Σύνδρομο Long COVID: Νεότερα δεδομένα

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την COVID που διαρκεί 12 εβδομάδες ή περισσότερο. Ποιος τύπος της εμμένουσας (ή Long) COVID επικρατεί σήμερα.

Η μακροχρόνια μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν είναι η ίδια σε όλους τους ασθενείς, αλλά έχει τρεις διαφορετικούς τύπους, κάθε ένας από τους οποίους προκαλεί χαρακτηριστικά συμπτώματα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Ως μακροχρόνια ή εμμένουσα COVID (ή σύνδρομο Long COVID) αποκαλείται η ύπαρξη συμπτωμάτων σε έναν ασθενή επί τουλάχιστον 12 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη.

Από τους τρεις διακριτούς τύπους του συνδρόμου που εντόπισαν οι ερευνητές, η μεγαλύτερη ομάδα είναι αυτή που εκδηλώνεται κυρίως με νευρολογικά συμπτώματα, όπως:

 • Κόπωση
 • «Θολωμένο» μυαλό ή ζάλη
 • Πονοκεφάλους
 • Προβλήματα μνήμης

Αυτή η μορφή ήταν πιο συχνή όταν κυριαρχούσαν οι παραλλαγές Άλφα και Δέλτα που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Ένας άλλος τύπος της long COVID εκδηλώνεται κυρίως με καρδιοαναπνευστικά συμπτώματα, όπως:

 • «Φτερουγίσματα» της καρδιάς
 • Πόνο στο στήθος
 • Σοβαρή δύσπνοια που υποδηλώνει βλάβη στους πνεύμονες

Ο τύπος αυτός ήταν πιο συνηθισμένος κατά το πρώτο κύμα που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Ο τρίτος τύπος της εμμένουσας COVID προκαλεί πολυοργανικά συμπτώματα, όπως:

 • Μυϊκούς πόνους
 • Αλλαγές στο δέρμα και στα μαλλιά
 • Πυρετό
 • Γαστρεντερικά συμπτώματα

Ο τύπος αυτός έχει παρατηρηθεί με όλες τις παραλλαγές που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Νέα μελέτη

Οι επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου λένε ακόμα ότι τα συμπτώματα των τριών τύπων είναι παρόμοια στους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πάσχοντες. Ωστόσο οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν σύνδρομο Long COVID.

Οι ερευνητές βασίζουν τα ευρήματά τους στην ανάλυση δεδομένων από 1.459 πάσχοντες από το σύνδρομο.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το σύνδρομο post-COVID (Long COVID) δεν είναι μία ενιαία πάθηση. Ως φαίνεται έχει αρκετούς υποτύπους οι τρεις εκ των οποίων είναι αυτοί που επανεμφανίζονται διαρκώς στην πορεία της πανδημίας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Claire Steves.

Όπως εξήγησε, η αναγνώριση της αιτίας κάθε τύπου είναι το πρώτο βήμα για να βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείες για τους ασθενείς.

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Αναρτήθηκε όμως στον διακομιστή ιατρικών ερευνών medrXiv.

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-to-syndromo-long-covid-den-einai-eniaio-alla-echei-treis-ksechoristous-typous/157372/

Περισσότερα Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Νέες Δημοσιεύσεις

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΙ … ΑΛΛΑ”από τον Ομ. Καθηγητή, Ιωάννη Γουδέβενο, 8.6.2023 – Θρόμβωση μηχανικών βαλβίδων

Mεγάλες αλλαγές στους 3 Ευρωπαικούς ποδοσφαιρικούς κολοσσούς: Φεύγουν Μέσι από Παρί, Μπενζεμά από Ρεάλ και Κουρμπέλης από ΠΑΟ! Σβάρνα όλα τα κανάλια πάλι η Ματίνα....

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ: Η ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ 

Επί πολλές δεκαετίες θεωρούνταν ότι οι γυναίκες είναι προστατευμένες από τη στεφανιαία νόσο (τη δημιουργία στενώσεων στις αρτηρίες της καρδιάς) σε σχέση με τους...

Ημερολόγιο μιας άλλης πανδημίας: 40 χρόνια HIV/AIDS. 

1. Ήταν 5 Ιουνίου του 1981 όταν το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίου του CDC ανέφερε για πρώτη φορά μια παράξενη ομάδα ασθενών, με βαριά νόσο...

Ετικέτες