Τα βρίσκουν κυβέρνηση και ιδιωτικοί φορείς ΠΦΥ

Ανάσα ζωής δίνουν οι προτάσεις του υπουργού Υγείας για την Ιδιωτική ΠΦΥ μέχρι τον δραστικό περιορισμό του claw back, σύμφωνα με το συντονιστικό όργανο των σωματείων. Ο υφιστάμενος προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η  χρηματοδότηση για την επόμενη χρονιά θα φθάσει στα 52,6 εκατομμύρια ευρώ από χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών και από ιδίους πόρους του Υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, το ενδεχόμενο για περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού  του 2021 άφησε ανοιχτό ο κ. Πλεύρης σε τηλεδιάσκεψη με τους φορείς της ιδιωτικής ΠΦΥσχετικά με το claw back.  Ο ίδιος κατέθεσε πρόταση για διαβούλευση αναφορικά με τη θεσμική εξεύρεση λύσεων για να μετριάσουν την επιβάρυνση του κλάδου με claw back έως και τον μηδενισμό του. Στόχος είναι να αρχίσει η εφαρμογή τους από τις αρχές του 2022.

Οι  προτάσεις του υπουργού Υγείας εκτιμήθηκε, ομόφωνα από τα μέλη τουσυντονιστικού οργάνου, ότι κινούνται προς την θετική κατεύθυνση και ας «μην επιλύουν τα χρόνια προβλήματα του κλάδου». Στην ανακοίνωση τονίζεται «για πρώτη φορά δίνεται μία τόσο σημαντική έξτρα χρηματοδότηση για διαγνωστικές εξετάσεις». Μετά από αυτή την εξέλιξη το σωματείο αποφάσισε την αναβολή των κινητοποιήσεων, μέχρι τη νέα συνεδρίαση με τον υπουργό να συζητηθούν τα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα.

Τα «μέτωπα»

Αναλυτικά, σχετικά με την αμοιβή μέσω ποιοτικών κριτηρίων «ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικο-εργαστηριακών γιατρών για να δούμε τη μέθοδο και τον τρόπο εφαρμογής αυτών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του σωματείου. Όσο για τηνΣΔΙΤ, θα συζητηθεί στο μέλλον ο τρόπος εφαρμογής αυτής της συνεργασίας του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς υγείας. Για τη δημιουργία ξεχωριστού κωδικού για την αποζημίωση των προληπτικών εξετάσεων, το Υπουργείο σχεδιάζει το  πρόγραμμα ΔΟΞΙΑΔΗΣ, κατά το οποίο οι εξετάσεις αυτές θα αποζημιώνονται από το ταμείο Ανάπτυξης και θα είναι ένας αυτόνομος κωδικός.

Πρόταση του σωματείου ήταν η δημιουργία ξεχωριστού ΚΑΕ για τις δαπάνες που προκύπτουν αποκλειστικά εξαιτίας της COVID-19 και χωρίς την επιβολή claw back. Το σωματείο πρότεινε  ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός να χρηματοδοτηθεί από ταμειακά διαθέσιμα της Ε.Ε. ή μέσω ΕΣΠΑ. Από την πλευρά του σωματείου κρίνεται  αναμενόμενη η αύξηση των δαπανών όταν τα υγειονομικά πρωτόκολλα μετά από νόσηση από την COVID-19, απαιτούν τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας, triplex καρδιάς και βιοχημικό έλεγχο ένα μήνα μετά τη νόσηση και ενδεχομένως επανέλεγχο σε 4 ή 6 μήνες μετά από τη νόσηση. Η πρόταση θα συζητηθεί σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός σε νέα συνάντηση.

Πηγή: https://virus.com.gr/ta-vriskoyn-kyvernisi-kai-idiotikoi-foreis-pfy/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Κοροναϊός: Με καρδιακή ανεπάρκεια το 2% από αυτούς που έπαθαν μυοκαρδίτιδα

Ένα άλλο πρόβλημα που εξακολουθούν να παρατηρούν οι καρδιολόγοι στην παρούσα φάση, που τα πράγματα είναι πολύ πιο ήπια από ό,τι ήταν αρχή της...

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πότε εξαιρείται και πότε καλύπτεται από τα συμβόλαια υγείας

Ενημερωθείτε για τα ασφαλιστικά προγράμματα που θα καλύψουν την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας αλλά και πότε η κατάσταση μπορεί να εμποδίσει τη σύναψη ασφαλιστηρίου Σαν...

Η βαριατρική χειρουργική μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μια μελέτη από το Rutgers University σε πολύ παχύσαρκους ενήλικες που έπασχαν όλοι από μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD), έδειξε ότι όσοι υποβλήθηκαν...

Ετικέτες