Θάρρος και Δύναμη- Μία ανοικτή Επιστολή του Καθηγητή Παναγιώτη Βάρδα, τ.Προέδρου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας

Φίλοι, συνάδελφοι,

Συνοδοιπόροι των τελευταίων δεκαετιών, στην προαγωγή των καρδιοαγγειακών επιστημών, της φιλίας, της συντροφικότητας και των ελπιδοφόρων προοπτικών.

Είναι αλήθεια ότι, γνωριστήκαμε και πορευτήκαμε μαζί σε όμορφους και εύκολους καιρούς, συχνά αντίθετους από αυτούς των πατεράδων και των μανάδων μας, που βίωσαν πολέμους, δυσκολίες, αρρώστιες και όχι σπάνια φτώχεια.

Είδαμε τους κόπους μας να ανταμείβονται, με μία άνετη ζωή, σημαντικές επιστημονικές επιτεύξεις, ουσιαστική προσφορά στον άρρωστο συνάνθρωπό μας και οπωσδήποτε με μία ευρίτερη καταξίωση, αντίστοιχη των επιτυχιών της ιατρικής και της καρδιοαγγειακής ιατρικής ειδικότερα.

Συχνά οι απίστευτες εξελίξεις, στα χέρια μας, τροφοδότησαν μέσα μας μία εύλογη υπεροψία ή και αυθάδεια, ως προς τα όρια των δυνατοτήτων μας, μπροστά στο υπέρτατο άγνωστο…

Σήμερα, όλα δοκιμάζονται.

Ο μαύρος κύκνος , του απρόβλεπτου (The Black Swan: The impact of the highly improbable. Nassim Nicholas Taled, 2007), έφερε θλίψη και απόγνωση.

Ήρκεσε ένα ιός, για να απαξιώσει κράτη γίγαντες και εμπορικές εταιρείες μαμούθ και να φέρει πολλούς από τα μέλη της δικής μας κοινότητας στη θλίψη και την απόγνωση.

Στο όνομα της μακροχρόνιας φιλίας μας και της αμοιβαίας εκτίμησης που διατηρούμε, επιτρέψατε μου ταπεινά να ψιθυρίσω: Κρατηθείτε τώρα στα δύσκολα, με πίστη για τη ζωή, τις αρχές της και τις διαχρονικά δικαιωμένες αξίες της.

Αυτές που συχνά λησμονήσαμε στην διάρκεια της άμετρης ευδαιμόνιας..

Περνάμε μέσα από μία εξαιρετικά νεφελώδη περιοχή, όπως χρόνια κάναμε όταν πετούσαμε ασταμάτητα για να παρευρεθούμε από συνέδριο σε συνέδριο.

Θα βγούμε οπωσδήποτε, από αυτή την τραγική περίσταση. Δεν θα βραδύνει. Χρειάζεται ψυχραιμία και δύναμη.

Όμως ας ευχηθούμε , ότι θα βγούμε σοφότεροι, μελετώντας περισσότερο εκείνους, που αιώνες τώρα έχουν εστιάσει στις διαχρονικές και ακατάλυτες αξίες της ύπαρξης.

Αυτούς, που συχνά λησμονήσαμε, στην φρενήρη, ευφορική διαδρομή μας.

Θάρρος και δύναμη.

Τις καλύτερες ευχές μου για σας, τους ασθενείς σας και τους δικούς σας ανθρώπους.

Professor Panos E. Vardas MD, PhD (London UK) President of the European Society of Cardiology (2012-2014)

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Eπικίνδυνες oι επεμβάσεις έναν χρόνο μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Τι δείχνει αναδρομική μελέτη κοόρτης στο Νότιγχαμ με επικεφαλή Έλληνα επιστήμονα. Οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με  αυξημένο κίνδυνο μετεγχειρητικής θνησιμότητας για περίπου ένα έτος μετά...

Τα λιποκύτταρα βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα Schwann λαμβάνουν κρίσιμη υποστήριξη για την αποκατάσταση των νεύρων από τον λιπώδη...

Η χορήγηση πιταβαστατίνης σε ασθενείς με HIV οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο μείζονος ανεπιθύμητου καρδιαγγειακού επεισοδίου

Σε αυτήν τη μελέτη φάσης ΙΙΙ, 7.769 συμμετέχοντες με HIV υπό αντιρετροϊκή αγωγή με χαμηλό έως μέτριο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν πιταβαστατίνη...

Ετικέτες