Συστηματικώς χορηγούμενες και εισπνεόμενες φθοριοκινολόνες: Κίνδυνος παλινδρόμησης/ανεπάρκειας καρδιακών βαλβίδων

Οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας αντιβιοτικών προϊόντων της κατηγορίας των φθοριοκινολονών, σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), θα ήθελαν να ενημερώσουν σχετικά με τον κίνδυνο παλινδρόμησης/ανεπάρκειας καρδιακών βαλβίδων που συσχετίζεται με τις φθοριοκινολόνες που προορίζονται για συστηματική και εισπνεόμενη χρήση.

Σύνοψη

-Οι συστηματικώς χορηγούμενες και οι εισπνεόμενες φθοριοκινολόνες ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο παλινδρόμησης/ανεπάρκειας των καρδιακών βαλβίδων.

-Στις παθήσεις που δημιουργούν προδιάθεση για παλινδρόμηση/ανεπάρκεια των καρδιακών βαλβίδων περιλαμβάνονται η συγγενής ή προϋπάρχουσα βαλβιδοπάθεια, οι διαταραχές του συνδετικού ιστού (π.χ. το σύνδρομο Marfan ή το σύνδρομο Ehlers-Danlos), το σύνδρομο Turner, η νόσος Behçet, η υπέρταση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα.

-Στους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο για παλινδρόμηση/ανεπάρκεια των καρδιακών βαλβίδων, οι συστηματικώς χορηγούμενες και οι εισπνεόμενες φθοριοκινολόνες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά από προσεκτική αξιολόγηση της σχέσης οφέλους-κινδύνου και αφότου εξεταστούν άλλες θεραπευτικές επιλογές.

-Θα πρέπει να δίνεται στους ασθενείς η συμβουλή να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση οξείας δύσπνοιας, νέας εμφάνισης αισθήματος παλμών, ή ανάπτυξης οιδήματος στην κοιλιακή χώρα ή στα κάτω άκρα.

Πληροφορίες που αφορούν το πλαίσιο και το ιστορικό σχετικά με την ανησυχία για την ασφάλεια

Οι φθοριοκινολόνες είναι αντιβιοτικά που είναι εγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την θεραπεία ορισμένων βακτηριακών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων. Σύμφωνα και με προηγούμενες ενημερώσεις ασφάλειας (http://www.eof.gr/c/document_library/get_file?uuid=9a103a43-394b-42e2-9f33- cfb1704ca2bb&groupId=12225), επειδή οι φθοριοκινολόνες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και μακράς διάρκειας ανεπιθύμητες ενέργειες, η χρήση τους γενικά περιορίζεται σε λοιμώξεις στις οποίες θεωρείται ακατάλληλη η χρήση άλλων αντιβιοτικών που συνιστώνται συνήθως για αυτές τις λοιμώξεις. Οι φθοριοκινολόνες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά από προσεκτική αξιολόγηση των πιθανών οφελών και των κινδύνων τους, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου εμφάνισης αορτικού ανευρύσματος και διαχωρισμού.

Μία πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη [1] ανέφερε αύξηση του κινδύνου παλινδρόμησης της μιτροειδούς και της αορτικής βαλβίδας περίπου κατά 2 φορές σε ασθενείς που λαμβάνουν συστηματικώς χορηγούμενες φθοριοκινολόνες συγκριτικά με ασθενείς που λαμβάνουν άλλα αντιβιοτικά (αμοξυκιλλίνη ή αζιθρομυκίνη).

Έχουν αναφερθεί αρκετές, ιατρικά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παλινδρόμησης/ανεπάρκειας καρδιακών βαλβίδων που προσβάλλουν οποιαδήποτε καρδιακή βαλβίδα σε ασθενείς που λαμβάνουν φθοριοκινολόνες με πιθανή ή δυνητική αιτιολογική συσχέτιση. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι οι φθοριοκινολόνες μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση/ανεπάρκεια των καρδιακών βαλβίδων.

Επιπλέον, μία εργαστηριακή μελέτη [2] ανέφερε ότι η έκθεση στη σιπροφλοξασίνη προκάλεσε αποδόμηση του κολλαγόνου σε αορτικούς μυοϊνοβλάστες από δότες ασθενείς με αορτοπάθεια, συμπεριλαμβανομένης της αορτικής παλινδρόμησης. Το εύρημα αυτό παρέχει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίον η συσχετιζόμενη με τις φθοριοκινολόνες αποδόμηση του συνδετικού ιστού ενδέχεται να συσχετίζεται με την παλινδρόμηση/ανεπάρκεια των καρδιακών βαλβίδων. Η αποδόμηση του κολλαγόνου έχει επίσης θεωρηθεί υπεύθυνη για τις σχετιζόμενες με τις φθοριοκινολόνες διαταραχές των τενόντων και της αορτής.

Στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για παλινδρόμηση/ανεπάρκεια των καρδιακών βαλβίδων περιλαμβάνονται η συγγενής ή προϋπάρχουσα βαλβιδοπάθεια, οι διαταραχές του συνδετικού ιστού (π.χ. το σύνδρομο Marfan ή το σύνδρομο EhlersDanlos), το σύνδρομο Turner, η νόσος Behçet, η υπέρταση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα.

Στους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο για παλινδρόμηση/ανεπάρκεια των καρδιακών βαλβίδων, οι συστηματικώς χορηγούμενες και οι εισπνεόμενες φθοριοκινολόνες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά από προσεκτική αξιολόγηση της σχέσης οφέλους-κινδύνου και αφότου εξεταστούν άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Θα πρέπει να δίνεται στους ασθενείς η συμβουλή να αναζητούν άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση οξείας δύσπνοιας, νέας εμφάνισης αισθήματος παλμών, ή ανάπτυξης οιδήματος στην κοιλιακή χώρα ή στα κάτω άκρα.

Πρόσκληση για αναφορά εικαζόμενων/πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών

Η αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών είναι σημαντική. Επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της σχέσης οφέλους-κινδύνου του φαρμακευτικού προϊόντος.

Παρακαλούνται οι Επαγγελματίες Υγείας να αναφέρουν οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες παρουσιάζονται στους ασθενείς , οι οποίοι λαμβάνουν φάρμακα που περιέχουν φθοριοκινολόνες. Κατά την αναφορά, παρακαλούνται να παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, οποιαδήποτε συγχορήγηση άλλου φαρμάκου, καθώς και τις ημερομηνίες λήψης των φαρμάκων και εμφάνισης των ανεπιθύμητων ενεργειών. Υπενθυμίζεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες που συνδέονται με τη χρήση των φαρμάκων μπορούν να αναφέρονται σύμφωνα με το εθνικό σύστημα αυθόρμητων αναφορών στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών, με την υποβολή της Κίτρινης Κάρτας με τους εξής τρόπους:

• Ηλεκτρονική υποβολή της Κίτρινης Κάρτας μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ http://www.eof.gr

• Έντυπη μορφή αποστολή μέσω ταχυδρομείου, ατελώς, στο Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών του ΕΟΦ (Μεσογείων 284, 15562) τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-2040380 ή 213-2040337.

Εναλλακτικά, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να αναφερθούν στους κάτοχους άδειας κυκλοφορίας, ανάλογα με το προϊόν που έλαβε ο ασθενής, όπως παρατίθενται παρακάτω:

Βιβλιογραφικές παραπομπές


[1] Etminan M, Sodhi M, Ganjizadeh-Zavareh S, Carleton B, Kezouh A, Brophy JM. Oral Fluoroquinolones and Risk of Mitral and Aortic Regurgitation. J Am Coll Cardiol. 2019 Sep 17;74(11):1444-1450.
[2] Guzzardi DG, Teng G, Kang S, Geeraert PJ, Pattar SS, Svystonyuk DA, Belke DD, Fedak PWM. Induction of human aortic myofibroblast-mediated extracellular matrix dysregulation: A potential mechanism of fluoroquinolone-associated aortopathy. J Thorac Cardiovasc Surg. 2019 Jan;157(1):109-119.

Εκ μέρους των ανωτέρω Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας

Ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι η επιστολή αφορά και σε άλλα προϊόντα συστηματικώς χορηγούμενα και εισπνεόμενα, τα οποία περιέχουν φθοριοκινολόνες, που επί του παρόντος δεν κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά.

Πηγή: https://www.eof.gr/c/document_library/get_file?uuid=3ff8b9bd-e8d0-4946-8a1d-1c62286cc23f&groupId=12225

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Νέα μελέτη για την κολπική μαρμαρυγή: Αυτή είναι η γνωστή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο μέχρι και 32%

Μια βιταμίνη που πρέπει να υπάρχει στην διατρόφη μας, είναι ικανή να μειώσει τον κίνδυνο της κολπικής μαρμαρυγής πάνω από 30%, σύμφωνα με τους...

Η δίαιτα DASH είναι πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες με καρκίνο μαστού

Δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, την ολική άλεση, την άπαχη πρωτεΐνη και τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον...

Υπέρταση, Stress και Guidelines

Στην πρόσφατη έκδοση (2023) των νέων οδηγιών (guidelines) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (ESH) η επίδραση του stress στην εμφάνιση χρόνιας υπέρτασης θεωρείται μικρή, αλλά και η αντιμετώπιση του...

Ετικέτες