Τα εμβόλια προστατεύουν και από μακροχρόνιο COVID!

Τα εμβολιασμένα άτομα, που μολύνονται από τον κορωνοϊό, είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα μακροχρόνιου (long) COVID-19, όπως κόπωση και δύσπνοια, σε σχέση με τα ανεμβολίαστα άτομα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρευνα περιελάμβανε περισσότερα από 3.000 άτομα στο Ισραήλ και είναι μία από τις λίγες μελέτες μέχρι στιγμής που έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις του εμβολιασμού στον μακροχρόνιο COVID. Τα αποτελέσματα, τα οποία είναι ακόμη σε στάδιο προδημοσίευσης, συμφωνούν με μια μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, η οποία διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός μείωσε στο μισό τον κίνδυνο μακροχρόνιου COVID.

Τα άτομα με την εξουθενωτική κατάσταση που ονομάζεται μακροχρόνιο COVID συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα – όπως κόπωση, δύσπνοια, ακόμη και προβλήματα συγκέντρωσης – εβδομάδες, μήνες ή χρόνια μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2. Κάποιοι εκτιμούν ότι έως και το 30% των μολυσμένων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πολλών που δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ, έχουν επίμονα συμπτώματα.

Ο εμβολιασμός μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης του μακροχρόνιου COVID, αποτρέποντας εξαρχής τους ανθρώπους να μολυνθούν. Θεωρητικά, τα εμβόλια θα μπορούσαν επίσης να προστατεύσουν από το long covid ελαχιστοποιώντας τη διάρκεια του χρόνου που ο ιός έχει ελεύθερα ηνία στο σώμα κατά τη διάρκεια λοιμώξεων.

Όμως, μέχρι στιγμής, οι λίγες μελέτες που εξέτασαν εάν τα εμβόλια προστατεύουν τους ανθρώπους από μακροχρόνιο COVID είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα, λέει ο Akiko Iwasaki, ιογενής ανοσολόγος στο Yale School of Medicine.

Για να ξεδιαλύνουν το θέμα, Ισραηλινοί ερευνητές έκαναν έρευνα το διάστημα μεταξύ Ιουλίου – Νοεμβρίου 2021. Ειδικότερα, ρώτησαν περισσότερους από 3.000 ανθρώπους εάν βίωναν τα πιο κοινά συμπτώματα του μακροχρόνιου COVID. Όλοι είχαν ελεγχθεί για SARS-CoV-2 μεταξύ Μαρτίου 2020 και της περιόδου μελέτης.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον επιπολασμό κάθε συμπτώματος με την αυτοαναφερόμενη κατάσταση εμβολιασμού και διαπίστωσαν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι συμμετέχοντες που είχαν επίσης COVID-19 είχαν:

  • 54% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν πονοκεφάλους,
  • 64% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν κόπωση και
  • 68% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν μυϊκό πόνο από τους μη εμβολιασμένους.

Αν και τα αποτελέσματα των μελετών τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στο Ισραήλ δείχνουν ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο για μακροχρόνιο COVID, ακόμη και τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα εξακολουθούν να κινδυνεύουν να αναπτύξουν το πρόβλημα – έστω και λιγότερο από τους ανεμβολίαστους. Και αν ο εμβολιασμός προστατεύει τους ανθρώπους από τον μακροχρόνιο COVID, που προκαλείται από την παραλλαγή Omicron είναι ακόμα ασαφές.

Πηγή: https://virus.com.gr/ta-emvolia-prostateyoyn-kai-apo-makrochronio-covid/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 8,50% του ΑΕΠ η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας το 2022

Η συνολική χρηματοδότηση των δαπανών υγείας παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% το 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη χρηματοδότηση του έτους 2021, αλλά μειώθηκε ως...

Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης

Τα σωματίδια που φτάνουν μέχρι τις κυψελίδες των πνευμόνων. Ποιοι είναι ευάλωτοι και πώς θα προστατευτούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξηγεί . Η αφρικανική σκόνη, που ξεκίνησε...

Υψηλότερος γενετικός κίνδυνος παχυσαρκίας σημαίνει σκληρότερη προσπάθεια για τα ίδια αποτελέσματα

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι θέλουν τώρα να δουν εάν τα ευρήματα γενικεύονται σε πιο αντιπροσωπευτικούς και διαφορετικούς πληθυσμούς. Τα άτομα με υψηλότερο γενετικό...

Ετικέτες