Τι δείχνει μελέτη για τις επιπτώσεις της παραλλαγής Όμικρον

μειωμένος κίνδυνος για βαρύτερη νόσο και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας επιβεβαιώθηκε για τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον σε σχέση με τα κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα. Το νέο στέλεχος Όμικρον έχει κυριαρχήσει παγκόσμια, επιφέροντας τις περισσότερες λοιμώξεις στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο του 2021.

Οι επιστήμονες διερευνούν την βαρύτητα νόσησης, στο πλαίσιο μίας μελέτης που αναλύθηκαν ασθενείς θετικοί στον  SARS-CoV-2 το Δεκέμβριο του 2021. Οι ερευνητές αξιολόγησαν  δεδομένα συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, νοσηλείας σε ΜΕΘ, μηχανικού αερισμού και θνητότητας ανάμεσα σε ασθενείς που νόσησαν με το στέλεχος όμικρον και το στέλεχος δέλτα.

Τα στοιχεία της ανάλυσης σχολιάζουν ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Δημήτρης Παρασκευής και οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών .  Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 52297 άτομα με το στέλεχος όμικρον, καθώς και 16982 άτομα με το στέλεχος δέλτα.

Ειδικότερα, Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα ποσοστά νοσηλείας ήταν 0,5% (235) για το στέλεχος  όμικρον και 1,3% (222) για το στέλεχος δέλτα. Ο σχετικός κίνδυνος νοσηλείας για το στέλεχος όμικρον ήταν 0,48 (0,36-0,64) και 0,47 (0,35-0,62) αντίστοιχα ο σχετικός κίνδυνος για συμπτωματική νοσηλεία.

Ωστόσο, τα ποσοστά εισαγωγής σε ΜΕΘ και θνητότητας ήταν πολύ μικρότερα για το στέλεχος όμικρον σε σχέση με το στέλεχος δέλτα. Χαρακτηριστικά καταγράφηκε ότι κανείς ασθενής δεν χρειάστηκε μηχανικό αερισμό από όσους είχαν διαγνωσθεί με όμικρον στέλεχος, ενώ 11 ασθενείς υποστηρίχθηκαν με μηχανικό αερισμό για το στέλεχος δέλτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 3,4 μέρες μικρότερη για το στέλεχος όμικρον, αντανακλώντας σε 69,6% μείωση στη διάρκεια των νοσηλειών. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι σε μία περίοδο όπου κυκλοφορούσαν και τα δύο στελέχη στην κοινότητα, το στέλεχος όμικρον συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για βαρύτερη νόσο και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας.

Σύμφωνα με το livescience.com η παραλλαγή Όμικρον κέρδισε ένα πλεονέκτημα έναντι του στελέχους δέλτα τόσο επειδή είναι εξαιρετικά μεταδοτική όσο και επειδή μπορεί να αποφύγει την ανοσοποιητική άμυνα εμβολιασμένων και προηγουμένως μολυσμένων ατόμων. Αυτό επέτρεψε στην  νέα παραλλαγή να μολύνει μέρος του πληθυσμού που το δέλτα δεν μπορεί να μολύνει εύκολα, δήλωσε στο Live Science ο Kartik Chandran, ιολόγος και καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη. Ομοίως, για να ανταγωνιστούν το στέλεχος Όμικρον, ενδεχόμενες μελλοντικές παραλλαγές ανησυχίας θα πρέπει να έχουν παρόμοια πλεονεκτήματα τόσο στη μεταδοτικότητα όσο και στην ανοσολογική αποφυγή, υποστήριξε ο Chandran. «Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο ιός έχει εξαντληθεί γενετικά» πρόσθεσε ο ειδικός σχολιάζοντας ότι αναμένονταν να εμφανιστούν περισσότερες παραλλαγές με παρόμοιους τύπους συμπεριφοράς που μοιάζει με κύμα.

Επιμέλεια: Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Δημήτρης Παρασκευής και οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠάνος ΜαλανδράκηςΓιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)

Πηγή: https://virus.com.gr/ti-deichnei-meleti-gia-tis-epiptoseis-tis-parallagis-omikron/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Ιός HPV: Το εμβόλιο δεν είναι μόνο για εφήβους – Ποιους αφορά

Σε ποιες περιπτώσεις το εμβόλιο κατά του ιού HPV προσφέρει προστασία έναντι των καρκινικών τύπων και προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας Σύμφωνα και...

Θετική γνωμοδότηση έλαβαν 1.265 νέα φάρμακα σε μία τετραετία – Τι αλλάζει από το 2025

Σε υψηλές ταχύτητες εργάζεται τα τελευταία 4 χρόνια η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΗΤΑ). Μέσα σε 4 χρόνια και συγκεκριμένα, (από 3/1/2020...

Κύηση και καρδιά – Νεότερα Δεδομένα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν παράγοντα της κύησης που συσχετίζεται με έως και 148% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου για τις γυναίκες και αποκαλύπτει το...

Ετικέτες