Τι αλλάζει με τα εμβόλια και το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τέταρτη δόση εμβολίου συνέστησε ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer. «Δεν υπάρχει λόγος» είναι η άποψη στην οποία συγκλίνουν οι περισσότεροι επιστήμονες. Τι θα ισχύει τελικά στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα και πότε καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα βάζει στο τραπέζι της συζήτησης την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, έρχονται σημαντικές ανατροπές σε όσα ξέραμε.

Λίγες μέρες πριν, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ανέφερε πως η τέταρτη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητο να γίνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουμε ακόμα πολλές μεταλλάξεις του ιού που μπορεί να διαφεύγουν των εμβολίων και η τέταρτη δόση μπορεί να αποτρέψει ένα ακόμα κύμα Covid-19.

«Έρχονται πολλές μεταλλάξεις και η Όμικρον ήταν η πρώτη που μπόρεσε να αποφύγει -με επιδέξιο τρόπο- την ανοσολογική προστασία που παρέχουν (σ.σ. τα εμβόλια)», είπε χαρακτηριστικά ο Μπουρλά.

Με την παραπάνω άποψη ωστόσο δεν φαίνεται να συμφωνούν οι Έλληνες επιστήμονες, ή τουλάχιστον, προς το παρόν, δεν συγκλίνουν όλες οι απόψεις.

Στην Ελλάδα, η Επιτροπή Εμβολιασμών θα συζητήσει το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης στα παιδιά, αλλά και το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης σε ηλικιωμένους. Για τον γενικό πληθυσμό όμως, κάτι τέτοιο μάλλον απομακρύνεται ως πιθανότητα.

Σήμερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στο MEGA για το θέμα και είπε και εκείνος πως αυτό δεν θα είναι απαραίτητο για τον γενικό πληθυσμό.

«Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι θα κάνουν το νέο εμβόλιο που ήδη δοκιμάζεται και μέχρι το καλοκαίρι θα το έχουμε. Είναι πιο προσαρμοσμένο και πιο αποτελεσματικό. Δεν υπάρχει λόγος να κάνει τέταρτη δόση όλος ο πληθυσμός».

Τελικά, το πιθανότερο σενάριο είναι πως τα εμβόλια που θα έρθουν, θα καταργήσουν τα πρώτης γενιάς που εμβολίασαν δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη. Θα είναι νέα, πολυδύναμα εμβόλια, που θα περιλαμβάνουν αντιγόνα πιο αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις.

Πάει για κατάργηση το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Με τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου να καταργηθεί και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, η Επιτροπή των Ειδικών δεν έχει ακόμη συζητήσει το θέμα, θα ασχοληθεί όμως πολύ σύντομα στις αμέσως επόμενες τηλεδιασκέψεις.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εφόσον οι δείκτες της πανδημίας είναι ικανοποιητικοί τότε θα πάμε σίγουρα σε κατάργηση και αυτό θα γίνει το πιθανότερο πριν από το Πάσχα.

Πάντως ήδη αρκετές χώρες έχουν καταργήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Βρετανία, Σκωτία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Δανία και Ισραήλ είναι μόνο κάποιες από αυτές και σειρά παίρνει η Ελλάδα.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/ellada/136605/ti-allazei-me-ta-emvolia-kai-to-pistopoiitiko-emvoliasmoy

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες