνοι
  • Συχνή αίσθηση μουδιάσματος στα πόδια ή τα χέρια «σαν να σας τρυπάνε βελόνες»
  • Αδυναμία στο πάνω μέρος των μπράτσων ή των μηρών
  • Σπασμοί μυών

Ανεπάρκεια βιταμίνης D – Επιπτώσεις

Σύμφωνα με την κυβερνητική ιστοσελίδα των ΗΠΑ, «Med Line Plus», η βασικότερη επίπτωση της ανεπάρκειας ή της έλλειψης βιταμίνης D που έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί είναι η απώλεια πυκνότητας των οστών μας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι τα άτομα με ανεπάρκεια ή έλλειψη της βιταμίνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν στο μέλλον με μια σειρά σοβαρών νοσημάτων.

Αν ακόμα δεν είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο επιδρά η βιταμίνη D σε αυτές τις ασθένειες, τα άτομα με ανεπάρκεια έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους τις παρακάτω παθήσεις:

  • Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ.: σκλήρυνση κατά πλάκας, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος)
  • Καρκίνος
  • Διαβήτης
  • Υψηλή πίεση αίματος

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/ygeia/189240/to-73-ton-ellinon-exei-aneparkeia-vitaminis-d-ta-symptomata-kai-oi-epiptoseis

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαβήτης και καρκίνος του προστάτη

Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη: Πώς μπορούν να βοηθήσουν η υγιεινή διατροφή και ο τρόπος ζωής Εκτός από τον μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος, ο...

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Ποιες νέες δρομολογούνται

Το στοίχημα Μητσοτάκη για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις – Ποιες νέες δρομολογούνται Επεκτείνεται το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες. Το προσωπικό στοίχημα...

Τι είναι η apoB και γιατί είναι καλύτερος δείκτης καρδιαγγειακής υγείας από το λιπιδαιμικό προφίλ

Είναι πιο ακριβής προγνωστικός παράγοντας κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων από το λιπιδικό προφίλ. Η χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), γνωστή και ως “κακή”...

Ετικέτες