Συγγενείς καρδιοπάθειες και COVID-19: 10 σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε

Οι εξελίξεις τρέχουν και οι γνώσεις μας για τον νέο ιό εμπλουτίζονται και μεταβάλλονται συνεχώς, επομένως οφείλουμε όλοι να είμαστε σε εγρήγορση και όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένοι.

Tα 10 σημαντικότερα σημεία που αφορούν την διαχείριση ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια, οι οποίοι έχουν μολυνθεί από COVID-19.

1.Ενώ τα παιδιά αρχικά φαίνεται να εμφανίζουν ήπια νόσο, οι γνώσεις και η εμπειρία στη φροντίδα ασθενών με COVID-19 εξελίσσονται γρήγορα.

2.Δεδομένου του αυξημένου κινδύνου για σοβαρό COVID-19 σε ενήλικες με υποκείμενη καρδιακή νόσο, υπάρχει ανησυχία ότι οι ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια, ενδέχεται επίσης να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης, καθώς είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών στην περίπτωση ιογενών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και της γρίπης.

3.Ο κοροναϊός εισέρχεται στα κύτταρα μέσω των υποδοχέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE-2). Το ACE-2 εκφράζεται στην επιφάνεια των επιθηλιακών κυττάρων εντός των κυψελίδων των πνευμόνων και του λεπτού εντέρου, γεγονός που εξηγεί τα αναπνευστικά και γαστρεντερικά συμπτώματα, που σχετίζονται με την ασθένεια.
Το ACE μετατρέπει την αγγειοτενσίνη I σε αγγειοτενσίνη 2 ενώ το ACE-2 απενεργοποιεί την αγγειοτενσίνη 2. Η αγγειοτενσίνη 2 διεγείρει την πνευμονική βλάβη και το ACE-2 παίζει ρόλο στην προστασία των πνευμόνων καθώς απενεργοποιεί την αγγειοτενσίνη 2. Η ιογενής δέσμευση στο ACE-2 απενεργοποιεί τον προστατευτικό ρόλο του ACE-2 , που μπορεί να συμβάλει στον σοβαρό τραυματισμό των πνευμόνων που παρατηρείται με το COVID-19.

4.Η βλάβη των καρδιακών μυϊκών κυττάρων φαίνεται να οφείλεται σε σοβαρή και οξεία φλεγμονώδη αντίδραση εξαιτίας αυξημένης παραγωγής κυτοκινων, ιϊκής λοίμωξης των καρδιομυοκυττάρων που οδηγεί σε κυτταρική βλάβη καθώς και σε ισχαιμία, εξαιτίας σοβαρής υποξιας, λόγω οξείας πνευμονικής προσβολής

5.Αυτές είναι οι ομάδες που ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για COVID-19: ασθενείς με μονήρη κοιλία μετά από χειρουργική επέμβαση Fontan, ασθενείς με χρόνια κυάνωση και επηρεασμένη συσταλτικότητα καρδιάς, άτομα με σοβαρή πνευμονική υπέρταση, ασθενείς σε ανοσοκαταστολή (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν υποστεί μεταμόσχευση καρδιάς), βρέφη με αιμοδυναμικά σημαντική μη διορθωμένη σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια και ενήλικες με συγγενή καρδιοπάθεια με επιπλοκές από στεφανιαία νόσο ή συστηματική υπέρταση.

6. Συνιστάται όλα τα καρδιακά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ασπιρίνης, αντιπηκτικών, αναστολέων ΜΕΑ, αναστολέων υποδοχέα αγγειοτενσίνης, βήτα αναστολέων διουρητικών και αντιαρρυθμικών φαρμάκων
να συνεχίζονται κατά τη διάρκεια της νόσου COVID-19, εκτός εάν αναπτυχθεί σαφής αντένδειξη και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

7.Ο θεράπων γιατρός πρέπει να γνωρίζει τις παρατεταμένες επιδράσεις στο διάστημα QT ορισμένων από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία για COVID-19, συμπεριλαμβανομένης και της υδροξυχλωροκίνης.

8.Πολλές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίδραση του COVID-19 σε ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια, την ανταπόκρισή τους στη θεραπεία και την αποτελεσματικότητα της προφύλαξης μετά την έκθεση.

9.Καθώς οι επισκέψεις στην κλινική αναβάλλονται ή περιορίζονται, η ιατρική ομάδα θα πρέπει να αξιολογήσει το πλάνο φροντίδας των ασθενών και να εξετάσει την ακούσια συνέπεια
της καθυστερημένης πρόσβασης σε περίθαλψη σε αυτούς τους ασθενείς.

10.Υπάρχουν επίσης αναφορές για ένα φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων που συνδέεται ενδεχομένως με την COVID-19 σε παιδιά.
➡️Το σύνδρομο αυτό παρουσιάζει ομοιότητες με τη σοβαρή νόσο Kawasaki, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης γιγάντιων στεφανιαίων ανευρυσμάτων, παρόλο που οι πάσχοντες ασθενείς τείνουν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας.
Τουλάχιστον αρχικά, η εμπλοκή του μυοκαρδίου φαίνεται να είναι αναστρέψιμη και πιστεύεται ότι σχετίζεται με αναισθητοποίηση και οίδημα του μυοκαρδίου, παρά με φλεγμονώδη βλάβη του μυοκαρδίου.
Έτσι, αν και η αρχική καρδιακή δυσλειτουργία μπορεί να είναι σοβαρή, οι περισσότεροι ασθενείς φαίνεται να αναρρώνουν. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη πρόγνωση της στεφανιαίας εμπλοκής
και το κατά πόσον η απόκριση στη θεραπεία είναι παρόμοια με αυτή στη νόσο Kawasaki, ακόμη εξετάζεται.

Πρόκειται για μια συλλογή βασικών στοιχείων που αναλύθηκαν στο “Coronavirus Disease 2019 (COVID-19): Pandemic Implications in Pediatric and Adult Congenital Heart Disease” (δείτε περισσότερα εδώ ➡️  https://bit.ly/32L7Buk)

Αναφορές:
▪️Alsaied T, Aboulhosn JA, Cotts TB, et al. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19): pandemic implications in pediatric and adult congenital heart disease. J Am Heart Assoc 2020. Epub ahead of print.
▪️Belhadjer Z, Meot M, Bajolle F, et al. Acute heart failure in multisystem inflammatory syndrome in children (MIS-C) in the context of global SARS-CoV-2 pandemic. Circulation 2020. Epub ahead of print.

Eπιμέλεια-Συγγραφή:Πιπίνα Μπόνου,Ιατρείο Εμβρυικής, Παιδιατρικής Καρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων


Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

Η κύρια επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής

Μεταξύ αυτών με κολπική μαρμαρυγή, η πιο συχνή επιπλοκή ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια (κίνδυνος για τη ζωή 41%). Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής έχει αυξηθεί από...

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 23.4.2024 – Καρδιακή Ανεπάρκεια

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 9 Ιουνίου(Θρησκεία, Οικογένεια, Celebrities) Υποψήφιοι καρδιολόγοι,KX ΠΑΣΟΚ: Α.Ρ Βρεττού ΑΤΤΙΚΟ, Στεφόπουλος    Κατερίνη, Ν. Τσιλιμίγκας  KX Λάρισα ΝΙΚΗ: Γ Σταυρόπουλος  ΚΧ ΛΑΟΣ  Φ Βόβολης Κανα ψήφο ρέεεε! Συνάδελφοι  τίτλους όπως...

Ποιά η επίδραση της ασπιρίνης στη μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με τη στεάτωση του ήπατος?

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η χορήγηση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της μεταβολικής δυσλειτουργίας που σχετίζεται με στεάτωση του ήπατος (Metabolic dysfunction-associated...

Ετικέτες