Νέα πρωτοποριακή τεχνική υπόσχεται θεραπεία του καρκίνου με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rice και το Κολλέγιο Baylor, απέδειξαν ότι μια καινοτόμος θεραπεία εξαφανίζει όγκους μεσοθηλιώματος σε ποντίκια σε λίγες μόνο μέρες.
Η προσέγγιση των ερευνητών περιλαμβάνει τη δημιουργία εμφυτευμάτων που λειτουργούν σαν «εργοστάσια φαρμάκων» και απελευθερώνουν μεγάλες δόσεις ιντερλευκίνης 2, μιας πρωτεΐνης που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του καταστρέφει τους όγκους.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο Clinical Cancer Research, ενώ η τεχνολογία για τον καρκίνο των ωοθηκών έχει ήδη πάρει έγκριση για κλινικές μελέτες από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.
Η θεραπεία – πλατφόρμα
Η Amanda Nash, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Rice που είχε καθοριστική συμβολή στη μελέτη, εξηγεί ότι «από την αρχή, ο στόχος ήταν να αναπτύξουμε μια θεραπεία-πλατφόρμα για διάφορες ασθένειες του ανοσοποιητικού ή διάφορους καρκίνους».
Η τεχνολογία βασίζεται στις ιδιότητες σφαιριδίων από άλας αλγινικού οξέος που είναι εφοδιασμένα με γενετικά τροποποιημένα κύτταρα που παράγουν ιντερλευκίνη 2. Αυτά τα σφαιρίδια είναι περίπου 1,5 χιλιοστά σε πλάτος και μπορούν να εμφυτευθούν με ελάχιστα επεμβατική τεχνική απευθείας στους όγκους.
Στην έρευνα για το μεσοθηλίωμα, αυτά τα σφαιρίδια τοποθετήθηκαν δίπλα στους όγκους, σε ένα λεπτό στρώμα ιστού που καλύπτει τους πνεύμονες και επενδύει το θωρακικό τοίχωμα.
Τι λένε οι ερευνητές
Ο Δρ Μπράιαν Μπερτ, καθηγητής και επικεφαλής του θωρακοχειρουργικού τμήματος στο Baylor, αναφέρει ότι «το μεσοθηλίωμα είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί χειρουργικά και πάντα μένει κάποιο υπόλειμμα. Η προσέγγιση με τοπική ανοσολογική θεραπεία που μεταφέρει μεγάλες ποσότητες [ιντερλευκίνης] είναι ένας πολύ ελκυστικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια».
Τα τεστ που διεξήγαγαν ο Δρ Μπερτ και ο Δρ Ράβι Γκάντα, χειρουργός στο Baylor, δείχνουν ότι τα σφαιρίδια που εκλύουν ιντερλευκίνη 2 μπορούν να εξαλείψουν καρκίνους των ωοθηκών και του παχέος εντέρου σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Οι δύο ερευνητές εντυπωσιάστηκαν και αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και στο μεσοθηλίωμα.
Οι δύο ερευνητικές προσεγγίσεις
Στην έρευνα για το μεσοθηλίωμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο προσεγγίσεις: η μία με σφαιρίδια που απελευθερώνουν ιντερλευκίνη 2, και η άλλη με σφαιρίδια που απελευθερώνουν ιντερλευκίνη 2 και έναν αναστολέα της πρωτεΐνης PD-1. Στην πρώτη περίπτωση η επιτυχία ήταν περίπου 50%, ενώ στη δεύτερη 100%, και στα 7 ποντίκια που δοκιμάστηκαν.
Ανάμεσα στα συμπεράσματα της μελέτης ήταν και ότι η διαδικασία με τον αναστολέα είχε θετικά αποτελέσματα και σε ό,τι αφορά τα Τ κύτταρα μνήμης, τα κύτταρα που ενεργοποιούνται όταν εμφανιστεί ξανά ο ίδιος παράγοντας, δηλαδή το μεσοθηλίωμα.
Η εταιρεία Avenge Bio έχει ήδη πάρει έγκριση από τον FDA για να ξεκινήσει πειράματα σε ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν σε μερικούς μήνες.
Παράλληλα, ο Δρ Γκάντα έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Αμερικανική Ένωση Καρδιάς για να εξετάσει τη δυνατότητα της ίδιας τεχνικής να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα των καρδιακών προσβολών, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για μια σειρά νέων θεραπειών καρδιακών νόσων.