back to top

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη μετάδοση του SARS-CoV-2 και γιατί πρέπει να προσέχουμε στην καθημερινή μας πρακτική

Το άρθρο είναι εξαιρετικό στα Αγγλικά για όποιον θέλει να το διαβάσει, παραθέτω εδώ μερικά  μόνο βασικά σημεία:

1.O SARS-CoV-2 είναι γενετικά παρόμοιος με τον SARS-CoV-1, αλλά τα χαρακτηριστικά του SARS-CoV-2 – π.χ. οι δομικές διαφορές στις επιφανειακές του πρωτεΐνες και η κινητική του ιού – μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση του ταχύτατου ρυθμού με τον οποίο μεταδίδεται

2.Στην αναπνευστική οδό, το μέγιστο ιϊκό φορτίο παρατηρείται κατά την έναρξη των συμπτωμάτων ή κατά την πρώτη εβδομάδα της νόσου, με επακόλουθη μείωση στη συνέχεια, αναδεικνύοντας την υψηλή πιθανότητα μετάδοσής του, λίγο πριν ή εντός των πρώτων πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων

3.Οι δοκιμασίες RT-PCR μπορούν να ανιχνεύσουν το ιϊκό RNA στην ανώτερη αναπνευστική οδό για  – κατά μέσο όρο – 17 ημέρες. Ωστόσο, η ανίχνευση ιϊκού RNA δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με μολυσματικότητα και η καλλιέργεια από δείγματα PCR ανώτερων αναπνευστικών οδών ήταν σπάνια θετική μετά από εννέα ημέρες ασθένειας

4.Η συμπτωματική και προ-συμπτωματική μετάδοση του ιού (1-2 ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων), είναι πιθανό να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην εξάπλωση του SARS-CoV-2 από την ασυμπτωματική μετάδοση.

5.Έχει αναφερθεί ένα ευρύ φάσμα αντισωμάτων εξουδετέρωσης του ιού και ολοένα και περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτά μπορεί να συσχετίζονται με τη σοβαρότητα της ασθένειας αλλά μειώνονται με την πάροδο του χρόνου

Link άρθρου: https://bit.ly/2TTPs7T

Επιμέλεια-Συγγραφή: Πιπίνα Μπόνου,Καρδιολόγος

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Πόση «κακή» χοληστερίνη φέρνει Αλτσχάιμερ;

Για πρώτη φορά μπαίνει συγκεκριμένος στόχος στη μείωση της χοληστερίνης, αντί για το συνηθισμένο: «όσο χαμηλότερα, τόσο καλύτερα» Χαμηλά επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης εκτός του...

Τι να φάτε τις επόμενες μέρες και πόσο περπάτημα χρειάζεστε, για να επανέλθει ο μεταβολισμός σας

Οι κραιπάλες του Πάσχα -κυρίως οι διατροφικές- είναι εξαιρετικά επιβαρυντικές για το πεπτικό σύστημα. Κρέας, αυγά, τσουρέκια, γλυκά, αλκοόλ και κυρίως μαγειρίτσα και αρνάκι....

Έρχονται νέες ψηφιακές αλλαγές στα ραντεβού με τους γιατρούς και στα φάρμακα το επόμενο διάστημα – Τι θα γίνει

Ποιες νέες ψηφιακές αλλαγές ετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Υγείας Δυο νέες ψηφιακές αλλαγές στα ραντεβού με τους γιατρούς και στα φάρμακα...

Ετικέτες