Τι έδειξε μελέτη για καρδιαγγειακές επιπλοκές της λοίμωξης covid-19

Μελέτη καταδεικνύει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων σε νοσήσαντες με covid-19 και σε νοσηλευόμενους. Μάλιστα, η αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων αφορούσε όλες της ηλικίες, ανεξαρτήτως συννοσηροτήτων.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι παράγοντες κινδύνου ή προυπάρχουσα καρδιαγγεακή νόσος λειτουργούσε  επιβαρυντικά, επιφέροντας ακόμη και τον θάνατο ασθενών με λοίμωξη covid-19. Οι εν λόγω ασθενείς εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα καρδιακών επιπλοκών, που εκτείνεται από την ασυμπτωματική αύξηση ειδικών μυοκαρδιακών ενζύμων (τροπονίνη, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, νέα καρδιακή ανεπάρκεια), έως την εμφάνιση αρρυθμιών (κολπική μαρμαρυγή) αλλά και ανάπτυξη θρομβωτικών επιπλοκών (πνευμονική εμβολή).

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine κατέδειξε συνέπειες της covid-19 στην υγεία της καρδιάς ακόμη και ένα έτος μετά τη νόσηση. Τα στοιχεία παρουσιάζουν συνοπτικά ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών .

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 153,760 ασθενείς, ενώ η μελέτη περιέλαβε ομάδες ελέγχου άνω των 5 εκατομμυρίων ασθενείς πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας χωρίς πρόσφατη μόλυνση. Λαμβάνοντας υπόψιν τις διαφορές στις συνοσηρότητες μεταξύ των ομάδων ασθενών με και χωρίς covid-19, διαπιστώθηκε ο αυξημένος κίνδυνος εμφράγματος μυοκαρδίου, κολπικής μαρμαρυγής και άλλων αρρυθμιών, καρδιακής ανεπάρκειας, υπερδιπλασιασμός των πνευμονικών εμβολών καθώς και υψηλότερη συχνότητα μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας εντός του πρώτου χρόνου μετά από τη λοίμωξη.

Αναλυτικά εντοπίστηκε αυξημένος κίνδυνος κατά 40% μεταξύ αυτών που δεν νοσηλεύτηκαν αλλά νόσησαν με covid-19, αλλά ήταν πολλαπλάσιος σε νοσηλευμένους, ειδικότερα σε αυτούς που μπήκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Το γεγονός αυτό δεν βρέθηκε να συναρτάται από παράγοντες όπως είναι αυτός της ηλικίας και άλλων παραγόντων κινδύνου, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση ακόμη και σε αυτούς που δεν είχαν παράγοντες κινδύνου.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η παρατηρούμενη αύξηση οφείλεται στην ίδια τη λοίμωξη COVID-19 και όχι σε άλλους παράγοντες κινδύνου. Συνεπώς,  η λοίμωξη από COVID-19 ως μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Εκτιμάται ότι η λοίμωξη covid-19 είναι πιθανό να δημιουργήσει μια νέα επιδημία εισαγωγών από άλλα καρδιαγγειακά και μη νοσήματα εντός του πρώτου χρόνου μετά τη λοίμωξη.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τονίζουν την σημασία της πρόληψης της νόσου ειδικά σε ασθενείς με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, η οποία έχει ως κύριους άξονες τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας και τον εμβολιασμό. Ακόμη, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρέπει να δημιουργηθούν ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων ασθενών και να αξιοποιηθούν σύγχρονες αναλυτικές τεχνικές και μοντέλα μηχανικής μάθησης για να διασφαλιστούν συμπεράσματα που θα βελτιώσουν την υγεία των ασθενών αλλά και την απόδοση των συστημάτων υγείας.

Eπιμέλεια: οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Μπριασούλης (Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Πηγή: https://virus.com.gr/ti-edeixe-meleti-gia-kardiaggeiakes-epiplokes-tis-loimoxis-covid-19/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Ποιά η επίδραση της ασπιρίνης στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεάτωση του ήπατος?

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με στεάτωση του ήπατος (Metabolic dysfunction-associated...

Ετικέτες