Τα νέα μέτρα ενόψει εορτών

Δέσμη μέτρων σε δυο φάσεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Υγείας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας την εορταστική και την μετέπειτα περίοδο. Τα πρώτα μέτρα θα αφορούν τις γιορτές έως τις 2 Ιανουαρίου, ενώ θα επαναξιολογηθούν την προσεχή Δευτέρα τα δεδομένα του επερχόμενου εορταστικού τετραήμερυ για το ενδεχόμενο ανάγκης προσθήκης μέτρων.

Αναλυτικά, άμεσα σε εφαρμογή και συγκεκριμένα από αύριο στις 6 το πρωί, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, λόγω της αυξημένης κινητικότητας την περίοδο των εορτών. Η διπλή  ή ενισχυμένη μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζεται και στα μέσα μεταφοράς καθώς και τα σούπερ μάρκετ, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συνωστισμός. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ισχύουν τα διοικητικά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Επίσης, με στόχο να ανακοπε η ταχέως μεταδιδόμενη παραλλαγή της Όμικρον  απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις, δήμων και ιδιωτών, στις οποίες συνήθως υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πλήθους. Ωστόσο, λειτουργούν κανονικά τα θεματικά πάρκα, αλλά με πιστή τήρηση κανόνων προστασίας.

Ισχυρή είναι η σύσταση σε όσους ταξιδιώτες εισέρχονται στην χώρα εκτός από τα τεστ κατά την είσοδο τους- PCR 72 ωρών και rapid tests 24ωρών  να κάνουν και τη 2η και 4η ημέρα παραμονής τους στην Ελλάδα,  για να μειωθεί η διασπορά της Όμικρον. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να εκδηλώνονται συμπτώματα στη συνέχεια της άφιξης στην χώρα. Επιδίωξη της σύστασης είναι να εντοπιστούν έγκαιρα  κρούσματα της νέας παραλλαγής και να μπει «φρένο» στην γρήγορη εξάπλωσή της στην χώρα.

Σε έντονο ύφος ο κ.. Πλεύρης υπογράμμισε στα λεγόμενά του ότι ισχυρή σύσταση προς όλους απευθύνει η Πολιτεία να κάνουμε τεστ πριν τη συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα οι νέοι που θα διασκεδάσουν πιο έντονα αυτές τις ημέρες ενθαρρύνονται να κάνουν τεστ και  να αποφύγουν μετά την διασκέδαση  την επαφή με μέλη της οικογένειας που είναι μεγάλης ηλικίας.

Για την επαναξιολόγηση των δεδομένων την προσεχή Δευτέρα 27  Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να εξετάσει  τα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου. Ακόμη, ο υπουργός εξήγησε ότι τα μέλη της επιτροπής θα αξιολογήσουν κατά τη συνεδρίαση και  τα επιδημιολογικά δεδομένα  των τεσσάρων ημερών και  εάν χρειαστεί θα επικαιροποιηθούν τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο.

Όσο για  τα μέτρα  που θα ισχύσουν με το νέο χρόνο δεν θα παραπέμπουν σε περιορισμούς ή lock down, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Πλεύρης. Τα μέτρα θα αφορούν συγκεκριμένους πυλώνες όπως είναι  διασκέδαση-ψυχαγωγία και αθλητικές εκδηλώσεις- γυμναστήρια.

Βούληση της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Υγείας είναι να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Εφόσον χρειαστεί εξαιτίας της μετάδοσης του νέου στελέχους θα επικαιροποιηθούν τα πρωτόκολλα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι από τα στοιχεία για την ενδοσκοπική μετάδοση προκύπτει ότι οι σχολικές κοινότητες δεν συμβάλουν στην διασπορά. Ο κ. Πλεύρης σχολίασε ότι δεν έχει υπάρξει εισήγηση για μέτρα στο  λιανεμπόριο.

Πηγή: https://virus.com.gr/ta-nea-metra-enopsei-eorton/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Παθήσεις και ανευρύσματα αορτής: Εξελιγμένες τεχνικές χειρουργικής αντιμετώπισης που θωρακίζουν την καρδιά

Τις νέες μεθόδους στη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της αορτής,ιδιαίτερα των ανευρυσμάτων, αναλύει ο Δημήτριος Χ. Ηλιόπουλος, Καρδιοχειρουργός και Διευθυντής της Δ' Καρδιοχειρουργικής Κλινικής...

Σύμβαση ΟΔΙΠΥ για το πρόγραμμα Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι «ΝΟΣΠΙ»

Σε τροχιά υλοποίησης έχει τεθεί το πρόγραμμα «Νοσοκομειακή Φροντίδα στο Σπίτι» (ΝΟΣΠΙ)από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.ΠΥ. ΑΕ). Σύμβαση υπογράφτηκε για την...

Γιατροί Πρωτοβάθμιας: Τι ζήτησαν στη συνάντησή τους με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Την 19η Φεβρουαρίου 2024 έγινε συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Οι γιατροί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συναντήθηκαν, χθες...

Ετικέτες