Τι αλλάζει με τα εμβόλια και το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τέταρτη δόση εμβολίου συνέστησε ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer. «Δεν υπάρχει λόγος» είναι η άποψη στην οποία συγκλίνουν οι περισσότεροι επιστήμονες. Τι θα ισχύει τελικά στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα και πότε καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα βάζει στο τραπέζι της συζήτησης την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, έρχονται σημαντικές ανατροπές σε όσα ξέραμε.

Λίγες μέρες πριν, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ανέφερε πως η τέταρτη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητο να γίνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουμε ακόμα πολλές μεταλλάξεις του ιού που μπορεί να διαφεύγουν των εμβολίων και η τέταρτη δόση μπορεί να αποτρέψει ένα ακόμα κύμα Covid-19.

«Έρχονται πολλές μεταλλάξεις και η Όμικρον ήταν η πρώτη που μπόρεσε να αποφύγει -με επιδέξιο τρόπο- την ανοσολογική προστασία που παρέχουν (σ.σ. τα εμβόλια)», είπε χαρακτηριστικά ο Μπουρλά.

Με την παραπάνω άποψη ωστόσο δεν φαίνεται να συμφωνούν οι Έλληνες επιστήμονες, ή τουλάχιστον, προς το παρόν, δεν συγκλίνουν όλες οι απόψεις.

Στην Ελλάδα, η Επιτροπή Εμβολιασμών θα συζητήσει το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης στα παιδιά, αλλά και το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης σε ηλικιωμένους. Για τον γενικό πληθυσμό όμως, κάτι τέτοιο μάλλον απομακρύνεται ως πιθανότητα.

Σήμερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στο MEGA για το θέμα και είπε και εκείνος πως αυτό δεν θα είναι απαραίτητο για τον γενικό πληθυσμό.

«Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι θα κάνουν το νέο εμβόλιο που ήδη δοκιμάζεται και μέχρι το καλοκαίρι θα το έχουμε. Είναι πιο προσαρμοσμένο και πιο αποτελεσματικό. Δεν υπάρχει λόγος να κάνει τέταρτη δόση όλος ο πληθυσμός».

Τελικά, το πιθανότερο σενάριο είναι πως τα εμβόλια που θα έρθουν, θα καταργήσουν τα πρώτης γενιάς που εμβολίασαν δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Θα είναι νέα, πολυδύναμα εμβόλια, που θα περιλαμβάνουν αντιγόνα πιο αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις.

Πάει για κατάργηση το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Με τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου να καταργηθεί και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, η Επιτροπή των Ειδικών δεν έχει ακόμη συζητήσει το θέμα, θα ασχοληθεί όμως πολύ σύντομα στις αμέσως επόμενες τηλεδιασκέψεις.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εφόσον οι δείκτες της πανδημίας είναι ικανοποιητικοί τότε θα πάμε σίγουρα σε κατάργηση και αυτό θα γίνει το πιθανότερο πριν από το Πάσχα.

Πάντως ήδη αρκετές χώρες έχουν καταργήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Βρετανία, Σκωτία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Δανία και Ισραήλ είναι μόνο κάποιες από αυτές και σειρά παίρνει η Ελλάδα.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/ellada/136605/ti-allazei-me-ta-emvolia-kai-to-pistopoiitiko-emvoliasmoy

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 08.12.2023- Κολπική μαρμαρυγή

Δ. Μιχαηλίδου: Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε  excel όπου έχουμε όλα τα σχολεία!  Μεγάλη πρόοδος εν έτι 2023 !!! Μόνο που τα excel δεν καταγράφουν...

Πόροι και βιωσιμότητα οι μεγάλες προκλήσεις για το ΕΣΥ – καθοριστικός ο ρόλος των πανεπιστημιακών κλινικών

Μια σημαντική συζήτηση για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του ΕΣΥ - Το ρόλο των πανεπιστημιακών κλινικών υπογράμμισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος...

Θνητότητα από CoViD σε ασθενείς με δυσλιπιδαιμία και διαβήτη

Τι αναφέρεται σε δημοσίευση ειδικών από το "Ιπποκράτειο" και το "Ελπίς" στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition. Αυξημένη θνητότητα σε διαβητικούς και άτομα με δυσλιπιδαιμία που προσβάλλονται...

Ετικέτες