Θεοδώρα Ψαλτοπούλου: Γιατί παραμένει ο βήχας μετά από μία ίωση

Προστατευτική μάσκα στο συνωστισμό και εμβολιασμό με την τέταρτη δόση στους άνω των 60 ετών, για την προστασία της ζωής τους, συνέστησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑΘεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι στον κορονοϊό τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, όσον αφορά την πορεία της πανδημίας. Όμως, επισήμανε πως όσον αφορά στους θανάτους, που είναι και το τελικό αποφευκτέο θέμα, έχουμε περίπου 20 με 25 θανάτους την ημέρα. «Η διάμεση όμως ηλικία είναι 85 ετών», συμπλήρωσε.

«Έχουμε λιγότερες γριππώδεις συνδρομές» σημείωσε αλλά και στον κορονοϊό «πηγαίνουμε σταδιακά με μικρά βήματα, λίγο καλύτερα από την άποψη ότι έχουμε μείωση των εισαγωγών και των διαγνώσεων από κορονοϊό».

Για τις ιώσεις και τις γριππώδεις συνδρομές, «τουλάχιστον τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας είναι πιο αισιόδοξα από την προηγούμενη», σημείωσε η κα Ψαλτοπούλου.

Όπως τόνισε η γιατρός «ανάμεσα στον κορονοϊό και στη γρίπη και τα δύο τα φοβόμαστε και προστατευόμαστε. Στις ηλικίες 60 και άνω – έχουμε και το αντιγριπικό αντιγριπικό εμβόλιο – όμως η διαφορά είναι ότι έχουμε ευτυχώς ένα με δύο θανάτους, το πολύ τουλάχιστον την προηγούμενη εβδομάδα από τη γρίπη σε άτομα 60 ετών και άνω., άντρες ήτανε, ενώ από τον κορονοϊό έχουμε 20 -25 την ημέρα».

Για ενδεχόμενες παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού (για τους άνω των 60 μέχρι πριν από δύο εβδομάδες διερευνάτο το εάν η τέταρτη δόση υπάρχει περίπτωση να οδηγεί σε εγκεφαλικά επεισόδια) επισήμανε πως «οτιδήποτε, είτε εμβόλιο είτε φάρμακο και απλά φάρμακα να πάρουμε, έχουν από πίσω το χαρτί με τις παρενέργειες. Επομένως αυτό που κοιτάζουμε είναι τι κερδίζουμε σε σχέση με το τι μπορούμε να χάσουμε. Αυτό που πληρώνουμε κάθε μέρα 20 – 25 θανάτους σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ βαρύ».

«Όλα τα στατιστικά δεδομένα και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι σε αυτές τις ηλικίες το να κάνεις το εμβόλιο σε βοηθάει πολύ περισσότερο να προστατεύσεις τη ζωή σου» κατέληξε.

Τι κάνουμε όταν έχουμε βήχα

Για τον βήχα που εξακολουθεί να παραμένει για μεγάλο διάστημα μετά από μία ίωση καθησύχασε πως δεν είναι κάτι ανησυχητικό καθώς «ο βήχας, είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να παραμείνει και μετά από μια ίωση, μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού». «Επομένως, πολλές φορές δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αντιμετωπίζουμε την κύρια ίωση ή λοίμωξη και περιμένουμε σταδιακά να περάσει», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όσον αφορά στις ελλείψεις στα φάρμακα σημείωσε πως σταδιακά η κατάσταση αρχίζει να ομαλοποιείται με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και με την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων απο τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Πηγή: https://www.newsnowgr.com/article/1427039/theodora-psaltopoulou-giati-paramenei-o-vixas-meta-apo-mia-iosi.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

COVID-19: Ο ιός μπορεί να παραμείνει στο σώμα περισσότερο από 1 χρόνο μετά τη λοίμωξη

Ερευνητές εντόπισαν αντιγόνα COVID στο αίμα έως 14 μήνες μετά τη λοίμωξη και για περισσότερο από 2 χρόνια σε δείγματα ιστών από ανθρώπους που...

Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα

Είναι μία χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από επίμονη φλεγμονή των αρθρώσεων. Σύμφωνα με έρευνες, τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα στη χώρα μας επηρεάζουν περίπου 1.000 παιδιά...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 15.3.2024 – Καρδιαγγειακή αποκατάσταση

Τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες αναγνώρισαν το επίτευγμα του 57χρονου  Μπερτ Γιάνσεν να ζήσει 39 χρόνια και 100 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση καρδιάς(για μυοκαρδιοπάθεια) στην...

Ετικέτες