back to top

Τι περιλαμβάνει η αποτελεσματική διακοπή του καπνίσματος – Οι νέες οδηγίες

Για πρώτη φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τις στρατηγικές διακοπής καπνίσματος που έχουν αποτέλεσμα 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά ένα ολοκληρωμένο σύνολο παρεμβάσεων για τη διακοπή του καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφορικής υποστήριξης που παρέχεται από επαγγελματίες υγείας, των ψηφιακών παρεμβάσεων για τη διακοπή του καπνίσματος και των φαρμακολογικών θεραπειών, μέρος των πρώτων κατευθυντήριων οδηγιών για τη διακοπή του καπνίσματος.

Οι κατευθυντήριες γραμμές εστιάζουν στην υποστήριξη των περισσότερων από 750 εκατομμυρίων καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν όλες τις μορφές καπνίσματος. Πιο συγκεκριμένα, οι συστάσεις αφορούν όλους τους ενήλικες που επιδιώκουν να διακόψουν τα διάφορα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένων των τσιγάρων, των ναργιλέδων, των άκαπνων προϊόντων καπνού, των πούρων, του καπνού για στριφτά τσιγάρα και των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού (HTPs).

«Οι οδηγίες σηματοδοτούν ένα κρίσιμο ορόσημο στον παγκόσμιο αγώνα μας κατά αυτών των επικίνδυνων προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο, ενδυναμώνουμε τις χώρες με τα απαραίτητα εργαλεία για να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τα άτομα στη διακοπή του καπνίσματος και να μειώσουμε παγκοσμίως τις επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με το κάπνισμα» δήλωσε ο Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πάνω από το 60% των 1,25 δισεκατομμυρίων καπνιστών παγκοσμίως – περισσότεροι από 750 εκατομμύρια άνθρωποι – επιθυμούν να διακόψουν, αλλά το 70% στερείται πρόσβασης σε αποτελεσματικές υπηρεσίες διακοπής. Αυτό το κενό υπάρχει λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών πόρων.

Οι αποτελεσματικές θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος

Ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας με συμπεριφορικές παρεμβάσεις αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας διακοπής. Οι χώρες ωφείλουν να παρέχουν αυτές τις θεραπείες δωρεάν ή με μειωμένο κόστος για να βελτιώσουν την πρόσβαση, ιδιαίτερα στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Ο ΠΟΥ συνιστά τη βαρενικλίνη, τη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης (NRT), τη βουπροπιόνη και τη κυτισίνη ως αποτελεσματικές θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος.

Επιπλέον, συνιστώνται οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύντομης συμβουλευτικής από επαγγελματίες υγείας που προσφέρεται συστηματικά στα πλαίσια της υγειονομικής περίθαλψης, παράλληλα με πιο εντατική συμπεριφορική υποστήριξη (ατομική, ομαδική ή τηλεφωνική συμβουλευτική) για τους ενδιαφερόμενους καπνιστές. Επιπλέον, μπορούν να αξιοποιηθούν και οι νέες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα μέσω εφαρμογών για τα κινητά ή διαδικτυακά προγράμματα.

Συνοψίζοντας, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τους επαγγελματίες υγείας, τους υπεύθυνους πολιτικής και τους εμπλεκόμενους φορείς να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν αυτή την κατευθυντήρια γραμμή για να προωθήσουν τη διακοπή του καπνίσματος και να βελτιώσουν την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ανάγκη παγκοσμίως.

Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82/403880/pou-ti-perilamvani-i-apotelesmatiki-diakopi-tou-kapnismatos-i-nees-odigies/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Διαβήτης: Νέο προϊόν για συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο στην Ελλάδα

 Νέο προϊόν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά για τον διαβήτη από την DexCom και τηνHemoglobe. Στόχος είναι η συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο (CGM) για άτομα με διαβήτη. Το...

Ποιά είναι η συσχέτιση των αυτοάνοσων νοσημάτων με την αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών και την εμφάνιση οξέων καρδιαγγειακών επεισοδίων?

Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα (ΑΝ) σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο χωρίς να έχει αποσαφηνισθεί ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός. Στην παρούσα μελέτη αξιολογήθηκε η σχέση ανάμεσα στα...

Πολλαπλά τα οφέλη της αυτοφροντίδας για το ΕΣΥ και τους πολίτες

 Ιάκωβος Μιχαλίτσης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ): «Αναγνωρίζοντας ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού ως συμβούλου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αναμένεται να ενισχυθεί...

Ετικέτες