back to top

Θάρρος και Δύναμη- Μία ανοικτή Επιστολή του Καθηγητή Παναγιώτη Βάρδα, τ.Προέδρου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας

Φίλοι, συνάδελφοι,

Συνοδοιπόροι των τελευταίων δεκαετιών, στην προαγωγή των καρδιοαγγειακών επιστημών, της φιλίας, της συντροφικότητας και των ελπιδοφόρων προοπτικών.

Είναι αλήθεια ότι, γνωριστήκαμε και πορευτήκαμε μαζί σε όμορφους και εύκολους καιρούς, συχνά αντίθετους από αυτούς των πατεράδων και των μανάδων μας, που βίωσαν πολέμους, δυσκολίες, αρρώστιες και όχι σπάνια φτώχεια.

Είδαμε τους κόπους μας να ανταμείβονται, με μία άνετη ζωή, σημαντικές επιστημονικές επιτεύξεις, ουσιαστική προσφορά στον άρρωστο συνάνθρωπό μας και οπωσδήποτε με μία ευρίτερη καταξίωση, αντίστοιχη των επιτυχιών της ιατρικής και της καρδιοαγγειακής ιατρικής ειδικότερα.

Συχνά οι απίστευτες εξελίξεις, στα χέρια μας, τροφοδότησαν μέσα μας μία εύλογη υπεροψία ή και αυθάδεια, ως προς τα όρια των δυνατοτήτων μας, μπροστά στο υπέρτατο άγνωστο…

Σήμερα, όλα δοκιμάζονται.

Ο μαύρος κύκνος , του απρόβλεπτου (The Black Swan: The impact of the highly improbable. Nassim Nicholas Taled, 2007), έφερε θλίψη και απόγνωση.

Ήρκεσε ένα ιός, για να απαξιώσει κράτη γίγαντες και εμπορικές εταιρείες μαμούθ και να φέρει πολλούς από τα μέλη της δικής μας κοινότητας στη θλίψη και την απόγνωση.

Στο όνομα της μακροχρόνιας φιλίας μας και της αμοιβαίας εκτίμησης που διατηρούμε, επιτρέψατε μου ταπεινά να ψιθυρίσω: Κρατηθείτε τώρα στα δύσκολα, με πίστη για τη ζωή, τις αρχές της και τις διαχρονικά δικαιωμένες αξίες της.

Αυτές που συχνά λησμονήσαμε στην διάρκεια της άμετρης ευδαιμόνιας..

Περνάμε μέσα από μία εξαιρετικά νεφελώδη περιοχή, όπως χρόνια κάναμε όταν πετούσαμε ασταμάτητα για να παρευρεθούμε από συνέδριο σε συνέδριο.

Θα βγούμε οπωσδήποτε, από αυτή την τραγική περίσταση. Δεν θα βραδύνει. Χρειάζεται ψυχραιμία και δύναμη.

Όμως ας ευχηθούμε , ότι θα βγούμε σοφότεροι, μελετώντας περισσότερο εκείνους, που αιώνες τώρα έχουν εστιάσει στις διαχρονικές και ακατάλυτες αξίες της ύπαρξης.

Αυτούς, που συχνά λησμονήσαμε, στην φρενήρη, ευφορική διαδρομή μας.

Θάρρος και δύναμη.

Τις καλύτερες ευχές μου για σας, τους ασθενείς σας και τους δικούς σας ανθρώπους.

Professor Panos E. Vardas MD, PhD (London UK) President of the European Society of Cardiology (2012-2014)

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Εκστρατεία ενημέρωσης της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

https://youtu.be/fY_nBIoI1ww Σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους η μη ισορροπημένη διατροφή και η έλλειψη άσκησης εστιάζει το...

Εθνικές δράσεις για τον Καρκίνο – Οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι και πώς η Ελλάδα μπορεί να τους αξιοποιήσει

Συνεντεύξεις με 12 ειδικούς του χώρου της υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας, επιστημονικών εταιρειών, ιατρών, εκπροσώπων συλλόγων ασθενών, κ.α., ανέδειξαν τις προτεραιότητες στη...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.7.2024- ΥΠΕΡΚΟΙΛΙΑΚΗ ΤΑΧΥΚΑΡΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Οι BEATLES στην Αράχοβα το 1967 Α βρε Στέφανε δεν πέρασαν από Πωγώνι μεριά  να ακούσουν Jazz  από τους  Xαλκιάδες Οι γείτονες είναι πιο προηγμένοι από...

Ετικέτες