Τι είναι τα mRNA εμβόλια;

Πρόκειται για εντελώς νέο τύπο εμβολίων με πολλά πλεονεκτήματα.
Ο τύπος αυτός των εμβολίων δεν έχει ποτέ χορηγηθεί σε ανθρώπους για προφύλαξη από λοιμώδες νόσημα. Τώρα για πρώτη φορά δοκιμάζεται κατά του COVID-19.
Ο τύπος αυτός των εμβολίων έχει χρησιμοποιηθεί κατά ορισμένων τύπων καρκίνου με επιτυχία, καθώς επίσης σχεδιάζεται η χρήση του εναντίον του ΗΙV, του Εbola, της γρίπης, του Zika κ.α. Ακόμη, υπάρχουν δυνατότητες χρησιμοποίησης των εμβολίων αυτών στην αντιμετώπιση προβλημάτων αλλεργίας.
Φαίνεται ότι ο τύπος αυτός των εμβολίων παρουσιάζει διαφορές και σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των μέχρι τώρα γνωστών εμβολίων που συνοψίζονται στα εξής:
1. Η παραγωγή τους είναι πολύ ευκολότερη, ταχύτερη (ιδανική για επιδημία) και χαμηλού κόστους.
2. Μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά από τα συμβατικά, δεδομένου ότι λειτουργούν ευαισθητοποιώντας τόσο το ενδογενές (έμφυτο) όσο και το επίκτητο (που αναπτύσσεται με την επαφή μας με τα παθογόνα) αμυντικό μας σύστημα. Ακόμη, προκαλούν ευαισθητοποίηση των Τ-κυττάρων (που ανήκουν στο επίκτητο αμυντικό σύστημα και είναι απαραίτητα για την καταστροφή των ενδοκυττάριων κορωνοϊών) και των β-κυττάρων που ο ρόλος τους είναι σημαντικός.
3. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων του τύπου αυτού είναι ανύπαρκτες, δεδομένου ότι δεν προέρχονται από ζώντες οργανισμούς, ενώ κάθε μόριο mRNA ευθύνεται για την παραγωγή ενός μορίου πρωτεΐνης και στη συνέχεια μεταβολίζεται.
Οι τρόποι χορήγησης, οι μέθοδοι εισαγωγής των στα κύτταρα μας κ.α. είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Σίγουρα πρόκειται για σημαντική πρόοδο της επιστήμης που πιστεύω θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα της πανδημίας που διανύουμε.

Επιμέλεια-Συγγραφή: Καφετζής Δημήτριος, Επιστημονικός Σύμβουλος Διοίκησης για την Οργάνωση και Λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής, Metropolitan Hospital

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

«ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ΛΟΓΩ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ COVID-19, EΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 30η Ιουνίου έτους 2023».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΟΠΥΥ Σχετική η με αρ.πρ.ΔΑ2Γ/Φ108/168/28.12.2022 προγενέστερη  Σας ενημερώνουμε για τη δημοσίευση του Νόμου ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ.5034/2023 (ΦΕΚ 69/Α΄/18.3.2023), με τον οποίο προβλέπονται τα κάτωθι: ΄Αρθρο 88 παρ.8. Η...

Τα 3 νέα βήματα για τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία – Τι αλλάζει

Τα 3 νέα βήματα για τη νοσηλεία ασθενών στα νοσοκομεία – Τι αλλάζει Τι αλλάζει άμεσα στη νοσηλεία των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία Αλλαγές προωθεί η...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 27.03.2023 – Οξεία κολπική μαρμαρυγή

Το επιτελικό κράτος αφού διαπίστωσε ότι με τα καλάθια του νοικοκυριού οι Ελληνες πάχυναν(κυρίως απο τα μακαρόνια Νο 16) τώρα τους φροντίζει με δωρεάν...

Ετικέτες