Τα νέα μέτρα ενόψει εορτών

Δέσμη μέτρων σε δυο φάσεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Υγείας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας την εορταστική και την μετέπειτα περίοδο. Τα πρώτα μέτρα θα αφορούν τις γιορτές έως τις 2 Ιανουαρίου, ενώ θα επαναξιολογηθούν την προσεχή Δευτέρα τα δεδομένα του επερχόμενου εορταστικού τετραήμερυ για το ενδεχόμενο ανάγκης προσθήκης μέτρων.

Αναλυτικά, άμεσα σε εφαρμογή και συγκεκριμένα από αύριο στις 6 το πρωί, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, λόγω της αυξημένης κινητικότητας την περίοδο των εορτών. Η διπλή  ή ενισχυμένη μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζεται και στα μέσα μεταφοράς καθώς και τα σούπερ μάρκετ, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συνωστισμός. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ισχύουν τα διοικητικά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Επίσης, με στόχο να ανακοπε η ταχέως μεταδιδόμενη παραλλαγή της Όμικρον  απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις, δήμων και ιδιωτών, στις οποίες συνήθως υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πλήθους. Ωστόσο, λειτουργούν κανονικά τα θεματικά πάρκα, αλλά με πιστή τήρηση κανόνων προστασίας.

Ισχυρή είναι η σύσταση σε όσους ταξιδιώτες εισέρχονται στην χώρα εκτός από τα τεστ κατά την είσοδο τους- PCR 72 ωρών και rapid tests 24ωρών  να κάνουν και τη 2η και 4η ημέρα παραμονής τους στην Ελλάδα,  για να μειωθεί η διασπορά της Όμικρον. Όπως επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να εκδηλώνονται συμπτώματα στη συνέχεια της άφιξης στην χώρα. Επιδίωξη της σύστασης είναι να εντοπιστούν έγκαιρα  κρούσματα της νέας παραλλαγής και να μπει «φρένο» στην γρήγορη εξάπλωσή της στην χώρα.

Σε έντονο ύφος ο κ.. Πλεύρης υπογράμμισε στα λεγόμενά του ότι ισχυρή σύσταση προς όλους απευθύνει η Πολιτεία να κάνουμε τεστ πριν τη συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Ιδιαίτερα οι νέοι που θα διασκεδάσουν πιο έντονα αυτές τις ημέρες ενθαρρύνονται να κάνουν τεστ και  να αποφύγουν μετά την διασκέδαση  την επαφή με μέλη της οικογένειας που είναι μεγάλης ηλικίας.

Για την επαναξιολόγηση των δεδομένων την προσεχή Δευτέρα 27  Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να εξετάσει  τα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου. Ακόμη, ο υπουργός εξήγησε ότι τα μέλη της επιτροπής θα αξιολογήσουν κατά τη συνεδρίαση και  τα επιδημιολογικά δεδομένα  των τεσσάρων ημερών και  εάν χρειαστεί θα επικαιροποιηθούν τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο.

Όσο για  τα μέτρα  που θα ισχύσουν με το νέο χρόνο δεν θα παραπέμπουν σε περιορισμούς ή lock down, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Πλεύρης. Τα μέτρα θα αφορούν συγκεκριμένους πυλώνες όπως είναι  διασκέδαση-ψυχαγωγία και αθλητικές εκδηλώσεις- γυμναστήρια.

Βούληση της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Υγείας είναι να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Εφόσον χρειαστεί εξαιτίας της μετάδοσης του νέου στελέχους θα επικαιροποιηθούν τα πρωτόκολλα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι από τα στοιχεία για την ενδοσκοπική μετάδοση προκύπτει ότι οι σχολικές κοινότητες δεν συμβάλουν στην διασπορά. Ο κ. Πλεύρης σχολίασε ότι δεν έχει υπάρξει εισήγηση για μέτρα στο  λιανεμπόριο.

Πηγή: https://virus.com.gr/ta-nea-metra-enopsei-eorton/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΣΦΕΕ: Οι 7 απαντήσεις της Φαρμακοβιομηχανίας στις Φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Απάντηση σε όσα καταλογίζουν οι Φαρμακαποθηκάριοι στην ξένη Φαρμακοβιομηχανία για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, δίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών...

Εμβόλια κατά της COVID: Έρχονται νέες οδηγίες για απλοποίηση του εμβολιασμού – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Ξεκίνησε νέος κύκλος επιστημονικών συνεδριάσεων από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού FDA, για την πορεία των εμβολιασμών κατά της COVID-19. Οδηγό και για τις υπόλοιπες...

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ‘Η ΟΥΤΟΠΙΑ; 

O χρόνος ζωής   έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία εκατόν πενήντα με διακόσια χρόνια. Η αύξηση όμως του προσδόκιμου της επιβίωσης σήμερα, οφείλεται κυρίως στην πρόληψη καθώς...

Ετικέτες