Τα συμπτώματα του Covid αλλάζουν ανάλογα με τις δόσεις εμβολίου

Όπως συμβαίνει με όλους τους ιούς, ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εξελίσσεται ραγδαία τόσο ως προς την ικανότητά του να εξαπλώνεται και να μολύνει τους ανθρώπους όσο και ως προς τα συμπτώματα που προκαλεί.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της εταιρείας επιστημών υγείας ZOE – ZOE Health Study – με δεδομένα που προέκυψαν από αναφορές των χρηστών του ομώνυμου app (που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια), ο τρόπος που εκδηλώνονται τα συμπτώματα του κορονοϊού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το προφίλ εμβολιασμού του κάθε νοσούντα.

Στον ενημερωμένο κατάλογο που δημοσιεύθηκε πρόφατα, καταγράφηκαν τα συμπτώματα του ιού με βάση τα καθημερινά δεδομένα που εισάγονται από τους χρήστες από το 2020.

Σε γενικές γραμμές, είδαμε παρόμοια συμπτώματα του COVID-19 να αναφέρονται συνολικά στην εφαρμογή από άτομα που είχαν και δεν είχαν εμβολιαστεί. Ωστόσο, λιγότερα συμπτώματα αναφέρθηκαν για μικρότερο χρονικό διάστημα από όσους είχαν ήδη εμβολιαστεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι αρρώσταιναν λιγότερο σοβαρά και γίνονταν καλύτερα πιο γρήγορα, σημειώνει το ερευνητικό προσωπικό του ZOE.

Τα συμπτώματα του κορονοϊού ανάλογα με το status εμβολιασμού των ασθενών

Τα συμπτώματα όσων έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου

Πονόλαιμος

Καταρροή από τη μύτη

Αποφραγμένη μύτη (μπούκωμα)

Επίμονος βήχας

Πονοκέφαλος

Τα μέχρι πρότινος «παραδοσιακά» συμπτώματα, όπως η ανοσμία (απώλεια όσφρησης), η δύσπνοια και ο πυρετός, κατατάσσονται πολύ πιο κάτω στον κατάλογο, στο 6, 29 και 8 αντίστοιχα.

Ο επίμονος βήχας κατατάσσεται, παράλληλα, στο νούμερο 5 εάν έχετε κάνει δύο δόσεις εμβολίου, οπότε δεν αποτελεί την κορυφαία ένδειξη ότι έχετε COVID.

Περιέργως, παρατηρήσαμε ότι οι άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί και στη συνέχεια βρέθηκαν θετικοί στο COVID-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ως σύμπτωμα το φτέρνισμα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Τα συμπτώματα όσων έκαναν μία μόνο δόση των διδοσικών σκευασμάτων

Πονοκέφαλος

Καταρροή από τη μύτη

Πονόλαιμος

Φτέρνισμα

Επίμονος βήχας

Τα συμπτώματα όσων είναι ανεμβολίαστοι

Πονοκέφαλος

Πονόλαιμος

Καταρροή από τη μύτη

Πυρετός

Επίμονος βήχας

Η απώλεια της όσφρησης έρχεται στο νούμερο 9 και η δύσπνοια έρχεται πολύ πιο κάτω στον κατάλογο, στο νούμερο 30, υποδεικνύοντας ότι τα συμπτώματα, όπως καταγράφηκαν προηγουμένως, αλλάζουν όσο εξελίσσονται οι παραλλαγές του ιού.

Και στις τρεις ομάδες εμφανίστηκαν τα τέσσερα από τα πέντε πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του πονόλαιμου, της καταρροής, του επίμονου βήχα και του πονοκεφάλου, ωστόσο συχνά διέφερε η κατάταξή τους με βάση τη συχνότητα.

Μεταξύ των ανεμβολίαστων οι αναφορές για πυρετό είναι αισθητά συχνότερες, σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες, όπου δεν εμφανίζεται στα πέντε πρώτα συμπτώματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το status εμβολιασμού θα μπορούσε να επηρεάζει και τα πόσα από αυτά τα συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής ταυτόχρονα.

Όσοι ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση του εμβολιασμού τους ή έλαβαν μία δόση του εμβολίου ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα σε «μικρότερο χρονικό διάστημα», συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους.

Πηγή: http://medispin.blogspot.com/2022/10/covid_29.html

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες