back to top

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ….

 Καλημέρα σε όλες και όλους,

    Τι να πει και τι να γράψει κανείς μπροστά σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας και για πολλούς δυστυχώς μέσα στα σπίτια τους…Φαντάζομαι ούτε εσείς έχετε κέφι να διαβάζετε τα περί πανδημίας, ούτε κι εγώ θέλω να σας πρήξω με αυτά. Παρόλα αυτά κάποια στοιχεία επικαιρότητας αξίζουν μια-δύο επισημάνσεις.

  Διάβασα μέσα στην εβδομάδα την επιστολή του Καθηγητή Νευρολογίας Σ. Κονιτσιώτη από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προς τον Υπουργό Υγείας. Το κεντρικό νόημα της επιστολής θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση «Η νομοθετική ρύθμιση που απομακρύνει τους ανεμβολίαστους από το σύστημα υγείας ουσιαστικά τιμωρεί τους ήδη εμβολιασμένους» και θα μπορούσε να εκληφθεί ως υποστηρίζοντας κρυφά τους ανεμβολίαστους, η προσεκτική ανάγνωση της επιστολής δίνει το σωστό μήνυμα-ερώτημα. Ο συνάδελφος ισχυρίζεται με λογική ότι αν οι συνάδελφοι στο χώρο της Υγείας που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν για οιονδήποτε λόγο τους λέει το κεφάλι τους και η μόνη τους «ποινή» θα είναι να τοποθετηθούν σε χώρους που δεν θα έρχονται σ’ επαφή με κόσμο η κοινό, προφανώς εμείς οι υπόλοιποι (τα κορόιδα) δεν θ’ αναλάβουμε να καλύψουμε το μέρος της δουλειάς τους;  Μπορείτε να φανταστείτε  Γιατρό η Νοσηλευτή που «εργάζεται» χωρίς να έρχεται σ’ επαφή με ασθενείς; Που θα τους βάλουμε, να κάνουν τι; Λίγο δηλαδή να θέλει ο άλλος να λουφάρει, ο Νόμος θα τους δίνει τη πλήρη κάλυψη…Θεωρώ ότι ο Νόμος θα έπρεπε να προβλέπει πολύ αυστηρότερες κυρώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις. Στη Γαλλία πάντως από αύριο ξεκινά η εφαρμογή του «διαβατηρίου υγείας» (pass sanitaire) με συστάσεις για μία εβδομάδα και μετά από 16 Αυγούστου σε πλήρη εφαρμογή με κυρώσεις.  Πέρα από τα προφανή (επίδειξη του σ’ εστιατόρια, μουσεία, αεροπλάνα, τραίνα μεγάλων αποστάσεων, μεγάλα mall), για όσους Υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση μέχρι 15 Σεπτεμβρίου και με τη δεύτερη μέχρι τον Οκτώβριο προβλέπεται αναστολή του συμβολαίου απασχόλησης, χωρίς απόλυση, αλλά με αναστολή επίσης μισθοδοσίας.

      Ας πάμε στα καθιερωμένα στοιχεία και αυτής της εβδομάδας. Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου του αριθμού των διασωληνωμένων, αλλά σε μικρότερο βαθμό από τη περασμένη 28 περισσότερα περιστατικά σε σχέση με τη περασμένη εβδομάδα (διαφάνειες 4,7). Χρήσιμο είναι να θυμόμαστε κάθε φορά και τα στοιχεία που αφορούν τη σύγκριση μας με χώρες ιδίου πληθυσμού (Πορτογαλία, Αυστρία, Σουηδία, Βέλγιο, Ελβετία) (Διαφάνειες 2,3). Σήμερα η χώρα μας εξακολουθεί να «ξεπερνά» σε απώλειες Αυστρία και Ελβετία και συγκεκριμένα 1.259/1.000.000 έναντι 1.250/1.000.000 οι Ελβετοί και 1.186/1.000.000 οι Αυστριακοί. Γενικότερα σε ότι αφορά τα κρούσματα, με 49.599 ανά εκατομμύριο πληθυσμού η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις (39η στις 48, χωρίς μεταβολή σε σχέση με τη προηγούμενη εβδομάδα) στις Ευρωπαϊκές χώρες και σε ότι αφορά τους θανάτους, με 1.259 ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι κάτω από το μέσο (27η στις 48, +1 χειρότερα σε σχέση με τη προηγούμενη εβδομάδα). Σε παγκόσμιο δε επίπεδο με τους αριθμούς που προανέφερα, είναι 81η σε αριθμό κρουσμάτων (-1 θέση καλύτερα σε σχέση με τη προηγούμενη εβδομάδα) και 42η σε αριθμό θανάτων (-1 θέση χειρότερα σε σχέση με τη προηγούμενη εβδομάδα). Πηγή: Worldometers Coronavirus, 8/8). Στα υπόλοιπα εβδομαδιαία στοιχεία:

1ον) Ο ρυθμός αύξησης κρουσμάτων (διαφάνεια 14) παρουσιάζει ήπια αυξητικές τάσεις. Η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει μία σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα, με πλήρη ταύτιση σε σχέση με τις προηγούμενες τρείς  εβδομάδες με 3,90% και 19.825 νέα κρούσματα (φλερτάροντας ξανά με αριθμό εβδομαδιαίων κρουσμάτων που το πρώτο ψηφίο απειλεί να είναι το 2…) έναντι 18.898 νέων κρουσμάτων και 3,99% αντίστοιχα και τουλάχιστον όμως όχι στη 1η θέση αυτή την εβδομάδα έχοντας μόνο μία εβδομάδα απουσιάσει από το τρίο της κορυφή, όπου έχει βρεθεί για 3 φορές στη 3η θέση, 8 φορές στη 2η θέση και 14 φορές στη πρώτη, τις τελευταίες 25 από τις 26 εβδομάδες. Αυτή την εβδομάδα το τρίο της κορυφής περιλαμβάνει Ιράν (+6,5% με252.210 νέα κρούσματα), Ελλάδα (+3,90% με 19.285 νέα κρούσματα) και Αγγλία (+3,6% με 214.543 νέα κρούσματα). Οι χώρες με τη μικρότερη αύξηση είναι (επίσης κατά σειρά) Γερμανία (0,5% με 19.451 νέα κρούσματα), Κίνα (0,7% και 721 νέα κρούσματα) και Ελβετία (+0,9% και 6.363 νέα κρούσματα). Η Κίνα συμπληρώνει με τη τωρινή 6 εβδομάδες απουσίας από τη πρώτη θέση που κατείχε για 46 συνεχείς εβδομάδες παρουσίες με τη χαμηλότερη εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων (συγκεκριμένα από πέρυσι τη πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου 2020), φλερτάροντας για πρώτη φορά με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, όπως τις δύο τελευταίες εβδομάδες του φετινού Ιανουαρίου  (διαφάνεια 15).

2ον) Ο ρυθμός αύξησης θανάτων (διαφάνεια 16) εξακολουθεί να παρουσιάζει σταθεροποιητικές επίσης για όλες τις χώρες και κυμαίνεται πλέον παντού σε ποσοστά κάτω από 1%,  εκτός από το Ιράν. Μετά εννέα εβδομάδες που απουσίαζε (μετά 22 συνεχείς παρουσίες) η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται για εικοστή τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στο τρίο της κορυφής,  αλλά τουλάχιστον και αυτή την εβδομάδα-9η συνεχόμενη- στη 2η θέση. Οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης είναι (κατά σειρά)  Ιράν (+3,3% και 3.019 νέοι θάνατοι), Ελλάδα (+0,77% και 100 νέοι θάνατοι) και Ισπανία (+0,64% και 520 νέοι θάνατοι). Οι χώρες με τη μικρότερη αύξηση είναι Κίνα (0%, κανένας νέος θάνατος τις τελευταίες 12 στις 14 εβδομάδες), Βέλγιο (0,11% και 27 νέοι θάνατοι) και Ιταλία (0,12% και 157 νέοι θάνατοι) (διαφάνεια 17)

 3ον) Σε σχέση με τη περασμένη εβδομάδα (1/8) μετά δέκα συνεχόμενες εβδομάδες αύξησης των κρουσμάτων, που διαδέχθηκε μία περίοδο συνεχούς μείωσης για 8 συνεχόμενες εβδομάδες, έχουμε για 6η συνεχόμενη εβδομάδα σημαντική αύξηση κατά 8,8%, με 4.496.777 νέα κρούσματα έναντι 4.132.913 της περασμένης εβδομάδας. Σε ότι αφορά τις απώλειες διακοπή μετά μία εβδομάδα της τάσης μείωσης, με εκ νέου αύξηση2 συνεχόμενες εβδομάδα της αυξητικής τάσης και μείωση κατά 10,1% με 71.144 επιπλέον θανάτους έναντι 64.600 αντίστοιχα της περασμένης εβδομάδας. (Διαφάνειες 10,11, 12,13).

4ον) Η θνητότητα παγκόσμια παρουσιάζει μια σταθεροποίηση στο 2,12% αυτή την εβδομάδα, έναντι επίσης 2,13% της περασμένης εβδομάδας. Στη χώρα μας παρατηρούσαμε μέχρι τη πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου το ίδιο φαινόμενο και μάλιστα σε εντυπωσιακότερο βαθμό, μιας και ο συνδυασμός ελαφρύτερα και σε νεαρότερες ηλικίες (και περισσότερα) κρούσματα έριχνε διαρκώς τη θνητότητα, φτάνοντας μάλιστα στο χαμηλότερο σημείο 1,38% στις 8 Νοεμβρίου (διαφάνεια 6). Έκτοτε η προσβολή ολοένα και μεγαλύτερων ηλικιών (κυρίως 40-64, λιγότερο >65) είναι πλέον εμφανής και κατ’ ακολουθία η θνητότητα «σκαρφαλώνει» στο 3,72% στις 25 Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά οι άνω των 65 ετών που στις 31 Ιανουαρίου αποτελούσαν το 17% των κρουσμάτων και το 64,2% των διασωληνωμένων, αργά αλλά σταθερά σημειώνουν σταθερά μειωτικές τάσεις και σήμερα αποτελούν το 13,5% των κρουσμάτων με εβδομαδιαίες τάσεις διαρκώς πτωτικές και το 50% των διασωληνωμένων. Αντίθετα οι μεταξύ 40-64 ετών που στις 31 Ιανουαρίου αποτελούσαν το 41,6% των κρουσμάτων και το 33,5% των διασωληνωμένων, η συχνότητα των κρουσμάτων πέφτει (37,8%), αλλά αργά και σταθερά σημειώνουν αυξητικές τάσεις στους διασωληνωμένους με ποσοστό 43,6%. Αντίστροφα η ηλικιακή ομάδα 18-39 αρχίζει να μειώνεται σταδιακά στο 37,8% από 43,5% στις 25 Οκτωβρίου, με τους διασωληνωμένους ν’ αυξάνεται εντυπωσιακά αγγίζοντας το 6% (5,9% για την ακρίβεια). Ενδιαφέρουσα είναι και η πορεία της πανδημίας στις ηλικίες 0-17, δηλαδή στους μαθητές των Σχολείων, κυρίως δε Γυμνασίου και Λυκείου. Από το «χαμηλό» 6,1% στα τέλη Αυγούστου ανεβαίνει στο 8% στις 8 Νοεμβρίου με την επιστροφή των φοιτητών στις πόλεις που φοιτούν και τα πρώτα «δειλά» πάρτι, μειώνεται με το κλείσιμο των σχολείων και πέφτει στο 6% στις 11 Ιανουαρίου και έκτοτε με τη γενικότερη χαλάρωση ξαναπαίρνει την ανηφόρα και σήμερα ξεπερνά τα επίπεδα Οκτωβρίου φτάνοντας σε διψήφια ποσοστά στο 10,59 με περαιτέρω τάση αυξητική (διαφάνεια 18). Στις διαφάνειες 18,19,20 μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη συμμετοχή της κάθε ηλικιακής ομάδας σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους. Μετά τη σταδιακή αύξηση της θνητότητας από 1,38% στις 8 Νοεμβρίου που φτάνει στο μέγιστο 3,72% τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, έκτοτε αρχίζει να φαίνεται μία πτωτική τάση και μάλιστα αυτή επιταχύνεται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να αγγίζουμε το όριο του 2,5% (απόψε είμαστε για την ακρίβεια στο 2,52% χάρη στη προσβολή ολοένα και μικρότερων ηλικιών, μ’ ευτυχώς πολύ χαμηλότερη θνητότητα και τη δράση των εμβολίων), που ελπίζουμε σύντομα να ελαττώσουμε ακόμα περισσότερο. (διαφάνεια 6).  

Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά εδώ:  https://cardiologynews.gr/wp-content/uploads/2021/08/8-8-1.pptx

Καλή συνέχεια και καλή εβδομάδα σε όλες και σε  όλους.

Επιμέλεια:  Χριστόφορος Δ. Ολύμπιος, Συντ. Διευθυντὴς Καρδιολογικού Τμήματος,
“Θριάσιο” Γ.Ν. Ελευσίνας

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η άσκηση με αντιστάσεις σημαντικό βοήθημα ενάντια στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία

«Η εφαρμογή της άσκησης με αντιστάσεις μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό βοήθημα στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και...

Άνοια: Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης συμβάλλουν στην πρώιμη διάγνωση

Μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν περισσότερους από 600 βιοδείκτες αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο για τη διάγνωση της άνοιας, ακόμη και σε πολύ πρώιμα στάδια,...

Υπερθυρεοειδισμός: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Η επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου συνοψίζει τα νεότερα δεδομένα. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί, παράγοντας υπερβολικές ποσότητες...

Ετικέτες